Awokado posiada wiele właściwości zdrowotnych. Znajdujący się w tym owocu kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz z grupy B mają dobroczynny wpływ np. na układ nerwowy. Nowe badania pokazują, że może poprawić także zdrowie jelit. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy codziennie jedli awokado, mieli większą ilość drobnoustrojów, które rozkładają błonnik i wytwarzają metabolity, które wspierają dobrą kondycję jelit. Mieli również większą różnorodność mikrobiologiczną w porównaniu z osobami, które nie otrzymywały posiłków z zielonym przysmakiem. W badaniu wzięły udział 163 osoby w wieku od 25 do 45 lat z nadwagą lub otyłością. Uczestnicy dostarczali próbki krwi, moczu i kału przez 12 tygodni. Badania przeprowadził zespół naukowców z University of Illinois.
Różne typy awokado
W osiedlowym sklepie spożywczym możesz spotkać maksymalnie kilka rodzajów awokado, jednak na całym świecie rosną setki odmian. Chociaż istnieje wiele hybryd, wszystkie awokado można utożsamić z pochodzeniem gwatemalskim, meksykańskim lub zachodnioindyjskim.
Owoce są klasyfikowane jako odmiany typu A lub typu B. Różnica tkwi w sposobach kwitnienia i samego zapylania kwiatów. Rodzaj odmiany ma niewielkie znaczenie dla konsumentów – większe jest ono dla tych, którzy uprawiają awokado. Wiele odmian ma podobne cechy, różnią się one nieznacznie pod względem wielkości, barwy, smaku, kształtu.
Niektóre odmiany typu A:
-
Choquette – ma gładką, błyszczącą skórę i wodnisty miąższ, który cieknie po przecięciu owoców. Ta odmiana pochodzi z południowej Florydy;
-
Lula – owocuje głównie w okresie letnim, ma mniej naturalnych olejów i zawiera więcej wody niż wiele innych odmian. Jest odporna na zimno, ale bardzo podatna na infekcje grzybicze. Waży około 450 gramów;
-
Hass – jest najpopularniejszą odmianą, dostępną w sklepach przez cały rok. Ma maślany, lekko orzechowy smak i kulisty kształt. Jej skóra zmienia się z zielonej w ciemną, fioletowoczarną, gdy dojrzewa;
-
Reed – odmiana dostępna tylko w miesiącach letnich. Ma bardziej subtelny smak i małe owoce. Kiedy dojrzewa, jego skóra jest cały czas zielona, w przeciwieństwie do innych rodzajów;
-
Pinkerton – ma podłużny kształt, szorstką skórę, która jest łatwa do obrania, małą pestkę i kremowy miąższ. Osiąga masę 225-680 gramów;
-
Gwen – odmiana podobna do Hass w smaku i wyglądzie. Ma grubą, ciemnozieloną skórę, którą łatwo usunąć;
-
Maluma – ciemnofioletowe awokado odkryte w latach dziewięćdziesiątych w Południowej Afryce. Ta odmiana rośnie powoli, a jej drzewa wydają dużo owoców.
Kilka odmian typu B:
-
Ettinger – najczęściej uprawiana w Izraelu, ma jasnozieloną skórę, duże nasiona i łagodny smak;
-
Sharwil – australijskie awokado o szorstkiej, zielonej skórze i żółtym miąższu. Jest bardzo tłuste i ma wyrazisty smak;
- Zutano – pokryte jasną, żółtozieloną skórą, o łagodnym smaku, który nie przypomina wielu innych, bardziej maślanych odmian. Zwykle osiąga wagę około 225-450 gramów;
- Brogden – ciemnofioletowa hybryda odmian zachodnioindyjskich i meksykańskich. Chociaż jest bardzo odporne na zimno, trudno je obrać, a zatem nie jest popularne w sprzedaży;
- Fuerte – ma kształt gruszki, jest dostępne przez osiem miesięcy w roku. Jego nazwa oznacza po hiszpańsku „silny”. Ma oleistą teksturę podobną do orzecha laskowego;
- Kleopatra – awokado karłowate, niezbyt popularne;
-
Bacon – ma łagodniejszy smak niż inne odmiany. Jego jasnobrązowa skóra jest łatwa do obrania;
-
Monroe – duże awokado, które może ważyć ponad 910 gramów. Jest jędrne i ma mniej wodnisty miąższ, niż pozostałe.
Która odmiana jest najzdrowsza?
Jeśli chodzi o wartości odżywcze, wszystkie odmiany awokado są na ogół pod tym względem bardzo podobne. Każdą charakteryzuje wysoka gęstość kaloryczna i bogactwo zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów.
Awokado jest bardzo pożywne, a każda odmiana tego owocu zapewnia podobne korzyści zdrowotne. Dlatego sięgaj po awokado niezależnie od tego, jaki rodzaj znajdziesz w sklepie.