Co to jest acerola? Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią

Co to jest acerola? Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią

Dodano: 
Acerola
Acerola Źródło: Pexels / Julia Filirovska
Czy wiesz, co to jest acerola? W Polsce trudno znaleźć ją na półce z warzywami. Przetwory i suplementy diety z acerolą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach. Warto po nie sięgać, zwłaszcza jesienią, bo to prawdziwa bomba witaminowa, która pomoże nam wzmocnić odporność.

Acerola pochodzi z Wysp Karaibskich, jednak zdarza się spotkać ją także na terenie Meksyku czy Teksasu. Charakterystyczne czerwone owoce aceroli przypominają w smaku wiśnie lub czereśnie. Są soczyste i lekko kwaśne. Nadają się do spożycia tylko przez 2–3 dni od zerwania, dlatego ich import jest utrudniony.

Acerola zawiera duże ilości witaminy C

Szacuje się, że acerola zawiera nawet 30–razy więcej witaminy C niż cytryna. W 100 gramach aceroli zawarte jest od 1000 do 4500 mg witaminy. To ogromna dawka, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Acerola zawiera także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej białko, kwas jabłkowy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz beta-karoten i flawonoidy. Jest bogata również składniki mineralne, m.in.:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • mangan,
  • potas,
  • cynk.

Acerola – właściwości prozdrowotne

Acerola od wieków była wykorzystywana w medycynie naturalnej. Leczono nią m.in.: ospę wietrzną, anemię, a także problemy wątrobowe i choroby płuc. Dziś wiadomo, że regularne spożywanie aceroli zwiększa odporność organizmu na infekcje. Badania wskazują, że acerola może również obniżać poziom cukru u chorych na cukrzycę typu 2, a także wspomaga odchudzanie. Inne właściwości i zastosowanie aceroli to:

  • spowolnienie procesów starzenia,
  • zapobieganie chorobie Alzheimera i chorobie Parkinsona,
  • poprawa pracy układu krążenia,
  • obniżenie ciśnienia,
  • zmniejszenie ryzyka udaru mózgu,
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy,
  • poprawa wzroku,
  • wspomaganie produkcji kolagenu,
  • wzmocnienie kości i stawów.

Suplementy diety z acerolą

Acerolę można kupić w formie proszku oraz tabletek zawierającym ekstrakt tego owocu. Dostępny w sprzedaży jest również sok z aceroli. Produktów należy szukać w sklepach zielarskich i aptekach. Nie są niestety tanie, bo cena półlitrowego soku wynosi ok. 20 zł.

Czytaj też:
Nadchodzi sezon infekcji – jak się na niego przygotować?
Czytaj też:
Shoty witaminowe na poprawę odporności – jak je przyrządzić?

Opracowała:
Źródło: Interia Zdrowie