Pulchne i kruche faworki? Wystarczy dodać ten nietypowy składnik

Pulchne i kruche faworki? Wystarczy dodać ten nietypowy składnik

Dodano: 
Faworki
Faworki Źródło:Shutterstock / iMarzi
Zastanawiasz się, jakie smakołyki przygotować na karnawałową imprezę? Jedni przyrządzają domowe pączki, inni oponki czy faworki. Ekspertka z portalu Przyślij Przepis przekonuje do zrobienia pysznych faworków. Będą zarazem pulchne i kruche, jeśli dodasz do nich ten składnik.

Tajemnica pulchnych i kruchych faworków tkwi w jednym składniku. Do ciasta trzeba dodać... ziemniaki. Należy uprzednio je ugotować i zrobić z nich purée. Gdy ostygną, dodajemy je do ciasta. Dzięki temu dodatkowi faworki będą niezwykle chrupiące – wskazuje ekspertka.

Czym najlepiej popijać faworki?

Dietetycy wskazują, że idealnym napojem do popijania faworków i pączków jest herbata. Ten napój pomaga nie przytyć po szaleństwach kulinarnych. Możesz wybrać czarną herbatę lub zieloną. Efekt będzie podobny. Wszystko za sprawą zawartych w herbacie polifenoli, które mają zdolność hamowania działania enzymów w jelitach, odpowiedzialnych za trawienie tłuszczów i cukrów umożliwiających im wniknięcie do krwi.

Warto przeczytać: Przepis na faworki od Magdy Gessler

Ile kalorii mają faworki?

Kaloryczność pojedynczego faworka zależy od jego wielkości. Przyjmuje się, że w 100 g tego smakołyku (ok. 5-6 szt. średnich faworków) jest ok. 500 kcal. Dla porównania, standardowej wielkości pączek (ok. 70 g) z nadzieniem owocowym (dżem, powidła), polany lukrem ma ok. 250-350 kcal. Kaloryczność donutów czy pączków wiedeńskich (oponek, gniazdek) również wygląda dość podobnie, gdyż ich skład jest zbliżony i wszystkie te słodycze smażone są w głębokim tłuszczu.

Przepis: Pulchne chrupiące faworki z dodatkiem ziemniaków

Pulchne chrupiące faworki z dodatkiem ziemniaków

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ziemniakiZimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Dodać przyprawę, mąkę i żółtko. Połączyć wszystko razem, ale dokładnie nie zagniatać.
  2. Zagnieć i rozwałkuj ciastoBiałko ubić z solą, dodać do ciasta i zagnieść gładkie ciasto. Wałkować na grubość 3-4 milimetry. Kroić w paski 2 cm szerokie i 10-15 cm długie. Zrobić nacięcie na środku i przewinąć.
  3. Usmaż faworkiSmażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zbrązowienia.Wykładać na ręcznik papierowy i od razu podawać.

Czytaj też:
Sprawdzony przepis na domowe pączki. Idealne na Tłusty Czwartek
Czytaj też:
Ile kalorii ma smalec?

Opracowała:
Źródło: Przyślij Przepis