Nasiona czarnuszki mają lekko korzenny, pieprzny smak. Dlatego czarnuszkę można z powodzeniem stosować zamiast pieprzu. Stanowi doskonały dodatek do zup, past, mięs i warzyw. Ziaren czarnuszki można używać ich w całości, a także zmielonych. Pasują zarówno do słonych, jak i słodkich potraw.
Co kryje w sobie czarny kminek?
Nasiona czarnuszki są bogatym źródłem substancji o niezwykle silnych właściwościach: antyzapalnych, antynowotworowych i antyoksydacyjnych. Zawierają też witaminy: A, E, F, B1, B3, B6, biotyny oraz związków mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, selen, cynk, sód oraz potas.
Jakie dolegliwości wyleczy?
Badania wskazują, że czarnuszka wspiera pracę systemu immunologicznego. Nasiona lub olej z czarnuszki pomagają leczyć nadciśnienie. Zalecane są osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu. Wspomogą również walkę z trądzikiem i korzystnie wpływają na system nerwowy. Prowadzone są badania nad antynowotworowym działaniem czarnuszki. Testy laboratoryjne na zwierzętach wykazały, że zawarte w czarnuszce substancje redukują m.in. komórki rakowe w przypadku nowotworów piersi, szyjki macicy i okrężnicy.
Jedz czarnuszkę na śniadanie!
Czarnuszkę można dodawać niemal do wszystkich ulubionych potraw. Znacząco podnosi ich smak. My proponujemy zacząć od śniadania i przyrządzić pyszną pastę z chudego twarogu, nasion i oleju z czarnuszki. Wypróbuj przepis!
Składniki:
- 250 g chudego twarogu
- 2 łyżki ulubionych świeżych ziół (np. natka pietruszki, bazylia, oregano) lub 1/2 łyżeczki suszonych,
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju z czarnuszki,
- ½ łyżeczki nasion czarnuszki,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka ulubionych kiełków do posypania.
Sposób przygotowania
- Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Zioła drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę.
- W małej miseczce połącz zioła i olej z czarnuszki.
- Dodaj do twarogu olej i cebulę.
- Dopraw pastę do smaku solą.
- Pastę twarogową podawaj posypaną kiełkami, pestkami dyni i czarnuszką.
Czytaj też:
Brak ci energii, często zapadasz na infekcje, borykasz się z nadwagą? Czas na detoksCzytaj też:
Tłuszcze w diecie – rodzaje, rola i jakie tłuszcze warto wybierać?