Kapary to jadalne pączki kwiatowe kaparu ciernistego, który rośnie głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Według naukowców ludzie jedzą kapary od ponad 10 000 lat, jest o nich mowa nawet w Biblii. W Polsce kapary były znane przed wojną, potem zniknęły, ale od jakiegoś czasu stały się znów popularne i łatwo dostępne.
Kapary, czyli z pączka na przyprawę
Po starannym zebraniu z krzewu, pączki kaparów poddawane są procesowi marynowania, który usuwa ich gorzki smak i zmiękcza je. Istnieją dwie główne metody marynowania kaparów: na sucho w soli, co szczególnie cenione jest przez smakoszy z Włoch lub poprzez zanurzenie w płynnej solance, a następnie dodanie do nich octu.
Kapary działają przeciwzapalnie
W medycynie ludowej kapary od wieków były stosowane w przypadku chorób wątroby i przewodu pokarmowego. Współczesne badania potwierdziły, że kapary zawierają m.in. witaminę C, K i kwas foliowy, ale przede wszystkim są bogatym źródłem rutyny i kwercetyny, naturalnych antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się organizmu. Te związki z grupy flawonoidów działają przeciwzapalnie, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu, a w rezultacie zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Istnieją również badania sugerujące pozytywny wpływ kaparów na poziom glukozy we krwi u chorych na cukrzycę oraz wskazujące na możliwe działanie przeciwnowotworowe.
Do czego pasują kapary?
Kapary są idealnym dodatkiem do potraw podawanych na zimno (sałatki, dressingi) jak i na ciepło, w celu zaostrzenia ich smaku. Są bardzo popularne w kuchni włoskiej, gdzie dodawane są do sosu pomidorowego (np. do spaghetti alla puttanesca) czy do posypania pizzy.
Uwaga: ze względu na to, że kapary zawierają dużo soli (1 łyżka to ok. 9 proc. jej dziennego zalecanego spożycia) osoby z nadciśnieniem oraz osoby na diecie niskosodowej powinny spożywać je z umiarem.
Poznaj przepis na „Klopsiki królewieckie” z kaparami
Te nieduże klopsiki z mielonego mięsa biorą swą nazwę od miejscowości Królewiec, znajdującej się na terytorium dawnych Prus Wschodnich, gdzie były przed wojną bardzo popularnym daniem.
Przepis: Klopsiki królewieckie z kaparami
klopsiki z kaparami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny lub cielęciny
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- ½ szklanki tartej bułki
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki masła klarowanego
- Pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 200 ml śmietany 30 proc.
- Rosół lub woda
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotuj mięso na klopsikiCebulę obierz i posiekaj bardzo drobno razem z połową kaparów. Dodaj do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Posól odrobinę, pamiętaj, że kapary są już słone. Uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Rozgrzej patelnięNa patelnię włóż masło klarowane, dodaj klopsiki i obsmaż je.
- Uduś klopsiki do miękkościObsmażone klopsiki podlej rosołem lub wodą, dodaj pozostałe kapary i śmietankę. Wsyp łyżkę bułki tartej dla zagęszczenia sosu. Duś pod przykryciem ok. pół godziny, kontrolując ilość i gęstość sosu. Spróbuj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
- Podaj daniePodawaj z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Czytaj też:
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Eksperci nie mają wątpliwościCzytaj też:
Chronią przed rakiem, alzheimerem i są naturalnym środkiem przeciwbólowym. Włącz oliwki do swojej diety