Zdrowie i nostalgia na talerzu. Przypomnij sobie zasmażane buraczki

Zdrowie i nostalgia na talerzu. Przypomnij sobie zasmażane buraczki

Dodano: 
Zasmażane buraczki
Zasmażane buraczki 
Burak to warzywo łatwo dostępne i bardzo zdrowe. Szukając nowych pomysłów na dania z buraka, nie zapominajmy o smaku dzieciństwa – zasmażanych buraczkach, które w towarzystwie ziemniaków i kotleta mielonego tworzyły uwielbiany przez wielu obiad.

Buraki to nasza super żywność, którą znajdziemy w każdym niemal sklepie spożywczym. To prawdziwa bomba zdrowych substancji. Buraki zawierają witaminy C i A, kwas foliowy, mangan, potas i żelazo. Są źródłem przeciwutleniaczy, działających przeciwnowotworowo i związków azotu, niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia.

Buraki na odchudzanie

Buraki można nazwać sprzymierzeńcami odchudzania dzięki swojej niskiej kaloryczności (43 kcal w 100 g) i wysokiej zawartości błonnika, który pomaga długo czuć się najedzonym, co wpływa na mniejsze spożycie kalorii w ciągu dnia. Jednocześnie błonnik poprawia stan jelit i przeciwdziała zaparciom.

Buraki obniżają ciśnienie

Badania wykazały, że buraki obniżają ciśnienie krwi, tym samym zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Badacze uważają, że dzieje się tak dzięki wysokiemu poziomowi azotanów w burakach i zalecają spożywanie tych warzyw jako skutecznego sposobu leczenia nadciśnienia.

Kto powinien unikać buraków

Ogólnie buraki są bardzo dobrze tolerowane przez nasz organizm. Powinny na nie jednak uważać osoby z zespołem jelita wrażliwego (z ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS). Warzywo to ma bowiem wysoką zawartością FODMAP (fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli). Związki te u osób z IBS mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe (np. bóle brzucha, uczucie przelewania, biegunki, wzdęcia i zaparcia).

Z czym warto podawać buraki?

Jak podaje w swoim „Leksykonie smaków” znawczyni kuchni Niki Segnit, buraki idealnie pasują do smaków słonych i kwaśnych, dlatego też doskonale sprawdzają się w towarzystwie słonych serów (np. feta czy kozi) czy tłustych ryb, takich jak: śledź, czy makrela. Dodatkiem wspaniale podkreślającym smak buraków jest świeży koperek – warto dodać go do sałatek z buraka czy barszczu.

Przypomnij sobie smak zasmażanych buraczków

Proponujemy odrobinę zmodyfikowaną, w stosunku do klasycznej, wersję zasmażanych buraczków, bez podnoszącej kaloryczność dania mąki, ale równie pyszną i zdrową, dodatkowo oszczędzającą czas, bo nie musimy buraków wcześniej gotować czy piec.

Przepis: Zasmażane buraczki

Zasmażane buraczki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg buraków (ok. 5 sztuk)
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
  • 2 łyżki octu owocowego (np. jabłkowy, malinowy)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj burakiBuraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Przygotuj cebulęCebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Przygotuj dużą patelnięNa dużej patelni rozpuść masło, dodaj cebulkę i chwilę podsmaż, często mieszając. Dodaj surowe buraki, wymieszaj i podlej wodą- ok. 2 szklanki.
  4. Duś potrawę pod przykryciemDuś buraki na średnim ogniu przez ok. 40 minut. W międzyczasie przemieszaj co jakiś czas i w razie potrzeby podlej wodą. Spróbuj, czy są już miękkie.
  5. Dopraw potrawęPod koniec gotowania wlej ocet owocowy lub sok z cytryny, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby jeszcze dopraw. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Czytaj też:
Czy zakwas z buraka jest dobry przy cukrzycy?
Czytaj też:
Dwa składniki wystarczą, by zrobić „eliksir długowieczności”. Pij go zawsze rano

Źródło: Niki Segnit, Leksykon smaków, Wydawnictwo Buchmann, 2017, What are the benefits of beetroot? https://www.medicalnewstoday.com/articles/277432