Mirabelki to odmiana małych żółtych śliwek, które rosną dziko przy drogach. Dojrzałe owoce mają słodki miękki i soczysty miąższ. W Polsce nie są cenione, używa się ich głównie do robienia przetworów i nalewek. Ale na przykład we Francji są uznawane za prawdziwy rarytas. W mieście Metz w północnej Francji, które słynie z uprawy mirabelek, urządza się, co roku w sierpniu w czasie zbiorów ucztę, podczas której mieszkańcy i turyści delektują się owocami. Warto jednak jeść mirabelki, gdyż z powodu zawartych w nich witamin i składników mineralnych korzystnie działają na nasze zdrowie.
Dlaczego jedzenie mirabelek korzystnie wpływa na cerę?
Cenne są zwłaszcza dla skóry oraz włosów za sprawą zawartej w nich witaminy A (retinolu). W 100 g mirabelek znajduje się aż 0,21 mg witaminy A, co stanowi 11,5 proc. zalecanego dziennego spożycia (RDI) tej substancji, a śliwek z reguły zjadamy więcej niż 100 g. Witamina A spowalnia procesy starzenia się skóry. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, szybko dociera zwłaszcza do warstwy rogowej naskórka i rewitalizuje go. W skórze właściwej powoduje ona zwiększenie wytwarzania kolagenu i elastyny, co skutkuje poprawą jędrności, napięcia i nawilżenia skóry. Ma również działanie wygładzające, eliminuje drobne zmarszczki. Badania potwierdziły również wpływ witaminy na koloryt skóry. Redukuje ona przebarwienia, plamy starcze oraz posłoneczne i zmniejsza widoczność piegów. Natomiast beta-karoten (prowitamina A) akumuluje się w skórze, przez co posiada zdolność wiązania rodników tlenowych oraz chroni skórę przez szkodliwym działaniem promieniowania UVA. Z powodu tych właściwości ekstrakt z owoców można spotkać też w wielu kosmetykach przeznaczonych dla dojrzałej cery.
Na co jeszcze wpływa jedzenie mirabelek?
- Owoce mirabelki zawierają pektyny, zaliczane do frakcji błonnika pokarmowego. Jego spożywanie jest istotne dla zachowania zdrowej diety, właściwego trawienia i dobrej przemiany materii.
-
W mirabelkach jest także sorbidol – składnik o naturalnym działaniu przeczyszczającym. Jedzenie śliwek zapobiega więc zaparciom.
-
Garbniki zawarte w owocach mirabelki mają szerokie oddziaływanie na organizm człowieka. Zalicza się do nich działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a także antyoksydacyjne.
Jedz mirabelki, ale bez pestek
Świeże mirabelki są doskonałą, zdrową przekąską. Można wykorzystać je do przystrojenia ciasta czy tortu. Owoce dodają nie tylko pięknego wyglądu i słodyczy deserom, ale także niepowtarzalnego aromatu. Mirabelki nadają się na przetwory. Dobrze smakuje również kompot oraz dżem z mirabelek.
Mirabelkami można objadać się do woli, ale nie należy jeść ich z pestkami, co niektórym się zdarza. Połykanie i rozgryzanie pestek może wywołać mechaniczną niedrożność jelit. Jej objawy to m.in.: biegunka, nudności, wymioty i bóle brzucha.
Czytaj też:
Lecznicza nalewka z mirabelek. Mirabelkówka pomoże na niestrawnośćCzytaj też:
Jedzenie winogron może skończyć się tragedią. Uwaga na dzieci!
Źródła: Vimed / Properties and benefits of mirabelles. (b. d.). NatureWord; Odżywianie WPROST.pl