Sezam to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, ceniona za swoje nasiona oleiste od co najmniej 5000 lat. Niektóre osoby sugerują, że olej sezamowy poza kuchnią powinien znaleźć się także... w domowej apteczce. Wszystko za sprawą swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych, z których wiele zostało potwierdzone naukowo.
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania sezamu
Ziarna sezamu pomocne przy cukrzycy
Badanie opublikowane w Clinical Journal of Nutrition wykazało, że olej sezamowy poprawił skuteczność doustnego leku przeciwcukrzycowego glibenklamidu u pacjentów z cukrzycą typu 2. Inne badanie opublikowane w Journal of Medicinal Foods wykazało, że zastąpienie oleju sezamowego jako jedynego oleju jadalnego obniża ciśnienie krwi i poziom glukozy u diabetyków z nadciśnieniem.
Sezam na... wysokie ciśnienie krwi?
Badanie opublikowane w 2006 r. w Yale Journal of Biological Medicine wykazało, że olej sezamowy ma korzystny wpływ na pacjentów z nadciśnieniem tętniczym stosujących leki moczopędne lub beta-blokery. Zastąpienie wszystkich olejów dietetycznych olejem sezamowym obniżyło skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi do wymaganej normy.
Sezam a higiena jamy ustnej
Olej sezamowy od wieków jest używany w tradycyjnej medycynie indyjskiej do... profilaktyki zdrowia zębów. Mówi się, że płukanie ust olejem z sezamu zapobiega próchnicy, halitozie, krwawieniu dziąseł, suchości gardła oraz wzmacnia zęby, dziąsła i szczękę. Badania kliniczne potwierdzają jego korzystne dla jamy ustnej właściwości.
Sezamol a miażdżyca
W badaniach naukowych wykazano, że przeciwutleniacz znajdujący się w nasionach sezamu, znany jako sezamol przyczynia się do poprawy zdrowia sercowo-naczyniowego. Jak wykazało badanie z 2006 roku, olej sezamowy zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych u myszy karmionych dietą miażdżycogenną.
To nie wszystko. Olej sezamowy nadaje się także do masażu niemowląt, zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne wywołane przez antybiotyk, a zawarty w nasionach sezamol ligniny sezamowej ma działanie podobne do antydepresyjnego, choć jego korzyści nie zostały zbadane u ludzi.
Olej sezamowy – zdrowy tłuszcz w diecie
Olej sezamowy jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej. Istnieje kilka odmian tego oleju, z których każda ma nieco inny smak i aromat. Nierafinowany (o jasnym kolorze) nadaje się do gotowania na niskim lub średnim ogniu. Rafinowany olej sezamowy, który jest bardziej przetworzony, ma neutralny smak i najlepiej nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu lub z mieszaniem. Prażony olej sezamowy ma ciemnobrązowy kolor i delikatny smak, dzięki czemu najlepiej nadaje się do dressingów i marynat.
Czytaj też:
Jak obniżyć poziom cholesterolu? Wystarczy kilka prostych zmian w menu