Flądra to bardzo zdrowa ryba. Dlaczego warto ją jeść i jak przyrządzić?

Flądra to bardzo zdrowa ryba. Dlaczego warto ją jeść i jak przyrządzić?

Dodano: 
Flądra
Flądra Źródło:Pixabay
Chociaż dietetycy zalecają jedzenie ryb, jednak z drugiej strony słyszymy, że ryby akumulują szkodliwe substancje, więc możemy czuć się zagubieni. Okazuje się, że według badań, zdrową i bezpieczną rybą jest znana nam z pobytu nad morzem flądra. Dowiedz się, dlaczego warto jeść ten gatunek ryby.

Ze strony internetowej Morskiego Instytutu Badawczego, czyli najstarszej placówki badań morza w Polsce możemy się dowiedzieć, że „kto je flądry, ten jest mądry”. Okazuje się bowiem, że tak dobrze znana nam z wakacji nad Bałtykiem ryba jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Flądra zwana też stornią to ryba o asymetrycznej budowie ciała, co spowodowane jest tym, że spędza większość życia, a trwa ono ok. 8-9 lat, leżąc na dnie morskim na jednym boku. W związku z tym również jej oczy znajdują się na jednej stronie ciała.

Flądra i jej substancje odżywcze

Fladra zawiera dużo białka (16,5 g na 100 g ryby), a białko jest nam potrzebne do realizacji procesów życiowych, odżywiania mięśni i utrzymywania prawidłowej wagi ciała. Inne cenne składniki zawarte w tej rybie to selen (regulujący hormony tarczycy), fosfor (biorący udział w budowie zdrowych kości i zębów) oraz witamina B12 (niezbędna do produkcji czerwonych krwinek). Flądra jest rybą niskokaloryczną (w 100 g surowej ryby jest 70 kcal, a w grillowanej – 128 kcal), bo zawartość tłuszczu w jej mięsie to najwyżej 5 proc. Warto pamiętać, że jest to niezwykle zdrowy kwas tłuszczowy z grupy omega –3 ważny dla zmniejszania stanów zapalnych, profilaktyki chorób serca i depresji. Ryby dzięki zawartości kwasów nienasyconych wpływają pozytywnie na regulację profilu lipidowego.

Czy jedzenie flądry jest bezpieczne dla zdrowia?

W przypadku flądry bardzo ważny jest fakt, że w niskim stopniu akumuluje ona metale ciężkie, takie jak: ołów i rtęć, jak również pestycydy. Badania Morskiego Instytutu Rybackiego wykazały, że stężenia wymienionych substancji w mięsie flądry nie przekraczają dopuszczalnych norm, a wręcz znajdują się w ich dolnych granicach, w związku z czym flądrę uważa się za bezpieczną dla małych dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących.

Flądra w kuchni. Jak ją przyrządzać?

Flądra ma białe, miękkie i soczyste mięso. Nadaje się do pieczenia, smażenia czy gotowania. Jeśli kupujemy rybę w całości, należy usunąć z niej głowę i wnętrzności oraz czarną chropowatą skórę. W sprzedaży znajdują się też gotowe już filety bez skóry i w takiej formie najłatwiej jest rybę przyrządzić. Filety należy wypłukać i osuszyć. Warto również rybę przed przyrządzeniem posolić i skropić sokiem z cytryny.

Najprostszy sposób przyrządzenia flądry to obtoczenie jej w mące, usmażenie na maśle klarowanym bądź oleju, a następnie podanie z ziemniakami lub domowymi frytkami i surówką. Jeśli zależy nam na mniejszym spożyciu kalorii, rybę można upiec, dodając do niej ulubione zioła i odrobinę białego wina. Czas pieczenia ryby to ok. 20-30 minut. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby flądrę przyrządzić na grillu. Wówczas posoloną rybę polewamy odrobiną oliwy, dodajemy ulubione zioła i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu ok. 20 minut.

Uwaga: Jedzenia flądry powinny unikać osoby, które mają alergię na tę rybę. Dodatkowo należy uważać na jedzenie surowych ryb, gdyż istnieje ryzyko infekcji pasożytniczej, jednak właściwa obróbka cieplna znosi to ryzyko.

Czytaj też:
Jak bezpiecznie jeść skórkę ryby? W niektórych krajach to przysmak
Czytaj też:
Kupiłeś za dużo ryby? Zrób rybę w zalewie octowej!