Ryba jest źródłem białka zwierzęcego, z którego regularnie korzysta wiele osób na całym świecie. Szacuje się, że ludzie jedzą rocznie ponad 150 milionów ton ryb. Ryba jest bogata w składniki odżywcze i stanowi zdrowy dodatek do każdego posiłku. Możesz się zastanawiać, czy te właściwości dotyczą również skóry.
Fakty i mity o skórze ryby
Niektórzy z nas unikają jedzenia skóry ryb ze strachu, że jest niebezpieczna. Jednak skóra ryb była bez większych problemów spożywana od wieków. To popularna przekąska w wielu krajach i kulturach. Dopóki ryby zostaną odpowiednio oczyszczone, a łuski zewnętrzne całkowicie usunięte, skóra jest zazwyczaj bezpieczna do spożycia. Ponieważ ryby są doskonałym źródłem składników odżywczych, takich jak żelazo i kwasy tłuszczowe omega-3, Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca spożywanie 113 gramów porcji ryb 2-3 razy w tygodniu.
Jednak niektóre ryby zawierają wysoki poziom rtęci oraz innych toksyn i zanieczyszczeń, z których wszystkie mogą być również obecne w skórze. Dlatego zaleca się wybieranie ryb o niskiej zawartości rtęci częściej niż innych.
Oto kilka przykładów typowej zawartości rtęci w rybach:
- Niska: sum, dorsz, flądra, mintaj, łosoś, tilapia, większość tuńczyka w puszkach
- Średnia: karp, grouper, halibut, mahi-mahi, lucjan
- Wysoka: makrela królewska, marlin, rekin, miecznik, ryba kafelkowa
Jak przygotować i zjeść skórkę ryby?
Przygotowując kawałek skórki, spróbuj smażenia na patelni lub grillowania w wysokiej temperaturze, skórą do dołu, aby uzyskać chrupiący efekt. Unikaj gotowania i gotowania klasycznego oraz na parze, ponieważ może to spowodować rozmoczoną lub śluzowatą teksturę skóry. Pamiętaj również, że smak rybiej skóry różni się w zależności od rodzaju. Ryby znane z przepysznej skóry to: flądra, makrela, łosoś. Z drugiej strony mniej smaczną skórkę można znaleźć na żabnicach, miecznikach i tuńczyku.
Co więcej, szefowie kuchni stają się kreatywni dzięki skórkom ryb w menu restauracji. Często zdarza się, że skóra rybna jest smażona lub gotowana osobno i podawana jako przystawka. Przekąski o smaku skórki rybnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni azjatyckiej. Są zazwyczaj smażone na głębokim tłuszczu i solone, więc mogą zawierać dużo tłuszczu i sodu. Dlatego najlepiej smakować przekąski ze smażonej skóry ryb z umiarem. Ponadto, jeśli masz jakieś podstawowe choroby, takie jak choroby serca i wysokie ciśnienie krwi, możesz ich uniknać, aby nie zaostrzać żadnych obecnych warunków.
Czytaj też:
Te ryby zawierają najwięcej toksyn. Jak często po nie sięgasz?Czytaj też:
Są wyniki badań śniętych ryb w rzece Ner. Wszystkiemu winna tzw. przyducha?
Komentarze