Baba ghanoush to pasta z bakłażana, dobra na kanapki. Przepis 4 składników

Baba ghanoush to pasta z bakłażana, dobra na kanapki. Przepis 4 składników

Dodano: 
Baba ganoush, czyli pasa z bakłażana
Baba ganoush, czyli pasa z bakłażana Źródło:Odżywianie WPROST.pl
Baba ghanoush to idealny pomysł na dodatek do kanapek. Przepis na pastę z bakłażana pochodzi z Bliskiego Wschodu. Zobacz, jak zrobić to zdrowe i bardzo smaczne danie.

Baba ghanoush to pasta, której głównym składnikiem jest bakłażan o słodkim i lekko dymnym smaku wynikającym z opiekania warzywa na grillu lub pieczenia w piekarniku. Danie to jest niezwykle popularne w krajach bliskowschodnich i posiada wiele wariantów, ale oprócz bakłażana nie może w nim zabraknąć sezamowej pasty tahini, świeżego soku z cytryny i czosnku. Co ciekawe nikt tak naprawdę nie wie, skąd wzięła się nazwa tego dania, ale w języku arabskim baba oznacza ojca, a ghanoush oznacza zepsuty, czyli nazwa tej potrawy to „zepsuty tata”. Francuzi z kolei nazywają tę pastę „kawiorem” z bakłażanów, bo jest aż tak wykwintna w smaku.

4 składniki potrzebne do przygotowania pasty z bakłażana

  1. Bakłażan. Nadaje baba ghanoush unikalny smak i konsystencję. Dodatkowo warzywo to zawiera błonnik, antyoksydanty i składniki mineralne w tym potas i wapń. Wybierz gładkiego i błyszczącego bakłażana, a unikaj tych z pomarszczoną lub przebarwioną skórką, ponieważ mogą być przejrzałe lub uszkodzone.
  2. Tahini. Wykonane ze zmielonych nasion sezamu, tahini zawiera białko i zdrowe tłuszcze nienasycone z grupy omega-6 i omega-3 oraz składniki przeciwzapalne. Tahini nadaje potrawie bogaty, orzechowy smak i kremową konsystencję.
  3. Sok z cytryny. Ten składnik, zawierający witaminę C jest niezbędny, aby nadać paście orzeźwiający, kwaskowy posmak i rozjaśnić jej kolor.
  4. Czosnek. Działający prozdrowotnie i przeciwbakteryjnie czosnek, dodaje paście z bakłażana aromatycznej głębi i wyrazistego, lekko pikantnego smaku.

Przepis: Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana

Baba ghanoush ma gładką i aksamitną konsystencję, dzięki czemu jest idealnym smarowidłem do kanapek oraz dipem do warzyw czy chlebka pita.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 małe bakłażany lub jeden większy
  • 4 łyżki jasnej pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ok ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj bakłażanaJeśli chcesz nadać bakłażanowi dymny smak i posiadasz kuchenkę gazową, w pierwszej fazie możesz lekko opalić jego skórkę nad płomieniem, a następnie włożyć do piekarnika. W innym przypadku pomiń opalanie nad gazem i od razu włóż bakłażana do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 40 minut, a następnie obierz ze skórki. Miąższ można odcedzić na sitku przez ok. 10 minut lub od razu przełożyć do miski.
  2. Przygotuj pastęDo miski z bakłażanem dodaj pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, ¼ łyżeczki soli i sok z cytryny. Utrzyj wszystko drewnianą łyżką lub jeśli wolisz gładszą pastę, zmiksuj blenderem.
  3. Podaj pastęSerwuj na kanapce lub z chlebem pita jako dip. Pastę można przechowywać w lodówce do kilku dni, w zamkniętym naczyniu.

Uwaga: Tego dania nie powinny spożywać osoby, które mają alergię na sezam.

Czytaj też:
Gruszka miłosna na stół! Inspiracje na dania z bakłażanami
Czytaj też:
Uwodzicielski bakłażan

Źródła:

  • themediterraneandish.com
  • feelgoodfoodie.net