Gotowy w kilka minut, omlet to bogaty w białko nośnik dla wybranych smaków i doskonała propozycja na pożywne śniadanie.
Masz w kuchni olej, masło i jajka? Tyle wystarczy, by przygotować podstawową wersję omletu. Możesz urozmaicić go wybranymi dodatkami – szynką, serem czy pieczarkami oraz aromatycznymi przyprawami. Przepis na omlet jest bardzo prosty, a przygotowanie szybkie i łatwe.
Jak zrobić omlet?
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka masła
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- W misce ubij widelcem 3 jajka. Dopraw solą i pieprzem
- Rozgrzej olej i masło na patelni. Poczekaj, aż masa się rozpuści.
- Wlej jajka na patelnię, tak aby całkowicie zakryły jej powierzchnię. Smaż przez około 30 sekund.
- Dodaj wybrane składniki: warzywa, mięso, zioła, ser.
- Przykryj patelnię pokrywką i smaż jeszcze przez chwilę.
- Szpatułką podważ omlet z jednej strony i złóż na pół.
- Zdejmij omlet z patelni i przełóż na talerz. Smacznego!
Co dodać do omletu?
Do omletu najczęściej dodaje się:
- Ser: cheddar, feta, ser topiony, parmezan, ricotta;
- Mięso: boczek, szynka, kiełbasa, prosciutto;
- Warzywa: pomidorki koktajlowe, awokado, grzybki, szpinak, cebula, papryka;
- Owoce morza: krewetki z grilla, krab, łosoś wędzony;
- Zioła: bazylia, tymianek, kolendra, oregano
- Dodatkowo: pesto, kawior, kimchi, kwaśna śmietana.
Jeśli masz ochotę na nieco szaleństwa w kuchni, wypróbuj omlet z mąki orkiszowej z karmelizowanymi bananami.
Czytaj też:
Czy można schudnąć, jedząc śniadanie? Wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji
Źródło: BBC