To masło jest dobrym źródłem białka. Buduje i regeneruje mięśnie

To masło jest dobrym źródłem białka. Buduje i regeneruje mięśnie

Dodano: 
Masło orzechowe
Masło orzechowe Źródło: Fotolia / Karen Roach
Masło orzechowe zawiera mnóstwo wartości odżywczych i jest doskonałym źródłem białka. Jakie ma właściwości?

Masło orzechowe to amerykańska pasta, którą pierwotnie wytwarzano z orzeszków ziemnych. Dziś w sklepach coraz częściej znajdziemy różne rodzaje maseł orzechowych, m.in. wytwarzane z orzechów włoskich czy piniowych. Są one bardzo zdrowe, dostarczają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo na długo sycą.

Wartości odżywcze masła orzechowego

Masło orzechowe zawiera:

  • witaminę B
  • witaminę C
  • witaminę E
  • cynk
  • magnez
  • fosfor
  • mangan
  • żelazo
  • potas
  • selen
  • kwas foliowy

Tym, co podnosi jego wartość, są kwasy tłuszczowe, które doskonale wspierają pracę mózgu, serca oraz regulują cholesterol.

Masło orzechowe dla sportowca

Po masło orzechowe powinni sięgnąć przede wszystkim sportowcy. Orzechy to doskonały budulec masy mięśniowej i świetne źródło białka. Pomaga więc zregenerować i utrzymać w dobrej formie mięśnie, które są nadwyrężane przez treningi.

Dodatkowo, masło orzechowe dostarcza dużych ilości energii, dostarczając organizmowi substancji odżywczych. U osób, które są aktywne fizycznie i każdego dnia tracą dużo energii, masło orzechowe może pomóc uzupełnić stracone kalorie.

Właściwości masła orzechowego

Oprócz tego, że masło orzechowe jest doskonałym źródłem białka, zawiera także wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które znakomicie wspierają pracę serca i układu krążenia. Co więcej, kwasy tłuszczowe pomagają uregulować również gospodarkę lipidową, obniżając poziom cholesterolu w organizmie. Sprzyjają wydalaniu szkodliwych frakcji cholesterolu LDL, wpływając na ogólną gospodarkę tłuszczową.

Dobre tłuszcze nie tylko wspomagają serce, ale też odżywiają komórki nerwowe, usprawniając pracę mózgu. Masło orzechowe dostarcza też dużych ilości witamin z grupy B oraz magnezu, co pozytywnie wpływa na procesy myślowe, koncentrację i pamięć.

Tłuszcze roślinne wpływają również wchłanianie niektórych witamin (m.in. witaminy A czy witaminy D), dlatego powinny stanowić ważną część codziennej diety. Szczególnie jest to ważne w przypadku dzieci, których organizmy są w procesie wzrostu, intensywnie się rozwijają i potrzebują dużych ilości wartości odżywczych.

Czytaj też:
Przekąski, które ograniczą apetyt na cukier. Jest w czym wybierać

 0

Czytaj także