Większość Polaków nie wyobraża sobie porannego posiłku bez tradycyjnej kanapki. Wiadomo, że najsmaczniejsze są te, których bazą jest chrupiące pieczywo. Istnieją pewne triki, dzięki którym w kilka minut można przywrócić świeżość bułkom, bagietkom czy rogalom, które leżą w kuchni nawet od kilku dni.
Jak odświeżyć chleb lub bułkę?
Sprawdzonym sposobem na to, aby pieczywo odzyskało świeżość i chrupkość, jest posmarowanie go odrobiną wody lub mleka, a następnie umieszczenie na kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Ten sposób działa nawet na czerstwe bułki i tzw. wczorajszy chleb. Ważne jest, aby wodę lub mleko rozprowadzić równomiernie – można to zrobić za pomocą dłoni albo używając specjalnego pędzla piekarskiego. Zregenerowane w ten sposób pieczywo odzyska świeżość i smakowicie się zarumieni.
Włóż ten owoc do chlebaka, a pieczywo nie będzie czerstwe
Zamiast regenerować czerstwe pieczywo, można zawczasu zadbać o to, aby zachowało świeżość. Aby to zrobić, należy w chlebaku – razem z chlebem czy bułkami – umieścić… jabłko. Można włożyć cały owoc, przekroić go na pół lub wykorzystać obierki z jabłka. Ten trik naprawdę działa i sprawia, że pieczywo na dłużej pozostaje miękkie, świeże i pachnące. A to wszystko za sprawą soku wydzielanego przez jabłko, dzięki któremu udaje się zachować wilgotność pieczywa nawet do 30 godzin. Jednak stosując tę metodę, warto pamiętać o regularnej wymianie owocu. Jeśli tego nie zrobimy i jabłko zacznie się psuć, osiągniemy efekt odwrotny do zamierzonego – w chlebaku pojawi się pleśń.
Jak przechowywać pieczywo, aby było świeże?
Pieczywo nie lubi być narażone na zbyt wysokie temperatury – nie wolno trzymać go ani na parapecie, ani w pobliżu piekarnika lub kuchenki. Najlepiej przechowywać je z dala od światła – nieprzykryte bułki położne na blacie kuchennym po kilku godzinach będą twarde. Najlepiej umieścić wyroby piekarnicze w chlebaku wykonanym z naturalnego drewna. Nie może być zbyt mały – pieczywo lubi odpowiednią cyrkulację. Co kilka dni warto wyczyścić pojemnik.
Do przechowywania pieczywa warto wykorzystać lniane woreczki – owinięte w nie pieczywo się nie psuje i wolniej twardnieje. Zapomnijmy o umieszczaniu bułek i chleba w foliowych woreczkach – po kilku godzinach przechowywania w takich warunkach staną się gumowate i nieświeże. Natomiast istnieją sposoby na wykorzystanie czerstwego pieczywa, np. w postaci grzanek lub tartej bułki.
Czy można przechowywać chleb w lodówce lub zamrażarce?
Przechowywanie pieczywa w lodówce nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ nie lubi ono zbyt niskiej temperatury – traci wtedy walory smakowe i twardnieje. Chleb można przechowywać w lodówce tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy temperatura powietrza w kuchni jest wysoka. Natomiast, aby przedłużyć trwałość pieczywa, którego czasem mamy w nadmiarze, można je zamrozią, gdy jest jeszcze świeże. Najlepiej umieścić je w foliowej torbie i przed umieszczeniem w zamrażarce, pozbyć się nadmiaru powietrza. W zamrażarce pieczywo może leżeć około 2 miesięcy. Ważny jest też sposób rozmrażania chleba – nie należy robić tego w mikrofalówce, lecz w temperaturze pokojowej. Owinięcie pieczywa papierowym ręcznikiem sprawi, że wchłonie on nadmiar wilgoci.
Czytaj też:
Chleb z siemienia lnianego. Przepis na zdrowe pieczywoCzytaj też:
Jedzenie tego chleba pomaga schudnąć. Zgubisz nawet 4 cm w talii