Uszak bzowy, czyli polski grzyb mun. Jakie ma właściwości lecznicze?

Uszak bzowy, czyli polski grzyb mun. Jakie ma właściwości lecznicze?

Dodano: 
Uszak bzowy
Uszak bzowyŹródło:Shutterstock / godi photo

Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, z pewnością nie raz jadłeś te grzyby. Nie mają wyrazistego smaku, za to charakterystyczną, chrząstkowatą konsystencję. Suszone grzyby mun (jak inaczej nazywa się grzyb brzozowy czy ucho bzowe, łac. auricularia auricula) można bez problemu znaleźć na półkach z produktami azjatyckimi, ponieważ są powszechnie wykorzystywane w kuchni chińskiej. Ale te oryginalne grzyby, które są znane także ze swoich leczniczych właściwości, znajdziesz także w lesie.

Czy uszak bzowy i grzyb mun to jest to samo?

Uszak brzozowy to inaczej grzyb mun. Bo grzyb mun to potoczna nazwa jadalnych grzybów: uszaka bzowego i uszaka gęstowłosego. Uszak gęstowłosy jest dopuszczony do przetwórstwa i obrotu handlowego na terenie Polski. Rośnie jedynie w strefie tropikalnej. Za to uszak bzowy jest w Polsce powszechny. Jest nazywany także grzybem brzozowym, judaszowymi uszami, uszakiem judaszowym czy uchem Judasza. Wszystko przez charakterystyczny wygląd, który może kojarzyć się z uchem.

Z czym można pomylić uszak bzowy?

Uszak bzowy można pomylić z uszakiem skórnikowatym. Ma on jednak włoskowatą górną powierzchnię. Uszak bzowy ma wiele cennych właściwości leczniczych, dlatego warto poznać go nieco bliżej i nauczyć się go odróżniać od uszaka skórnikowatego.

Uszak bzowy to grzyb leczniczy

Uszak bzowy jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. To grzyb, który stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wykazuje także działanie antynowotworowe i zapobiega powstawaniom zakrzepów. Pomaga też zapobiegać miażdżycy. Od wieków jest stosowany w chińskiej medycynie ludowej. Grzyby mun są niskokaloryczne, bogate w witaminy z grupy B, zawierają dużo błonnika, białka, a także cynk, miedź, magnez, potas, żelazo, wapńselen.

Gdzie szukać uszaków bzowych?

Uszaki bzowe rosną na osłabionym lub martwym drewnie. Można je znaleźć w lasach, parkach, ogrodach. Najczęściej uszaka można spotkać na pniach bzu czarnego, stąd jego nazwa. Ale rośnie też na innych drzewach liściastych, na iglastych bardzo rzadko. Jest często nazywanym zimowym grzybem, ponieważ kępy owocników potrafią pojawiać się do późnej wiosny. Generalnie jest to grzyb całoroczny.

Jeśli chcemy go odnaleźć w polskich lasach, warto sięgnąć po atlas grzybów, który pozwoli nam rozróżnić spokrewnione gatunki. Judaszowe uszy mają charakterystyczne owocniki, które osiągają wielkość nawet do 10 cm. Kępa owocników ma kształt kielicha oraz miseczek, a same grzyby mun są pofałdowane.

Jak wykorzystać uszaki bzowe?

Uszaki bzowe są doskonałym dodatkiem do potraw kuchni azjatyckiej. Sprawdzą się w zupach, sosach, jako dodatek do dań z ryżem czy makaronem. Swoją charakterystyczną, lekko chrupką konsystencje zachowują nawet po dłuższej obróbce. Grzyby mun można ususzyć.

Jak suszyć uszaka bzowego?

Uszak judaszowy można suszyć dokładnie tak samo, jak suszy się inne grzyby. Można wykorzystać do tego celu suszarkę do grzybów, można również ususzyć je na słońcu. Warto to zrobić, ponieważ suszone grzyby mają długi termin do spożycia, a po wrzuceniu ich do wody bardzo szybko odzyskują swój kształt.

Czy grzyby mun mogą być szkodliwe?

Uszaki bzowe mają niezwykłe zdolności w kumulowaniu toksycznych substancji zawartych w glebie. To ogromna korzyść dla środowiska, ale to też oznacza, że jeśli sięgasz po grzyby samodzielnie zebrane, a nie pochodzące z kontrolowanych upraw, nie należy jeść ich zbyt dużo, czyli więcej niż 250 g w jednej porcji i nie częściej, niż dwa razy w tygodniu. Z tego powodu nie powinno się także zbierać przerośniętych owocników.

Czytaj też:
Opieńki – jak je  rozpoznać? Do czego wykorzystać te grzyby?