Liść laurowy jest dobry dla zdrowia. Nie zapomnij dodawać go do dań

Liść laurowy jest dobry dla zdrowia. Nie zapomnij dodawać go do dań

Dodano: 
Liść laurowy
Liść laurowy Źródło:Pixabay / zapach_bzu
Liście laurowe to jedna z najpopularniejszych przypraw, obecna w niemal każdym domu. Okazuje się, że mają one również wiele obiecujących właściwości prozdrowotnych, nad którymi ciągle trwają badania. Dowiedz się, dlaczego warto dodawać liść laurowy do potraw.

Liście laurowe (inaczej liściowe bobkowe) to wysuszone liście wiecznie zielonego drzewa zwanego wawrzynem szlachetnym, które pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Od czasów starożytnych wieniec z liści laurowych był symbolem zwycięstwa i sławy, zdobił głowy wodzów i artystów jak również zwycięzców starożytnych olimpiad. Możemy go uprawiać również w Polsce, ale raczej w domach jako roślinę ozdobną, której liście możemy wykorzystywać w kuchni jako przyprawę

Właściwości lecznicze liści laurowych

Liście te zawierają olejek eteryczny o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym oraz polifenole, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Istnieją badania wskazujące na to, że liście laurowe mogą polepszać profil lipidowy, poprzez obniżenie tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL) i trójglicerydów, a podniesienie tzw. dobrego cholesterolu (HDL).
Inne badanie wykazało z kolei, że liście laurowe obniżają stężenie glukozy w surowicy krwi, poprawiając tym samym profil glukozowy u osób z cukrzycą typu 2. Dodatkowo wykazano, że olejek eteryczny z liścia laurowego działa przeciwbakteryjnie, hamując rozwój wielu patologicznych drobnoustrojów.

Zastosowanie liścia laurowego w kuchni

Liście laurowe to przyprawa ceniona w wielu kuchniach świata. Mają one lekko gorzkawy smak, ale nadają potrawom przyjemny korzenno-ziołowy aromat. Liście suszone mają silniejszy smak i aromat niż świeże. To właśnie dlatego najczęściej w takiej formie są dostępne w sklepach.

Liście laurowe są szeroko wykorzystywane również w polskiej kuchni, stanowiąc o charakterystycznym smaku i aromacie wielu rodzimych potraw. Są niezbędne do zup w tym do zupy ogórkowej, rosołu i żurku, nie może ich zabraknąć w daniach z kapusty, w tym bigosie i daniach z duszonego mięsa. Należy dodać je koniecznie do kiszenia i marynowania warzyw. Ciekawym pomysłem jest dodanie liścia laurowego do ziemniaków w czasie gotowania, wówczas po ugotowaniu będą bardzo aromatyczne.

Napar z liści laurowych ma lecznicze działanie

Można przygotować też leczniczy napar z liści laurowych. W medycynie ludowej stosowany był na poprawę trawienia, przyspieszenie metabolizmu. Badania wskazują, że obniża też poziom cukru we krwi i redukuje poziom „złego” cholesterolu. W tym celu wystarczy łyżkę (ok. 5 g) pokruszonych lub zmielonych liści bobkowych zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 5 minut. Następnie trzeba przecedzić płyn, a po ostudzeniu popijać małymi łykami przez cały dzień. Nie należy jednak pić go więcej niż szklankę dziennie, a kurację przerwać po maks. trzech dniach. Uwaga! Nie można łączyć naparu z liści laurowych z niektórymi lekami. Przed sięgnięciem po ten naturalny środek, należy konsultować się z lekarzem.

Koniecznie wyjmij liść z potrawy

Po ugotowaniu dania liść laurowy należy koniecznie wyjąć i podać danie bez niego. Nie należy również w żadnym wypadku kruszyć liścia na drobne kawałki przed dodaniem do gotowania. Wynika to z faktu, że nawet po ugotowaniu liść laurowy pozostaje twardy i łatwo zakrztusić się jego ostrą krawędzią, co może być niebezpieczne dla zdrowia.

Liść laurowy jako składnik kosmetyków

Olejek z liści laurowych ze względu na swoje dezynfekujące, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne właściwości dodawany jest do kosmetyków w tym np. do słynnego mydła z Aleppo. Jest ono zalecane do skóry trądzikowej, ze stanami zapalnymi i łuszczycą.

Czytaj też:
Czy używasz cytrynowego pieprzu? Wspomaga trawienie i usuwa toksyny
Czytaj też:
Zioła na wątrobę – jakie warto stosować doraźnie, a które wspomogą leczenie wątroby?

Źródło: Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/