Czy znasz ser halloumi? Jest idealny na lekki lunch lub kolację

Czy znasz ser halloumi? Jest idealny na lekki lunch lub kolację

Dodano: 
Grillowany ser halloumi
Grillowany ser halloumi Źródło: Shutterstock
Ser halloumi wytwarzany tradycyjnie na Cyprze jest ciekawą propozycją, szczególnie dla osób ograniczających spożycie mięsa. Ser ten zawiera wiele cennych dla zdrowia składników i jest bardzo smaczny. Dowiedz się więcej o tym produkcie i przygotuj doskonałą sałatkę z dodatkiem halloumi na ciepło.

Półtwardy, dojrzewający w solance ser halloumi wytwarzany jest od wieków na Cyprze z mleka owczego lub też mieszanki tego mleka z mlekiem krowim i kozim. Warto wiedzieć, że tylko ser pochodzący z tej wyspy, produkowany według tradycyjnych metod, może nosić nazwę halloumi, co zostało potwierdzone przez Komisję Europejską poprzez nadanie mu Chronionej Nazwy Pochodzenia, czyli znaku nadawanego produktom o wyjątkowej jakości, których nazwa wskazuje na miejsce ich pochodzenia. Często do sera dodawane są listki mięty, gdyż ze względu na swoje działanie bakteriobójcze zioło to chroniło w dawniejszych czasach ten produkt przed zepsuciem.

Czy ser halloumi jest zdrowy?

Ser halloumi jest doskonałą opcją dla osób unikających mięsa, gdyż zawiera dużo pełnowartościowego białka (nawet 20 g na 100 g sera). Dzięki temu, jedząc halloumi, dbamy o nasze mięśnie i zachowanie ich w dobrej formie przez długie lata.
Halloumi zawiera minerały cenne dla naszych kości i zębów, takie jak wapń, fosfor i magnez. Dzięki spożywaniu produktów bogatych w te minerały wzmacniamy układ kostny i chronimy organizm przed osteoporozą i złamaniami kości.
Ser ten jest również dobrym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin takich jak A (ważnej dla dobrego wzroku i stanu skóry), D (która szczególnie w połączeniu z wapniem i fosforem jest dobra dla naszych kości), oraz witamin E i K.

Uwaga! Sera halloumi nie powinny spożywać osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy. Ze względu na dużą zawartość sodu powinny go również spożywać z umiarem osoby mające problem z nadciśnieniem tętniczym.

Jak jeść halloumi?

Halloumi może być spożywany na zimno, jednak najsmaczniejszy jest pokrojony w plastry i grillowany lub smażony, gdyż pod wpływem temperatury nie rozpuszcza się łatwo, tylko rumieni, zachowując kształt i pyszny, słonawy, a jednocześnie lekko słodki smak przy przyjemnej, lekko twardawej konsystencji. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki ze świeżych warzyw i sera halloumi, która jest idealna na letni lunch lub kolację, ponieważ połączenie świeżych warzyw i grillowanego sera halloumi stanowi lekki, a zarazem sycący posiłek, po którym długo nie będziemy głodni.

Wypróbuj przepis!

Przepis: Sałatka z grillowanym serem halloumi

Zdrowe danie

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
11 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 opakowanie sera halloumi
  • rukola lub świeży szpinak
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 dymki
  • 2 pomidory
  • kilka oliwek
  • garść kaparów
  • ocet winny lub balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy z oliwekHalloumi pokrój w plastry i ułóż na rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli takiej nie masz może być zwykła patelnia. Grilluj lub smaż z dwóch stron, aż ser będzie lekko brązowy.
  2. Przygotuj warzywaUmyj dymkę i rzodkiewki, posiekaj. Obierz pomidory ze skóry, pokrój na kawałki.
  3. Przygotuj sałatkęNa dużym półmisku wyłóż rukolę lub szpinak, na to krojone pomidory, cebulkę i rzodkiewki. Polej odrobiną octu winnego i oliwy z oliwek. Na warzywach ułóż plastry zgrillowanego sera, posyp garścią oliwek i kaparów, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Czytaj też:
Jedz ten rodzaj sera! Obniża cholesterol, zalecany jest przy insulinooporności
Czytaj też:
Sezon na prawdziwego oscypka rozpoczyna się w maju. Koniecznie włącz go do diety