Acerola pochodzi z Wysp Karaibskich, jednak zdarza się spotkać ją także na terenie Meksyku czy Teksasu. Charakterystyczne czerwone owoce aceroli przypominają w smaku wiśnie lub czereśnie. Są soczyste i lekko kwaśne. Nadają się do spożycia tylko przez 2–3 dni od zerwania, dlatego ich import jest utrudniony.
Acerola zawiera duże ilości witaminy C
Szacuje się, że acerola zawiera nawet 30–razy więcej witaminy C niż cytryna. W 100 gramach aceroli zawarte jest od 1000 do 4500 mg witaminy. To ogromna dawka, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Acerola zawiera także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej białko, kwas jabłkowy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz beta-karoten i flawonoidy. Jest bogata również składniki mineralne, m.in.:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- mangan,
- potas,
- cynk.
Acerola – właściwości prozdrowotne
Acerola od wieków była wykorzystywana w medycynie naturalnej. Leczono nią m.in.: ospę wietrzną, anemię, a także problemy wątrobowe i choroby płuc. Dziś wiadomo, że regularne spożywanie aceroli zwiększa odporność organizmu na infekcje. Badania wskazują, że acerola może również obniżać poziom cukru u chorych na cukrzycę typu 2, a także wspomaga odchudzanie. Inne właściwości i zastosowanie aceroli to:
- spowolnienie procesów starzenia,
- zapobieganie chorobie Alzheimera i chorobie Parkinsona,
- poprawa pracy układu krążenia,
- obniżenie ciśnienia,
- zmniejszenie ryzyka udaru mózgu,
- zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy,
- poprawa wzroku,
- wspomaganie produkcji kolagenu,
- wzmocnienie kości i stawów.
Suplementy diety z acerolą
Acerolę można kupić w formie proszku oraz tabletek zawierającym ekstrakt tego owocu. Dostępny w sprzedaży jest również sok z aceroli. Produktów należy szukać w sklepach zielarskich i aptekach. Nie są niestety tanie, bo cena półlitrowego soku wynosi ok. 20 zł.
Czytaj też:
Nadchodzi sezon infekcji – jak się na niego przygotować?Czytaj też:
Shoty witaminowe na poprawę odporności – jak je przyrządzić?