Latem na moim stole często goszczą sezonowe warzywa. Jednym z moich ulubionych jest cukinia. Wykorzystuje ją w kuchni na wiele różnych sposobów. Jest nie tylko świetną bazą do surówek, ale również placków. Te ostatnie od pewnego czasu rządzą w moim domu. Rodzina mogłaby je jeść na okrągło. Nie protestuję zbytnio, gdy przygotowuję je któryś raz z rzędu. Są pyszne, a pracy przy nich tyle, co nic. „Ratują” mnie w sytuacji, gdy mam pustki w spiżarni. Powstają tylko z 3 składników i nie zawierają ani grama mąki. Zobacz, w czym tkwi ich sekret.
Jak zrobić placki z cukinii bez mąki?
Przygotowanie tych przysmaków warto zacząć od przyszykowania cukinii. „Młodych” okazów nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy je umyć, osuszyć, a potem zetrzeć na tarce. Rozdrobnione warzywo warto oprószyć solą i pozostawić na 10-15 minut. Dzięki temu szybciej „puści soki”. Po odciśnięciu i wymieszaniu z pozostałymi składnikami stworzy bardziej zwartą masę. Warzywo nie potrzebuje jednak zbyt wielu dodatków. Musisz dorzucić do niego jedynie starty żółty ser i jajko, a całość wzbogacić o przyprawy.
Przepis: Placki z cukinii z 3 składników
Są szybkie, smaczne i pożywne. Do ich zrobienia nie potrzebujesz nawet mąki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradcyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 7
- Liczba kalorii
- 57 w każdej porcji
Składniki
- 160 g cukinii
- 80 g twardego żółtego sera
- 1 jajko
- sól , pieprz
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZetrzyj ser na tarce. Umyj i osusz cukinie. Warzywa też zetrzyj na tarce. Następnie lekko je posól i poczekaj aż „puszczą” nadmiar wody. Potem je dokładnie odsącz.
- Łączenie składnikówDo sera i cukinii dodaj jajko. Wymieszaj i dopraw wedle uznania.
- Smażenie placuszkówRozgrzej tłuszcz na patelni. Wykładaj na nią niewielkie porcje masy. Smaż do zarumienienia z każdej strony.
Z czym podawać placki z cukinii?
Placki z cukinii warto podawać z jogurtem naturalnym typu greckiego lub islandzkiego albo kwaśną śmietaną. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by posypać je posiekanym szczypiorkiem albo ulubioną zieleniną (natką pietruszki, koperkiem, bazylią). Doskonale sprawdzą się też różne sosy, na przykład koperkowy, ziołowy, czosnkowy, śmietanowy czy pomidorowy. Najlepiej zrobić je samemu. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić trochę czasu, możesz kupić je w sklepie spożywczym lub supermarkecie. Pamiętaj jednak, by czytać składy nabywanych towarów. Wybieraj produkty z naturalnym, prostym składem bez dodatku cukru, zagęstników, stabilizatorów, konserwantów czy wzmacniaczy smaku.
Czytaj też:
Te chrupiące gofry bez mąki i mleka robię w 5 minut. Znikają, zanim zdążą ostygnąćCzytaj też:
Racuchy bez jajek? Smakują jak u babci! Już zawsze będziesz korzystać z tego przepisu