Placki lepsze niż ziemniaczane. Pokochasz je od pierwszego kęsa – 3 składniki, a smak obłędny

Placki lepsze niż ziemniaczane. Pokochasz je od pierwszego kęsa – 3 składniki, a smak obłędny

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock
Latem placki z cukinii „rządzą” w mojej kuchni. Robię je częściej niż ziemniaczane. Smakują wybornie, a robię je tylko z 3 składników. Jestem pewna, że pokochasz ten przepis.

Latem na moim stole często goszczą sezonowe warzywa. Jednym z moich ulubionych jest cukinia. Wykorzystuje ją w kuchni na wiele różnych sposobów. Jest nie tylko świetną bazą do surówek, ale również placków. Te ostatnie od pewnego czasu rządzą w moim domu. Rodzina mogłaby je jeść na okrągło. Nie protestuję zbytnio, gdy przygotowuję je któryś raz z rzędu. Są pyszne, a pracy przy nich tyle, co nic. „Ratują” mnie w sytuacji, gdy mam pustki w spiżarni. Powstają tylko z 3 składników i nie zawierają ani grama mąki. Zobacz, w czym tkwi ich sekret.

Jak zrobić placki z cukinii bez mąki?

Przygotowanie tych przysmaków warto zacząć od przyszykowania cukinii. „Młodych” okazów nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy je umyć, osuszyć, a potem zetrzeć na tarce. Rozdrobnione warzywo warto oprószyć solą i pozostawić na 10-15 minut. Dzięki temu szybciej „puści soki”. Po odciśnięciu i wymieszaniu z pozostałymi składnikami stworzy bardziej zwartą masę. Warzywo nie potrzebuje jednak zbyt wielu dodatków. Musisz dorzucić do niego jedynie starty żółty ser i jajko, a całość wzbogacić o przyprawy.

Przepis: Placki z cukinii z 3 składników

Są szybkie, smaczne i pożywne. Do ich zrobienia nie potrzebujesz nawet mąki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradcyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
7
Liczba kalorii
57 w każdej porcji

Składniki

  • 160 g cukinii
  • 80 g twardego żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól , pieprz

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZetrzyj ser na tarce. Umyj i osusz cukinie. Warzywa też zetrzyj na tarce. Następnie lekko je posól i poczekaj aż  „puszczą” nadmiar wody. Potem je dokładnie odsącz.
  2. Łączenie składnikówDo sera i cukinii dodaj jajko. Wymieszaj i dopraw wedle uznania.
  3. Smażenie placuszkówRozgrzej tłuszcz na patelni. Wykładaj na nią niewielkie porcje masy. Smaż do zarumienienia z każdej strony.

Z czym podawać placki z cukinii?

Placki z cukinii warto podawać z jogurtem naturalnym typu greckiego lub islandzkiego albo kwaśną śmietaną. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by posypać je posiekanym szczypiorkiem albo ulubioną zieleniną (natką pietruszki, koperkiem, bazylią). Doskonale sprawdzą się też różne sosy, na przykład koperkowy, ziołowy, czosnkowy, śmietanowy czy pomidorowy. Najlepiej zrobić je samemu. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić trochę czasu, możesz kupić je w sklepie spożywczym lub supermarkecie. Pamiętaj jednak, by czytać składy nabywanych towarów. Wybieraj produkty z naturalnym, prostym składem bez dodatku cukru, zagęstników, stabilizatorów, konserwantów czy wzmacniaczy smaku.

Czytaj też:
Te chrupiące gofry bez mąki i mleka robię w 5 minut. Znikają, zanim zdążą ostygnąć
Czytaj też:
Racuchy bez jajek? Smakują jak u babci! Już zawsze będziesz korzystać z tego przepisu

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl