Włączenie do diety grzybów zapobiega chorobom jelit

Włączenie do diety grzybów zapobiega chorobom jelit

Dodano: 
Boczniaki
Boczniaki Źródło:Shutterstock / ArtCookStudio
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że grzyby są ważnym elementem zdrowej diety. Są źródłem wielu mikroskładników, m.in. witaminy D. Nie podnoszą poziomu tłuszczu, kalorii ani zawartości sodu. Ich regularne spożywanie zapobiega chorobom jelit.

Dodanie większej ilości grzybów do diety skutecznie zapobiega chorobom jelit, którą wywołuje dieta w stylu zachodnim oparta na zbyt dużej ilości tłustych potraw i cukrów – twierdzą naukowcy z University of Massachusetts w Stanach Zjednoczonych. Ich badanie dotyczyło mechanizmów komórkowych i molekularnych, dzięki którym grzyby poprawiają zdrowie jelit. Zespół skupił się również na aspekcie zapobiegania lub leczenia otyłościinsulinooporności dietą opartą na grzybach.

Prozdrowotne składniki zawarte w grzybach

Grzyby mają wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Są też niskokaloryczne, w 100 g grzybów znajdziemy ok. 50 –70 kalorii, ich głównym składnikiem jest woda. Grzyby są doskonałym źródłem:

  • witamin, w tym witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, D i E,
  • minerałów: potasu, fosfor, wapnia, magnezu oraz miedzi, cynku, manganu, żelaza, selenu i molibdenu,
  • dobrze przyswajalnego białka,
  • niewielkich ilości tłuszczu, lecz co ważne w 75 proc. są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • błonnika, występującego pod postacią beta glukanu, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko cukrzycy i ma właściwości przeciwnowotworowe,
  • chityny – wielocukru podobnego do celulozy, który nie jest trawiony w żołądku człowieka.
„Grzyby są doskonałym suplementem diety. Są naturalnym produktem wzbogacającym diety stosowane przez mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Zawarte w nich składniki zapobiegają chorobom jelit, które można uznać za chorobę cywilizacyjną”– powiedział prof. Zhenhua Liu z University of Massachusetts w Stanach Zjednoczonych.

Kto nie powinien jeść grzybów?

Grzybów nie powinny jeść osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, osoby starsze, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Unik ich także powinny osoby chore na wątrobę, nerki, trzustkę i woreczek żółciowy. Po grzyby nie powinny też sięgać osoby na nie uczulone – alergia pokarmowa na grzyby często dotyka osoby uczulone na ich zarodniki.

Czytaj też:
Zadbaj o zdrowie jelit! Włącz do diety 6 produktów prebiotycznych