Risotto z kurczakiem to pyszne i szybkie danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut.
W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma pokazał kilka przepisów na szybki obiad, który przygotujemy w pół godziny. Jakich składników potrzebujemy do risotto z kurczakiem? Obejrzyj materiał wideo:
Jak przyrządzać mięso z kurczaka? Podstawowe zasady
-
Zawsze kupuj mięso w dobrych sklepach. Źle przechowywane może być skażone bakteriami. Można trafić nawet ma szczepy oporne na antybiotyki.
-
Najlepiej wybierać mięso z ekologicznych hodowli. Chociaż będzie droższe, nie znajdziesz w nim chemicznych dodatków.
-
Zadbaj o to, by mięso było dobrze wysmażone/upieczone. Jedzenie surowego mięsa z kurczaka może doprowadzić do zakażenia bakteriąCampylobacter sp.
-
Do krojenia mięsa zawsze używaj osobnej deski, najlepiej o gładkiej powierzchni, ponieważ łatwiej dokładnie ją umyć. Bakterie, które mogą osadzać się w szczelinach i pęknięciach deski, po niewłaściwym myciu mogą później znaleźć się na innym kawałku mięsa, warzywach, serach – jeśli używamy jednej deski do wszystkiego.
-
Jeśli przechowujesz surowe mięso w woreczku (np. w marynacie), wyrzuć go po użyciu.
-
Nie przechowuj w lodówce surowego kurczaka dłużej niż 2 dni.
- Nie myj kurczaka przed przystąpieniem do krojenia, natomiast zawsze pamiętaj o umyciu rąk po zakończeniu obróbki surowego mięsa.
Czytaj też:
Pomysł na pożywne i ciepłe śniadanie, czyli przepis na omlet
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
Komentarze