Czy wiesz kiedy posolić jajecznicę? Od tego zależy czy będzie puszysta

Czy wiesz kiedy posolić jajecznicę? Od tego zależy czy będzie puszysta

Dodano: 
Jajecznica
Jajecznica Źródło: Shutterstock
Jajecznica to jedno z najprostszych i najczęściej przyrządzanych dań. Dlaczego raz smakuje lepiej, a innym razem nie zachwyca smakiem? Ekspertka doradza, co zrobić, żeby jajecznica była puszysta. Dowiedz się, czy nie popełniasz tego błędu.

Jedni solą jajecznicę na początku smażenia, inni w trakcie. Ma to wpływ nie tylko na smak jajecznicy, ale i to, czy będzie puszysta. Najlepiej posolić ją dopiero na samym końcu, gdy jajecznica będzie już gotowa – doradza ekspertka z portalu Prześlij Przepis.

Porady dotyczące przygotowywania jajecznicy

Skorzystaj z innych porad ekspertki:

  • Jajecznicę podczas smażenia należy często mieszać, nie będzie wtedy sucha.
  • Jeśli sporządzasz ją z kilku jajek, unikaj rozbijania ich na patelni, bo któreś może być nieświeże i zepsuje całe danie.
  • Nie rozbijaj jajek o brzeg patelni, bo do jajecznicy mogą wpaść skorupki.
  • Nie zostawiaj gotowej jajecznicy na patelni, bo wyschnie.
  • Jajka wybijaj najpierw do miski, a nie bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu równomiernie będą się ścinać.
  • Surowe jajka mieszaj szybko widelcem, nie ubijaj ich zbyt długo. Za mocno napowietrzona masa jajeczna po usmażeniu staje się sztywna.
  • Jajecznicę powinno się smażyć na małej mocy palnika, inaczej szybko wyschnie.

Jak podawać jajecznicę?

Jajecznicę można jeść bez żadnych dodatków. Jeśli je dodamy, danie będzie bardziej sycące. Klasycznie można zjeść ją z kromką chleba czy bułką. Ciekawie smakuje też podana:

  • w wydrążonej i zapieczonej kajzerce,
  • w połówce awokado,
  • zawinięta w naleśnik, tortillę lub lawasz,
  • rozsmarowana na tostach lub bajglach.

Jak jedzenie jajek wpływa na zdrowie?

Włączenie jajek do codziennej diety jest bardzo korzystne, gdyż ostatnie doniesienia naukowe wskazują, że mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym między innymi miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz otyłości. Jajka są bogatym źródłem witamin. Zawierają między innymi:

  • witaminę A,
  • witaminę D,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • cynk,
  • potas,
  • jod,
  • sód.

Czytaj też:
Coraz mniej kur na świecie znosi jajka. To nie żart. Czy może ich zabraknąć w sklepach?
Czytaj też:
Co zjeść na śniadanie po imprezie? Czy jajecznica to dobry pomysł?

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl