Głóg w medycynie naturalnej znajduje wiele zastosowań. Obecnie wykorzystywany jest m.in. w celu wsparcia leczenia schorzeń serca. W czasach starożytnych głóg był wykorzystywany jako lek na wady serca oraz podagrę. Wyróżniamy kilka odmian głogu, czyli m.in. głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy. Zastosowanie w medycynie ludowej znajduje zarówno owoc głogu, jak i kwiat głogu wraz ze szczytowymi liśćmi.
Jak wygląda głóg?
Głóg jest krzewem o dość charakterystycznym wyglądzie. Dorasta do wysokości kilku metrów, kwitnie na biało lub różowo oraz zawiązuje owoce o różnej barwie. Owoce głogu mają kulisty lub eliptyczny kształt. Na przełomie sierpnia oraz września rozpoznamy je po intensywnej, czerwonej barwie, choć głóg może także wydawać owoce o innym kolorze np. fioletowym.
Głóg jest często sadzoną w ogrodach i parkach rośliną ozdobną, która przy odpowiednim cięciu pozwala tworzyć gęste efektowne żywopłoty. Głóg to roślina z rodzaju różowatych, której gałęzie mają dość długie kolce, dlatego niegdyś były wykorzystywane w celu suszenia grzybów, które na nie nabijano.
Gałęzie głogu poznamy po dość charakterystycznym, brunatnym kolorze. Głóg w maju pokrywa się drobnymi kwiatami zebranymi w baldachogrona. Po przekwitnięciu zawiązuje kuliste lub eliptyczne owoce, których barwa zależna jest od odmiany rośliny. Dojrzałe owoce głogu mogą mieć kolor czerwony, brunatny, fioletowy lub żółty. W środku owocu znajduje się otoczona mięsistym miąższem pestka.
Głóg – właściwości lecznicze
Głóg jest rośliną słynącą niemal na całym świecie ze swoich właściwości zdrowotnych. Surowcem pozyskiwanym w celu wspomagania leczenia różnych dolegliwości i schorzeń są przede wszystkim dojrzałe owoce oraz kwiaty, jednak prozdrowotne związki obecne są także w młodych liściach szczytowych. Do najbardziej cenionych oraz potwierdzonych licznymi badaniami właściwości głogu, zaliczamy:
- działanie antyoksydacyjne,
- działanie uspokajające,
- działanie przeciwgrzybiczne,
- działanie antybakteryjne,
- działanie moczopędne,
- działanie rozkurczowe,
- działanie usprawniające pracę serca i układu krążenia,
- działanie usprawniające pracę układu immunologicznego.
Działanie kwiatów oraz owoców głogu związane jest z obecnymi w nich związkami. Głóg jest m.in. źródłem witamin oraz minerałów, silnych przeciwutleniaczy, kwercetyny, garbników, kwasów i amin.
Kwiat głogu – właściwości lecznicze
Kwiat głogu jest surowcem, z którego przygotowywane są napary o działaniu moczopędnym, uspokajającym, rozkurczowym i usprawniającym pracę układu krążenia. Herbatka z głogu pomaga także w naturalny sposób obniżyć ciśnienie krwi. Stosowana systematycznie, ale w niewielkich ilościach, zwiększa poziom natlenienia krwi, usprawniając funkcjonowanie mięśnia sercowego oraz mózgu. Polecana jest także przy problemach z krążeniem żylnym w obrębie kończyn dolnych, bo łagodzi dolegliwości związane z żylakami.
Owoc głogu – właściwości lecznicze
Owoce głogu cechują się silniejszym działaniem niż kwiatostan głogu. Są one przede wszystkim wykorzystywane jako lek nasercowy, który redukuje kołatanie serca oraz inne dolegliwości związane z różnymi stanami chorobowymi mięśnia sercowego. Owoc głogu np. w postaci nalewek stosowany jest w celu wsparcia leczenia nadczynności tarczycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, demencji starczej, nerwicy oraz migrenowych bólów głowy.
Owoc głogu pomaga także zwiększyć odporność organizmu, jest naturalnym antybiotykiem, który stosowany bywa w leczeniu zakażeń gronkowcem oraz pomaga w leczeniu grzybicy.
Głóg – zastosowanie
Preparaty z głogiem to tradycyjnie stosowany lek nasercowy oraz uspokajający. Dzięki swojemu działaniu głóg znajduje także zastosowanie w przypadku bolesnego miesiączkowania, bezsenności, nadmiernego pobudzenia nerwowego, bólu i zawrotów głowy, częstoskurczu serca, nagłych skoków ciśnienia tętniczego i początkowego stadium nadciśnienia tętniczego.