Tajemnica pulchnych i kruchych faworków tkwi w jednym składniku. Do ciasta trzeba dodać... ziemniaki. Należy uprzednio je ugotować i zrobić z nich purée. Gdy ostygną, dodajemy je do ciasta. Dzięki temu dodatkowi faworki będą niezwykle chrupiące – wskazuje ekspertka.
Czym najlepiej popijać faworki?
Dietetycy wskazują, że idealnym napojem do popijania faworków i pączków jest herbata. Ten napój pomaga nie przytyć po szaleństwach kulinarnych. Możesz wybrać czarną herbatę lub zieloną. Efekt będzie podobny. Wszystko za sprawą zawartych w herbacie polifenoli, które mają zdolność hamowania działania enzymów w jelitach, odpowiedzialnych za trawienie tłuszczów i cukrów umożliwiających im wniknięcie do krwi.
Warto przeczytać: Przepis na faworki od Magdy Gessler
Ile kalorii mają faworki?
Kaloryczność pojedynczego faworka zależy od jego wielkości. Przyjmuje się, że w 100 g tego smakołyku (ok. 5-6 szt. średnich faworków) jest ok. 500 kcal. Dla porównania, standardowej wielkości pączek (ok. 70 g) z nadzieniem owocowym (dżem, powidła), polany lukrem ma ok. 250-350 kcal. Kaloryczność donutów czy pączków wiedeńskich (oponek, gniazdek) również wygląda dość podobnie, gdyż ich skład jest zbliżony i wszystkie te słodycze smażone są w głębokim tłuszczu.
Przepis: Pulchne chrupiące faworki z dodatkiem ziemniaków
Pulchne chrupiące faworki z dodatkiem ziemniaków
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1/2 szkl mąki
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotuj ziemniakiZimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Dodać przyprawę, mąkę i żółtko. Połączyć wszystko razem, ale dokładnie nie zagniatać.
- Zagnieć i rozwałkuj ciastoBiałko ubić z solą, dodać do ciasta i zagnieść gładkie ciasto. Wałkować na grubość 3-4 milimetry. Kroić w paski 2 cm szerokie i 10-15 cm długie. Zrobić nacięcie na środku i przewinąć.
- Usmaż faworkiSmażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zbrązowienia.Wykładać na ręcznik papierowy i od razu podawać.
Czytaj też:
Sprawdzony przepis na domowe pączki. Idealne na Tłusty CzwartekCzytaj też:
Ile kalorii ma smalec?