Owoce morza – źródło białka i doskonały... afrodyzjak

Owoce morza – źródło białka i doskonały... afrodyzjak

Dodano: 
Owoce morza i skorupiaki
Owoce morza i skorupiaki Źródło:Pexels / Anna Tis
Owoce morza to skarbnica białka i kwasów tłuszczowych. Czy warto je przyrządzać i w jaki sposób?

Owoce morza w Polsce cieszą się coraz większą popularnością. Można dostać je w większości supermarketów i dyskontach i mają już bardzo przystępne ceny. A o tym, dlaczego warto po nie sięgać i jak je przyrządzać, by skorzystać z ich dobroczynnych wartości odżywczych, piszemy po niżej.

Czym są owoce morza?

Owoce morza to nazwa, która przyjęła się, by określić skorupiaki, głowonogi i małże. Frutti di mare są składnikiem diety śródziemnomorskiej uznawanej za najzdrowszą dietę świata. Zawierają mnóstwo białka i witaminy, dlatego warto włączyć je swojego jadłospisu.

Rodzaje owoców

Owoce morza dzielą się na:

  • skorupiaki: najpopularniejsze krewetki, ale też homary i kraby
  • głowonogi: ośmiornice i kalmary
  • małże, ostrygi

W sklepach kupimy je w wersjach mrożonych, surowych, w zalewach, sosach.

Wartości odżywcze

Frutti di mare zawierają:

  • białko
  • kwasy omega-3
  • jod
  • witaminę A 
  • witaminy z grupy B
  • witaminę D
  • wapń
  • żelazo
  • cynk

Właściwości zdrowotne

Owoce morza są cenione głównie za to, że są źródłem białka. Zawierają zdrowe tłuszcze (których zresztą jest niewiele), dobroczynnie wpływają na pracę serca. Oprócz tego wspierają pracę układu nerwowego i mózgu, zapobiegają niedokrwistości, poprawiają odporność.

Małże na zdrowie

Owoce morza poprawiają pracę układu immunologicznego, wzmacniając odporność przed działaniem wirusów, bakterii i drobnoustrojów. Cynk i witamina D znacząco poprawiają zdolności obronne organizmu. Dzięki temu, że owoce morza zawierają jod, zwalczają też wolne rodniki, zapobiegając chorobom nowotworowym.

Na pracę serca

Frutti di mare poprawiają pracę serca i układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym takim jak miażdżyca czy nadciśnienie, wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi.

Z badań wynika, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej cierpią na choroby serca, zawały, udary niż mieszkańcy zachodniej i środkowej części Europy. Wynika to m.in. z diety bogatej w kwasy omega-3, które wzmacniają pracę serca.

Na... potencję

Małże i ostrygi uważane są za afrodyzjaki. I nie jest to żaden mit – zawartość cynku sprawia, że znacząco zwiększają popęd seksualny. Mogą stanowić remedium na problemy z potencją.

Na pracę mózgu

Frutti di mare wzmacniają pracę komórek nerwowych. Stymulują mózg do pracy, poprawiają pamięć, koncentrację, zdolność uczenia się i logicznego myślenia. Dzięki zawartości magnezu wpływają również na prawidłowy sen oraz na... zdrowie psychiczne.

Pomagają redukować negatywne skutki stresu i nie kumulować go w organizmie. Osoby, które cierpią na bezsenność, zdecydowanie powinny wzbogacić dietę o produkty bogate w magnez.

Jak przyrządzić frutti di mare?

Owoce morza mogą pochodzić z zanieczyszczonych wód, dlatego nie jest zalecane spożywanie ich w formie surowej. Aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń, poleca się podać je obróbce termicznej. Bezpieczne i zdrowe będą zatem owoce morza gotowane czy smażone.

Prostym sposobem na przyrządzenie frutti di mare jest podsmażenie krewetek w śmietanowym sosie z czosnkiem i podanie ich z makaronem. Takie danie wyśmienicie smakuje z dodatkiem białego wina.

Z kolei małże lub mule warto gotować, dopóki same się nie otworzą. Warto wiedzieć, że Francuzi gotują je nie w wodzie, a w białym winie. Ugotowane mule można podawać z bagietką czy... frytkami. Małże natomiast będą świetnie komponowały się z natką pietruszki, cebulą, czosnkiem i duszonymi warzywami. Krótka obróbka termiczna (około 5-6 minut) pozwala zachować wartości odżywcze i nie stracić cennych witamin.

Czytaj też:
W których rybach i owocach morza jest najwięcej jodu? 10 najlepszych źródeł
Czytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze
Czytaj też:
5 witamin, które mogą poprawiać nastrój. Czy którejś z nich ci brakuje?