Budyniowe racuchy z bananami. Prosty przepis na pyszną przekąskę

Budyniowe racuchy z bananami. Prosty przepis na pyszną przekąskę

Dodano: 
Racuchy
Racuchy Źródło:Shutterstock
Chcesz przygotować delikatne i pożywne racuchy? To proste danie przygotujesz w kilka minut. Zachwyci smakiem, gdy dodasz te dwa składniki. Wypróbuj przepis.

Racuchy możesz podać je na podwieczorek, wczesną kolację czy późne weekendowe śniadanie. Spośród wielu przepisów proponujemy ten wypróbowany, z dodatkiem budyniu. Ten nieoczywisty dodatek sprawia, że racuchy będą aksamitne i delikatne.

Dodaj do racuchów budyń o smaku wanilii

Proponujemy wam, aby do ciasta na racuchy wsypać opakowanie budyniu o smaku wanilii.

„To świetnie wpłynie na ich aromat i poprawi konsystencję masy oraz sprawi, że staną się bardziej aksamitne” – wskazuje ekspertka kulinarna z portalu Przyślij Przepis.

Dodanie odrobiny proszku do pieczenia gwarantuje, że po usmażeniu będą bardziej puszyste. Żeby wzbogacić ich smak i walory odżywcze można dodać do nich banany.

Dlaczego do racuchów warto dodać banany?

To jeden z najpopularniejszych owoców, który jest cennym źródłem potasu oraz innych składników mineralnych i witamin. Zawartość potasu sprawia, że banany zalecane są przy normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, dzięki czemu nasze wszystkie narządy są o wiele lepiej dotlenione. Potas zapobiega też rozwojowi miażdżycy, zawałom serca i udarom. Zawarta w tych owocach pektyna obniża poziom złego cholesterolu LDLoczyszcza organizm z toksyn. Warto więc włączyć banany do codziennego jadłospisu – doradzają dietetycy.

Przepis: Racuchy z budyniem i bananami

Bananowe racuchy

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 jajko kurze rozm. L
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka lub napoju roślinnego
  • 3 łyżki brązowego cukru (jeśli macie zwykły, biały, też możecie go użyć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • dodatkowe 2 łyżki oleju do smażenia racuszków
  • 1/4 szkl. cukru pudru wymieszanego z 2 łyżeczkami kakao do posypania gotowych placków
  • 2 nieduże banany

Sposób przygotowania

  1. Zmiksuj składnikiWszystkie składniki (oprócz oleju do smażenia, cukru pudru i bananów) dokładnie ze sobą miksujemy.
  2. Dodaj bananyDo gęstej masy dodajemy cienko pokrojone banany i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  3. UsmażCiasto nabieramy np. małą chochelką i wylewamy na patelnię na mocno rozgrzany olej. Smażymy z 2 stron na złoty kolor.
  4. Posyp cukrem pudremSerwujemy gorące, oprószone cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

Czytaj też:
Koktajl z pieczonych jabłek i bananów. Idealny na śniadanie!
Czytaj też:
Brakuje ci energii, zmiksuj te dwa składniki. Prosty przepis na energetyczny, pożywny napój

Opracowała:
Źródło: Przyślij Przepis