Odchudza i działa przeciwnowotworowo. Jedz to warzywo 3 razy w tygodniu

Odchudza i działa przeciwnowotworowo. Jedz to warzywo 3 razy w tygodniu

Zmieniono: 
Kapista kiszona
Kapista kiszona Źródło:Pexels / Polina Tankilevitch
Po warzywo to często sięgają osoby, które zamierzają zrzucić dodatkowe kilogramy. Mowa o kiszonej kapuście. Jednak rzadko wspomina się jej inne ważne działanie na organizm – pomaga zapobiegać nowotworom.

Od pewnego czasu serca Polaków podbija kimchi, pochodząca z Korei kiszonka z warzyw i owoców. Przeciętny Koreańczyk zjada 22 kg kimchi rocznie, a w tym samym czasie Polak – 5 kg kiszonej kapusty. A moglibyśmy jeść jej znacznie więcej – dla zdrowia i zachowania smukłej sylwetki. Tak jak robią to Niemcy, którzy swoją, delikatniejszą odmianę kiszonej kapusty, nazywają „Sauerkraut”.

Dlaczego kiszona kapusta to superfood?

Kapusta kiszona jest naturalnym probiotykiem. Dzięki niej jesteśmy bardziej odporni, szybciej trawimy i lepiej się czujemy. Regularne jedzenie kiszonek, w tym kapusty, wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową. Wspiera układ trawienny, przyspiesza przemianę materii i pomaga zlikwidować zaparcia.

Można powiedzieć, że kiszona kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Zaledwie jedna jej łyżka zawiera więcej witaminy C niż połówka cytryny. Pewnie z tego powodu właściwościami kapusty zachwycał się sam kapitan James Cook, który zabierał ją na morskie wyprawy jako broń na… szkorbut. Ta choroba, która wiąże się z niedoborem witaminy C, była zmorą żeglarzy. Objawiała się m.in. krwawieniami, bólami mięśni i wypadaniem zębów.

Jakie składniki zawiera kapusta kiszona?

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, a jednocześnie zawiera cenne składniki odżywcze. Jedna filiżanka kiszonej kapusty (142 g) dostarcza nam:

  • Kalorie: 27 kcal
  • Tłuszcz: 0 gramów
  • Węglowodany: 6 gramów
  • Błonnik: 4 gramy
  • Białko: 1 gram
  • Sód: 41% dziennej wartości
  • Witamina C: 23% dziennej wartości
  • Witamina K1: 15% dziennej wartości
  • Żelazo: 12% dziennej wartości
  • Mangan: 9% dziennej wartości
  • Witamina B6: 11% dziennej wartości
  • Kwas foliowy: 9% dziennej wartości
  • Miedź: 15% dziennej wartości
  • Potas: 5% dziennej wartości.

Kiszona kapusta w profilaktyce raka

Kiszona kapusta zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym. Wśród nich są przeciwutleniacze, bardzo ważne w profilaktyce antyrakowej. Odgrywają one ważną rolę – naprawiają szkody wyrządzone przez wolne rodniki – zarówno w materiale genetycznym, jak i w samych tkankach.

W kapuście znajdziemy również polifenole, które pełnią rolę antyoksydantów, działających przeciwzapalnie. Kapusta to także źródło zotiocyjaninów, przeciwdziałającym genom rakowym i indoli, które działają detoksykacyjnie. Z tego powodu kapustę kiszoną zaczyna się coraz bardziej doceniać. Jej właściwości antynowotworowe badają zespoły naukowców na całym świecie.

Niedawno badacze pracujący pod wodzą doktora Douglasa Grahama na łamach „Immunity” donosili, że spożywanie kiszonej kapusty dwa do trzech razy w tygodniu o 40 procent zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Spożywanie tego produktu przeciwdziała też takim nowotworom, jak rak żołądka, trzustki, wątroby, piersi, szyjki macicy, jajników i prostaty.

Czytaj też:
Rak jelita grubego dotyka coraz częściej młodych ludzi. Nie lekceważ tych objawów

Ile kapusty kiszonej jeść, aby uniknąć nowotworów?

Wykazano, że kobiety, które jadły więcej niż trzy porcje kiszonej kapusty tygodniowo, miały o 72 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi niż te panie, które spożywały mniej niż 1,5 porcji kapusty w tygodniu. Z kolei naukowcy pod kierunkiem doktora D. Grahama doszli do wniosku, że spożywanie kapusty co najmniej raz w tygodniu może o 1/3 zredukować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. A jeśli będziemy jeść ją 2-3 razy w tygodniu, to ryzyko spadnie o 40 procent.

Działanie antynowotworowe ma nie tylko kapusta podana np. w formie surówki, ale także sok z kiszonej kapusty. Wg diety doktor Budwig, powinno się wypijać jego szklankę co rano – dla zachowania zdrowia i odporności.

Jednak kapusta kiszona nie jest warzywem dla każdego. Ze względu na zawarte w niej związki aktywne, może wchodzić w reakcję z niektórymi lekami. Osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, po operacjach chirurgicznych lub będące w trakcie leczenia onkologicznego, przed włączeniem tego warzywa do swojej diety powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Czytaj też:
Ta kapusta przedłuża życie. Jada ją najstarszy neurolog na świecie
Czytaj też:
Będziesz zaskoczony, ale to najlepsze jedzenie dla twojego serca! Tak uważa kardiolog

Źródło: odzywianie.wprost.pl