Zamiast rosołu na Wszystkich Świętych zrób tę zupę. Zawsze rozgrzewa i zachwyca gości

Zamiast rosołu na Wszystkich Świętych zrób tę zupę. Zawsze rozgrzewa i zachwyca gości

Dodano: 
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa Źródło: Shutterstock
Jeśli masz dość tradycyjnych potraw, które zazwyczaj serwuje się na Wszystkich Świętych i inne tego typu okazje, to koniecznie postaw na coś bardziej wyrafinowanego. Wbrew pozorom, wcale nie zajmie ci to więcej czasu.

Zazwyczaj w naszym kraju na różnego rodzaju uroczystości przygotowujemy rosół. Jest pyszny, pożywny i rozgrzewający. Już niebawem jest Dzień Wszystkich Świętych, a więc również wtedy ta potrawa pojawi się na wielu polskich stołach. Ja jednak w tym roku postanowiłam przyrządzić coś innego, a mianowicie zupę cebulową. To moje popisowe danie, które każdy zawsze zachwala. Co więcej, wcale nie jest ono tak trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.

Jak zrobić prostą zupę na Wszystkich Świętych? Przepis

Zupa cebulowa jest znana ze swojego charakterystycznego, lekko pikantnego aromatu. Przygotowuje się ją z dużej ilości karmelizowanej cebuli, którą należy gotować na wolnym ogniu w bulionie. Jest bardzo rozgrzewająca i sycąca, a więc idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni. Będzie doskonała, by rozgrzać wszystkich gości po powrocie z cmentarza. Zazwyczaj podaje się ją wraz z grzanką z bagietki i roztopionym serem. Jeżeli nie masz żaroodpornych miseczek, to nic. Musisz po prostu przygotować zupę w normalnych, a grzanki z serem podać oddzielnie.

Przepis: Zupa cebulowa

Ta zupa smakuje naprawdę obłędnie, a do tego cudownie rozgrzewa.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
266 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g cebuli
  • 100 g sera typu gruyère (lub innego twardego żółtego sera)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • pół bagietki
  • tymianek, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cebuliCebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej masło razem z oliwą. Dodaj cebulę i cukier. Smaż na małym ogniu przez około 20 minut — aż cebula zrobi się lekko brązowa i ldelikatnie skarmelizowana.  Do podsmażonej cebuli dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino. Czekaj, aż większość płynu odparuje.
  2. Gotowanie zupyWlej bulion i gotuj całość przez około 10–15 minut. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  3. Podanie zupyBagietkę pokrój na kromki i podpiecz w piekarniku. Zupę przelej do żaroodpornych miseczek, do każdej włóż po jednej lub dwóch kromkach podpieczonej bagietki. Rozsyp na wierzchu starty ser i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza – do momentu, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

Co więcej, ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale też niezwykle zdrowa. Cebula, która jest jej głównym składnikiem, zawiera przeciwutleniacze, a także witaminę C i związki siarki. To wszystko wspiera odporność organizmu i pomaga w walce z infekcjami. Karmelizowana cebulka zachowuje wiele swoich dobroczynnych właściwości, a przy okazji nadaje zupie delikatnej słodyczy.

Inne pomysły na szybkie dania

Klasykiem, który przygotowuje się na Wszystkich Świętych, jest bigos. Wcale jednak nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni. Możesz zrobić ekspresową wersję tej potrawy. Dość szybko przyrządzisz również gulasz. Dobrze jest też postawić na dania jednogarnkowe, takie jak różnego rodzaju zapiekanki, na przykład z dodatkiem ziemniaków i makaronu. To takie potrawy, które lubi niemal każdy. Możesz też podać kluski śląskie z sosem pieczarkowym i pyszną surówką. Będzie to miły powrót do klasycznego dania, którym zajadali się wszyscy przed laty.

Czytaj też:
Ta jesienna przyprawa wygląda niewinnie. Szkodzi bardziej, niż myślisz. Ekspertka: 80 procent to cukier
Czytaj też:
Najlepsza wędlina w Biedronce? Ten schab zaskoczył nawet dietetyków. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl