Skład tradycyjnej treski jest prosty – sałatka powstaje z gotowanego mięsa ryb, warzyw, majonezu i jest doprawiona octem. To sałatka, której historia sięga czasów po drugiej wojnie światowej, kiedy to władze ówczesnej Czechosłowacji chciały zwiększyć wśród obywateli spożycie zdrowych ryb morskich.
Treska, czyli proste danie o wielkiej mocy
"Treska, obowiązkowo s rožkom, czyli z rogalem to królowa barów mlecznych i bufetów. Często serwowana na tekturowej tacce, w kubku czy w woskowym papierze. Zawsze sprzedawana na wagę, dopiero w ostatnich latach zagościła także na półkach supermarketów – w specjalnych opakowaniach" – pisał o kultowej sałatce Andrej Ivanič w „Monitorze Polonijnym” z października 2021. Recepturę sałatki z dorsza, marchewki, cebuli, majonezu i octu wymyślił w latach 50. ubiegłego wieku słowacki kucharz Július Boško. Sałatkę szybko pokochał cały kraj i dziś mówi się o niej nie inaczej, jak narodowa, kultowa i legendarna.
Jak jeść treskę?
Oczywiście treskę najlepiej jeść z dobrym pieczywem (my szczególnie polecamy do niej domowe bułeczki śniadaniowe). Rewelacyjnie smakuje na chrupiących grzankach i tostach. Sałatka doskonale sprawdzi się na imprezowe przekąski: możesz nałożyć ją na kawałki świeżej bagietki albo krakersy. Do gotowej treski możesz dodać też świeżą, posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Możesz też eksperymentować i podać treskę ze świeżymi warzywami (np. cebulką i kolorową papryką) zawiniętą w naleśniki lub tortille. W wersji bardziej wykwintnej możesz ją zaserwować na wytrawnych gofrach.
Słowacka treska w Biedronce
Narodowy słowacki przysmak, czyli treskę, można kupić w sklepach sieci Biedronka do 31 października. Sałatka z dorsza i majonezu sprzedawana jest w opakowaniach po 140 g i kosztuje 4,99 zł.
Czytaj też:
Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?Czytaj też:
Przepis na dyniowe gnocchi. Kucharz: Niebo istnieje!