Kiszona kapusta jest stałym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Wykorzystujemy ją do przygotowania farszu czy bigosu, gotujemy z nią zupy, przyrządzamy sałatki. Miłośnicy kapusty kiszonej potrafią jeść ją dosłownie garściami i nie potrzebują żadnych przypraw. Inni wolą delikatnie złagodzić jej kwaśny smak poprzez dodanie jabłka, marchewki i szczypty cukru. Kiszona kapusta jest jednak nie tylko smaczna, ale także wyjątkowo zdrowa. Swoje cudowne właściwości zawdzięcza głównie probiotykom. Jak wszystkie inne produkty, które są sfermentowane, kiszona kapusta wspiera florę bakteryjną jelit, która ma ogromne znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia.
Większość naszych komórek odpornościowych żyje w przewodzie pokarmowym – w żołądku, jelitach i narządach jamy brzusznej. To logiczne, że jeśli komórki odpornościowe są liczne, zdrowe i aktywne, mniej prawdopodobne jest, że zachorujemy. Probiotyki tworzą korzystną florę bakteryjną.
Kiszona kapusta – skład
Kiszona kapusta jest bogata w błonnik, witaminy i minerały. W jednej porcji (około 140 g) kapusty kiszonej znajdziemy:
Kalorie | 27 |
Tłuszcz | 0 |
Węglowodany | 7 g |
Błonnik pokarmowy | 4 g |
Białko | 1 g |
Sód | 39% dziennego zapotrzebowania |
Witamina C | 35% dziennego zapotrzebowania |
Witamina K | 23% dziennego zapotrzebowania |
Żelazo | 12% dziennego zapotrzebowania |
Mangan | 11% dziennego zapotrzebowania |
Witamina B6 | 9% dziennego zapotrzebowania |
Kwas foliowy | 9% dziennego zapotrzebowania |
Potas | 7% dziennego zapotrzebowania |
Miedź | 7% dziennego zapotrzebowania |
Probiotyki, które znajdziemy w kiszonej kapuście, to bakterie, które zapewniają ogromne korzyści zdrowotne. Pomagają również w przyswajaniu pokarmów, co zwiększa zdolność jelit do wchłaniania zawartych w nich witamin i minerałów. To sprawia, że kapusta kiszona jest bardziej pożywna i ma większe właściwości prozdrowotne niż surowa kapusta czy surówka z białej kapusty. Jednak w przeciwieństwie do zwykłej, świeżej kapusty kiszona kapusta może zawierać dużo sodu. Powinny o tym pamiętać osoby, które muszą ograniczać spożycie sodu (np. nadciśnieniowcy).
Kiszona kapusta – właściwości prozdrowotne
Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które są pożytecznymi bakteriami, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia. Probiotyki, takie jak te w kiszonej kapuście, mogą pomóc w poprawie równowagi bakteryjnej w jelitach po antybiotykoterapii.
Warto przeczytać: Kapusta kiszona zapobiega rakowi jelita grubego. Jak często należy ją jeść?
-
Badania pokazują również, że probiotyki pomagają zmniejszyć gazy, wzdęcia, zaparcia, biegunkę i objawy związane z chorobą Leśniowskiego-Crohna.
-
Kiszona kapusta jest bogata w probiotyki, witaminę C i żelazo, a więc w składniki, które przyczyniają się do silniejszego układu odpornościowego.
-
Regularne spożywanie kiszonej kapusty może pomóc w zrzuceniu wagi i jej kontrolowaniu. Głównie dzięki niewielkiej ilości kalorii, zawartości błonnika i dobrych bakterii.
-
Sfermentowane, bogate w probiotyki pokarmy, takie jak kiszona kapusta, przyczyniają się do tworzenia zdrowej flory jelitowej, co jak pokazują badania może pomóc w zmniejszeniu stresu i utrzymaniu zdrowia mózgu.
-
Kiszona kapusta zawiera korzystne związki roślinne, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.
-
Zawartość błonnika, probiotyków i witaminy K2 w kiszonej kapuście może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, niewielkiej poprawy ciśnienia krwi i ogólnie niższego ryzyka chorób serca. Dodatkowo witamina K2 chroni przed osteoporozą, wzmacniając kości.
Czytaj też:
9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie