Racuchy należą do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie dodaje się do nich jabłka i smaży na złoty kolor. Można je przyrządzić na drożdżach, ale i bez nich. Zwykle podaje się na słodko, z cukrem pudrem lub ze śmietaną. Ważne, żeby były miękkie i puszyste. Okazuje się, że taki efekt można uzyskać, dodając do nich spirytusu lub wódki. Babcie żartowały, że to „diabelskie racuchy”, bo są z dodatkiem „ognistej wody”.
Ten dodatek sprawia, że racuchy nie chłoną tłuszczu
Dodatek spirytusu lub wódki sprawia, że racuchy nie będą chłonąć tak dużo tłuszczu. Idealne są chrupiące na zewnątrz, pulchne i delikatne w środku. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić z ilością alkoholu.
Jaką ilość alkoholu trzeba dodać do racuchów?
Na 500 gramów mąki wystarczą 2 łyżeczki wódki lub spirytusu. Alkohol nie jest wyczuwalny w smaku, bo wyparowuje podczas smażenia.
Czy racuchy są zdrowe?
Racuchy są pyszne, ale dość kaloryczne. Trudno je uznać za danie dietetyczne, dlatego osoby dbające o linię nie powinny jeść ich zbyt często. Żeby były bardziej dietetyczne, dobrze smażyć je na teflonowej patelni z małą ilością tłuszczu.
Wypróbuj przepis na „diabelskie racuchy”
Przepis: „Diabelskie racuchy”
racuchy z dodatkiem spirytusu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki spirytusu lub wódki,
- olej do smażenia,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Przygotuj drożdżeNajpierw rozpuśćcie drożdże w połowie szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Następnie dodajcie 1 łyżkę cukru i wszystko dokładnie wymieszajcie. Całość odstawcie w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Połącz składnikiPrzesiejcie mąkę do miski i dodajcie resztę cukru i mleka oraz olej, jajko, spirytus i wyrośnięty zaczyn.
- Wyrób ciastoWszystkie składniki wyróbcie na gładkie ciasto, a następnie przykryjcie je i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
- Usmaż racuchy na złoty kolorRozgrzejcie olej na dużej patelni i wyłóżcie na niego łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażcie racuchy na średnim ogniu, aż będą miały złoty kolor.
- Odsącz racuchy na papierowym ręcznikuGotowe racuchy wykładajcie na ręcznik papierowy – w ten sposób usuniecie z nich nadmiar tłuszczu.
- Podaj z cukremPlacuszki możecie podawać posypane cukrem pudrem.
Czytaj też:
Nacieranie spirytusem. Czy faktycznie przyspiesza leczenie infekcji?Czytaj też:
Czym zastąpić ocet ryżowy? Top 5 zamienników octu ryżowego