Racuchy możesz podać je na podwieczorek, wczesną kolację czy późne weekendowe śniadanie. Spośród wielu przepisów proponujemy ten wypróbowany, z dodatkiem budyniu. Ten nieoczywisty dodatek sprawia, że racuchy będą aksamitne i delikatne.
Dodaj do racuchów budyń o smaku wanilii
Proponujemy wam, aby do ciasta na racuchy wsypać opakowanie budyniu o smaku wanilii.
„To świetnie wpłynie na ich aromat i poprawi konsystencję masy oraz sprawi, że staną się bardziej aksamitne” – wskazuje ekspertka kulinarna z portalu Przyślij Przepis.
Dodanie odrobiny proszku do pieczenia gwarantuje, że po usmażeniu będą bardziej puszyste. Żeby wzbogacić ich smak i walory odżywcze można dodać do nich banany.
Dlaczego do racuchów warto dodać banany?
To jeden z najpopularniejszych owoców, który jest cennym źródłem potasu oraz innych składników mineralnych i witamin. Zawartość potasu sprawia, że banany zalecane są przy normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, dzięki czemu nasze wszystkie narządy są o wiele lepiej dotlenione. Potas zapobiega też rozwojowi miażdżycy, zawałom serca i udarom. Zawarta w tych owocach pektyna obniża poziom złego cholesterolu LDL i oczyszcza organizm z toksyn. Warto więc włączyć banany do codziennego jadłospisu – doradzają dietetycy.
Przepis: Racuchy z budyniem i bananami
Bananowe racuchy
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 jajko kurze rozm. L
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka lub napoju roślinnego
- 3 łyżki brązowego cukru (jeśli macie zwykły, biały, też możecie go użyć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- dodatkowe 2 łyżki oleju do smażenia racuszków
- 1/4 szkl. cukru pudru wymieszanego z 2 łyżeczkami kakao do posypania gotowych placków
- 2 nieduże banany
Sposób przygotowania
- Zmiksuj składnikiWszystkie składniki (oprócz oleju do smażenia, cukru pudru i bananów) dokładnie ze sobą miksujemy.
- Dodaj bananyDo gęstej masy dodajemy cienko pokrojone banany i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- UsmażCiasto nabieramy np. małą chochelką i wylewamy na patelnię na mocno rozgrzany olej. Smażymy z 2 stron na złoty kolor.
- Posyp cukrem pudremSerwujemy gorące, oprószone cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Czytaj też:
Koktajl z pieczonych jabłek i bananów. Idealny na śniadanie!Czytaj też:
Brakuje ci energii, zmiksuj te dwa składniki. Prosty przepis na energetyczny, pożywny napój