Przepis na „diabelskie racuchy”. Sekret ich pysznego smaku tkwi w tym składniku

Przepis na „diabelskie racuchy”. Sekret ich pysznego smaku tkwi w tym składniku

Dodano: 
Racuchy
Racuchy Źródło: Shutterstock
Masz ochotę na puszyste racuchy, takie, jakie smażyły nasze babcie? Swoim smakiem przywodzą smaki z dzieciństwa. Sekret tkwi w dodaniu do nich odrobiny spirytusu lub wódki. Wypróbuj sprawdzony przepis!

Racuchy należą do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie dodaje się do nich jabłka i smaży na złoty kolor. Można je przyrządzić na drożdżach, ale i bez nich. Zwykle podaje się na słodko, z cukrem pudrem lub ze śmietaną. Ważne, żeby były miękkie i puszyste. Okazuje się, że taki efekt można uzyskać, dodając do nich spirytusu lub wódki. Babcie żartowały, że to „diabelskie racuchy”, bo są z dodatkiem „ognistej wody”.

Ten dodatek sprawia, że racuchy nie chłoną tłuszczu

Dodatek spirytusu lub wódki sprawia, że racuchy nie będą chłonąć tak dużo tłuszczu. Idealne są chrupiące na zewnątrz, pulchne i delikatne w środku. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić z ilością alkoholu.

Jaką ilość alkoholu trzeba dodać do racuchów?

Na 500 gramów mąki wystarczą 2 łyżeczki wódki lub spirytusu. Alkohol nie jest wyczuwalny w smaku, bo wyparowuje podczas smażenia.

Czy racuchy są zdrowe?

Racuchy są pyszne, ale dość kaloryczne. Trudno je uznać za danie dietetyczne, dlatego osoby dbające o linię nie powinny jeść ich zbyt często. Żeby były bardziej dietetyczne, dobrze smażyć je na teflonowej patelni z małą ilością tłuszczu.

Wypróbuj przepis na „diabelskie racuchy”

Przepis: „Diabelskie racuchy”

racuchy z dodatkiem spirytusu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj drożdżeNajpierw rozpuśćcie drożdże w połowie szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Następnie dodajcie 1 łyżkę cukru i wszystko dokładnie wymieszajcie. Całość odstawcie w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. Połącz składnikiPrzesiejcie mąkę do miski i dodajcie resztę cukru i mleka oraz olej, jajko, spirytus i wyrośnięty zaczyn.
  3. Wyrób ciastoWszystkie składniki wyróbcie na gładkie ciasto, a następnie przykryjcie je i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Usmaż racuchy na złoty kolorRozgrzejcie olej na dużej patelni i wyłóżcie na niego łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażcie racuchy na średnim ogniu, aż będą miały złoty kolor.
  5. Odsącz racuchy na papierowym ręcznikuGotowe racuchy wykładajcie na ręcznik papierowy – w ten sposób usuniecie z nich nadmiar tłuszczu.
  6. Podaj z cukremPlacuszki możecie podawać posypane cukrem pudrem.

Czytaj też:
Nacieranie spirytusem. Czy faktycznie przyspiesza leczenie infekcji?
Czytaj też:
Czym zastąpić ocet ryżowy? Top 5 zamienników octu ryżowego

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl