Jak ułatwić sobie życie? Jednym ze sposobów może być przygotowywanie bardzo szybkich i prostych dań jednogarnkowych. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Samar Khanafer pokazała przykładowe przepisy. Przygotowała pieczonego łososia w zielonej harissie z rzodkiewką i brukselką, makaron z sosem pomidorowym, tuńczykiem i oliwkami, marokański tagine oraz bliskowschodni „ryż do góry nogami”, czyli makloubeh.
Zalety dań jednogarnkowych
Uwielbiają je przede wszystkim osoby, które nie mają zbyt wiele czasu, a także ci, którzy mają... niewiele miejsca w kuchni i garnków. Dania te na ogół przygotowuje się łatwo i szybko. Są smaczne dzięki połączenie różnych smaków i niezwykle sycące. Niektórzy śmieją się, że dania jednogarnkowe są tzw. „podsumowaniem tygodnia”, ponieważ często składają się z przeróżnych resztek. Kluczowe jest więc odpowiednie doprawienie potrawy, a wtedy na pewno uda się połączyć nawet najdziwniejsze produkty.
Dania jednogarnkowe doskonale nadają się na lunch w pracy, ponieważ można podgrzać je w jednym naczyniu. Mogą też stanowić dobrą propozycję na kolację, gdy wpadamy do domu późnym wieczorem i nie chce nam się stać przy kuchni. Danie jednogarnkowe wystarczy odgrzać i gotowe.
Czytaj też:
Jaka dieta najlepiej wspiera płodność?