Suplementacja żelaza nie jest wcale trudna, jednak trzeba pamiętać o tym, aby nie popełniać kilku błędów, które sprawiają, że przyjmowane preparaty z żelazem nie działają tak, jak powinny. Trzeba też wiedzieć, że wskazaniem do przyjmowania żelaza są potwierdzone badaniami laboratoryjnymi niedobory, bo nadmiar żelaza w organizmie jest równie szkodliwy, a może do niego dojść, gdy stosujemy żelazo w celach profilaktycznych.
Jak stosować żelazo?
Niedobór żelaza daje dość charakterystyczne objawy. Należą do nich, m.in.:
-
osłabienie i wzmożona senność,
-
zawroty głowy,
-
bladość skóry i błon śluzowych,
-
krwawienie dziąseł,
-
pojawianie się mroczków przed oczami,
-
problemy z koncentracją,
-
nietolerancja wysiłku.
Niedobory żelaza możemy łatwo uzupełnić, stosując dietę bogatą w zawierające go produkty spożywcze, czyli m.in. gruboziarniste kasze, mięso oraz jajka, a także pijąc sok z buraków. Warto też pamiętać o tym, że niedobory żelaza mogą wiązać się z niedoborami witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12 i kwasu foliowego.
W aptekach możemy kupić tabletki z żelazem na receptę oraz preparaty dostępne bez recepty, jednak nie powinny być one stosowane na własną rękę. Farmaceuci polecają wykonanie badań laboratoryjnych, które pozwolą określić, czy uzupełnianie poziomu żelaza w organizmie jest zasadne i bezpieczne dla zdrowia.
Co utrudnia przyswajanie żelaza?
Wiedząc, że brakuje nam żelaza, musimy odpowiednio przygotować się do jego suplementacji. Wybór preparatu jest kluczowy, dlatego warto, aby był on przepisany na receptę lub polecony przez lekarza, bo wówczas przyjmowanie tego ważnego dla naszego zdrowia mikroelementu będzie bezpieczne oraz okaże się w pełni efektywne.
Wiele preparatów z żelazem zawiera jego zbyt małą dawkę, aby mogły skutecznie redukować niedobory. Co więcej, nieprawidłowe stosowanie żelaza także może powodować brak efektywności kuracji.
Przyswajanie żelaza utrudniają związki zawarte w niektórych pokarmach i napojach
1. Taniny – składnik kawy oraz herbaty
Taniny nie tylko utrudniają przyswajanie żelaza, ale wręcz neutralizują obecne w pokarmach i suplementach oraz lekach związki żelaza. Ze względu na zachodzenie reakcji pomiędzy taninami a organicznym żelazem, nie powinno się popijać zawierających go preparatów kawą i herbatą oraz spożywać tych napojów do posiłków zawierających produkty bogate w żelazo.
2. Błonnik pokarmowy
Dieta bogata w błonnik jest elementem profilaktyki przeciwnowotworowej i wpływa na utrzymanie prawidłowego metabolizmu, jednak utrudnia też przyswajanie żelaza. Spożywanie nadmiaru błonnika w formie naturalnej oraz w formie suplementów nie jest polecane dla osób borykających się z nawracającą anemią.
3. Kwas fitynowy
Kwas fitynowy występuje m.in. w nasionach roślin strączkowych i jest jednym ze związków, które wiążą żelazo oraz wpływają na usuwanie z organizmu tego mikroelementu. Aby uniknąć problemów z wchłanianiem żelaza, wystarczy ograniczyć bezpośrednio przed i po przyjęciu tabletki oraz pokarmów bogatych w żelazo spożycie roślin strączkowych, a także zawierających kwas fitynowy otrąb i płatków owsianych.
4. Polifenole
Polifenole stanowią cenny składnik naszej diety ze względu na ich wyjątkowo silne działanie antyoksydacyjne. Niestety, wiążą dostarczane do organizmu żelazo i uniemożliwiają jego prawidłowe przyswajanie, dlatego w czasie suplementacji nie należy spożywać nadmiaru czerwonych owoców np. ciemnych winogron i innych produktów z dużą zawartością polifenoli.
Warto pamiętać, aby nie przyjmować preparatów z żelazem także przed spożyciem i po spożyciu produktów zawierających związku śluzowe np. siemienia lnianego; niekorzystnie na wchłanianie żelaza wpływa także nadużywanie syropu prawoślazowego.
Co poprawia przyswajanie żelaza?
Żelazo lepiej wchłania się w obecności witaminy C. Z tego względu warto zawierające je posiłki uzupełniać porcją warzywnej surówki, którą dodatkowo skropimy sokiem z cytryny. Aby poprawić wchłanianie żelaza można też pić świeżo wyciśnięte soki owocowe.
Czytaj też:
Co sprawia, że wapń się nie wchłania? Na liście zbyt dużo żelaza i kofeinyCzytaj też:
Czym grozi nadmiar żelaza w diecie?