Oponki serowe i kulki serowe zrobisz z jednego przepisu. Sprawdź recepturę

Oponki serowe i kulki serowe zrobisz z jednego przepisu. Sprawdź recepturę

Dodano: 
Oponki do karnawałowy przysmak
Oponki do karnawałowy przysmak Źródło:Unsplash
Oponki serowe albo kulki serowe (inaczej minipączki serowe) to jedne z prostszych do wykonania karnawałowych smakołyków. Z tego przepisu wyjdą idealnie miękkie i puszyste w środku.

Wielu osobom oponki serowe kojarzą się z babciną kuchnią z dzieciństwa. Jeszcze ciepłe, posypane obficie cukrem pudrem, błyskawicznie znikały z talerzy. W wielu domach małych krążków (wyciętych z dużych, aby zrobić oponkę) nie zagniatało się ponownie, a smażyło z nich minipączki. To jest właśnie ogromna zaleta tego przepisu: bo jeśli ktoś nie chce wycinać oponek, może od razu ulepić kulki i zamiast krążków, zrobić mięciutkie kulki serowe. Zachęcamy do ich przygotowania w karnawale.

Dowiedz się: Skąd pochodzi tradycja tłustego czwartku i dlaczego jemy drożdżowe pączki

Jaki ser wykorzystać na oponki serowe i minipączki?

Na oponki serowe śmiało można wykorzystać sernikowy twaróg z wiaderka. To opcja wygodna i szybka. Ale można też samemu zmielić (najlepiej dwukrotnie) biały ser.

O czym pamiętać, robiąc oponki serowe?

Ważnym elementem przepisu jest ubijanie (lub ucieranie) żółtek z cukrem. Muszą zamienić się w jasną i puszystą masę. W przepisie można zastąpić maślankę naturalnym jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Nie pomijaj dodatku spirytusu (można go zastąpić octem spirytusowym). To ważny składnik, dzięki któremu oponki czy pączki nie „piją” tłuszczu. Tłuszcz powinien mieć temperaturę 170-180 stopni Celsjusza. Przy niższej – oponki nasiąkną tłuszczem, przy wyższej – się spalą. Aby ocenić, czy temperatura jest właściwa, najlepiej wrzucić kawałek ciasta na tłuszcz na próbę – wokół powinny pojawić się bąbelki, ciasto powinno szybko wypłynąć na wierzch.

Jak podawać oponki serowe i minipączki?

Klasyczne oponki serowe czy minipączki podaje się posypane cukrem pudrem. Ale nie jest to jedyna możliwość. Cukier puder można zmieszać z cynamonem lub wykorzystać cukier puder z aromatyczną wanilią. Minipączki czy oponki można też dekorować czekoladą.

Z podanego przepisu powinno wyjść ok. 30 oponek serowych.

Przepis: Pączki serowe i oponki serowe

Z jedno ciasta zrobisz dwa przysmaki karnawałowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 500 g mąki tortowej
  • 4 żółtka jajek
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 4 łyżki maślanki (lub jogurtu naturalnego)
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Zrób ciastoŻółtka ubij z cukrem (przy pomocy miksera) na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg, maślankę, spirytus i wymieszaj na gładką masę. Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy serowej i wymieszaj. Ciasto będzie gęste i lekko klejące.
  2. Rób oponki i kulki seroweJeśli chcesz zrobić oponki: rozwałkuj ciasto (grubość ok. 1 cm) na oprószonym mąką stole. Wycinaj kółka (szklanką lub foremką) i w każdym rób mniejszą dziurkę (kieliszkiem lub foremką). Z małych krążków (po dziurkach) powstaną minipączki. Ale możesz zrobić też same kulki: nabieraj ciasto łyżką stołową (mniej więcej pół łyżki) i formuj kulki.
  3. Smaż oponki i kulki seroweOlej rozgrzej do temperatury 170-180 stopni Celsjusza. Kładź oponki lub kulki na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Czytaj też:
Sprawdzony przepis na chrust lany. Ten przysmak zrobisz w 30 minut!
Czytaj też:
Jak nadziewa się pączki? Podpowiadamy, czym i w jaki sposób nadziewać domowe pączki