Jedz czarny kminek! Ochroni cię przed nadciśnieniem i zredukuje cholesterol

Jedz czarny kminek! Ochroni cię przed nadciśnieniem i zredukuje cholesterol

Dodano: 
Czarnuszka
Czarnuszka Źródło:Shutterstock
Czarny kminek to inaczej czarnuszka – roślina, której prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie. Olej z czarnuszki nazywany był „złotem faraonów”, bo leczono nim niemal wszystkie dolegliwości. Dziś wiadomo, dlaczego wartą ją spożywać.

Nasiona czarnuszki mają lekko korzenny, pieprzny smak. Dlatego czarnuszkę można z powodzeniem stosować zamiast pieprzu. Stanowi doskonały dodatek do zup, past, mięs i warzyw. Ziaren czarnuszki można używać ich w całości, a także zmielonych. Pasują zarówno do słonych, jak i słodkich potraw.

Co kryje w sobie czarny kminek?

Nasiona czarnuszki są bogatym źródłem substancji o niezwykle silnych właściwościach: antyzapalnych, antynowotworowych i antyoksydacyjnych. Zawierają też witaminy: A, E, F, B1, B3, B6, biotyny oraz związków mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, selen, cynk, sód oraz potas.

Jakie dolegliwości wyleczy?

Badania wskazują, że czarnuszka wspiera pracę systemu immunologicznego. Nasiona lub olej z czarnuszki pomagają leczyć nadciśnienie. Zalecane są osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu. Wspomogą również walkę z trądzikiem i korzystnie wpływają na system nerwowy. Prowadzone są badania nad antynowotworowym działaniem czarnuszki. Testy laboratoryjne na zwierzętach wykazały, że zawarte w czarnuszce substancje redukują m.in. komórki rakowe w przypadku nowotworów piersi, szyjki macicy i okrężnicy.

Jedz czarnuszkę na śniadanie!

Czarnuszkę można dodawać niemal do wszystkich ulubionych potraw. Znacząco podnosi ich smak. My proponujemy zacząć od śniadania i przyrządzić pyszną pastę z chudego twarogu, nasion i oleju z czarnuszki. Wypróbuj przepis!

Składniki:

  • 250 g chudego twarogu
  • 2 łyżki ulubionych świeżych ziół (np. natka pietruszki, bazylia, oregano) lub 1/2 łyżeczki suszonych,
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju z czarnuszki,
  • ½ łyżeczki nasion czarnuszki,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka ulubionych kiełków do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Zioła drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę.
  2. W małej miseczce połącz zioła i olej z czarnuszki.
  3. Dodaj do twarogu olej i cebulę.
  4. Dopraw pastę do smaku solą.
  5. Pastę twarogową podawaj posypaną kiełkami, pestkami dyni i czarnuszką.

Czytaj też:
Brak ci energii, często zapadasz na infekcje, borykasz się z nadwagą? Czas na detoks
Czytaj też:
Tłuszcze w diecie – rodzaje, rola i jakie tłuszcze warto wybierać?