Skąd biorą się kapary i czy są zdrowe? Poznaj przepis na klopsiki w sosie kaparowym

Skąd biorą się kapary i czy są zdrowe? Poznaj przepis na klopsiki w sosie kaparowym

Dodano: 
Kapary
Kapary Źródło:Shutterstock
Dodają potrawom ciekawego, słono-kwaskowatego smaku, zawierają cenne dla zdrowia polifenole, a w dodatku ludzie jedzą je już od tysięcy lat. Mowa o kaparach, małych pączkach krzewu rosnącego w ciepłym klimacie. Poznaj właściwości kaparów i przyrządź pyszne klopsiki z ich dodatkiem.

Kapary to jadalne pączki kwiatowe kaparu ciernistego, który rośnie głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Według naukowców ludzie jedzą kapary od ponad 10 000 lat, jest o nich mowa nawet w Biblii. W Polsce kapary były znane przed wojną, potem zniknęły, ale od jakiegoś czasu stały się znów popularne i łatwo dostępne.

Kapary, czyli z pączka na przyprawę

Po starannym zebraniu z krzewu, pączki kaparów poddawane są procesowi marynowania, który usuwa ich gorzki smak i zmiękcza je. Istnieją dwie główne metody marynowania kaparów: na sucho w soli, co szczególnie cenione jest przez smakoszy z Włoch lub poprzez zanurzenie w płynnej solance, a następnie dodanie do nich octu.

Kapary działają przeciwzapalnie

W medycynie ludowej kapary od wieków były stosowane w przypadku chorób wątroby i przewodu pokarmowego. Współczesne badania potwierdziły, że kapary zawierają m.in. witaminę C, K i kwas foliowy, ale przede wszystkim są bogatym źródłem rutyny i kwercetyny, naturalnych antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się organizmu. Te związki z grupy flawonoidów działają przeciwzapalnie, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu, a w rezultacie zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Istnieją również badania sugerujące pozytywny wpływ kaparów na poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzycę oraz wskazujące na możliwe działanie przeciwnowotworowe.

Do czego pasują kapary?

Kapary są idealnym dodatkiem do potraw podawanych na zimno (sałatki, dressingi) jak i na ciepło, w celu zaostrzenia ich smaku. Są bardzo popularne w kuchni włoskiej, gdzie dodawane są do sosu pomidorowego (np. do spaghetti alla puttanesca) czy do posypania pizzy.

Uwaga: ze względu na to, że kapary zawierają dużo soli (1 łyżka to ok. 9 proc. jej dziennego zalecanego spożycia) osoby z nadciśnieniem oraz osoby na diecie niskosodowej powinny spożywać je z umiarem.

Poznaj przepis na „Klopsiki królewieckie” z kaparami

Te nieduże klopsiki z mielonego mięsa biorą swą nazwę od miejscowości Królewiec, znajdującej się na terytorium dawnych Prus Wschodnich, gdzie były przed wojną bardzo popularnym daniem.

Przepis: Klopsiki królewieckie z kaparami

klopsiki z kaparami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny lub cielęciny
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • ½ szklanki tartej bułki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • Rosół lub woda
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj mięso na klopsikiCebulę obierz i posiekaj bardzo drobno razem z połową kaparów. Dodaj do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Posól odrobinę, pamiętaj, że kapary są już słone. Uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Rozgrzej patelnięNa patelnię włóż masło klarowane, dodaj klopsiki i obsmaż je.
  3. Uduś klopsiki do miękkościObsmażone klopsiki podlej rosołem lub wodą, dodaj pozostałe kapary i śmietankę. Wsyp łyżkę bułki tartej dla zagęszczenia sosu. Duś pod przykryciem ok. pół godziny, kontrolując ilość i gęstość sosu. Spróbuj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
  4. Podaj daniePodawaj z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

Czytaj też:
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Eksperci nie mają wątpliwości
Czytaj też:
Chronią przed rakiem, alzheimerem i są naturalnym środkiem przeciwbólowym. Włącz oliwki do swojej diety