Popularna przekąska może być skażona groźną bakterią. GIS apeluje: nie jedz jej!

Popularna przekąska może być skażona groźną bakterią. GIS apeluje: nie jedz jej!

Dodano: 
Kobieta w supermarkecie
Kobieta w supermarkecie Źródło: Freepik
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży popularnej przekąski. Jej spożycie może zagrażać zdrowiu. Sprawdź dlaczego.

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał pilny komunikat w sprawie popularnej przekąski na bazie orzechów i malin. Oświadczenie wystosowano po otrzymaniu niepokojących informacji od producenta wyrobu. Istnieje ryzyko, że określone partie towaru zostały skażone groźną bakterią. Dlatego lepiej ich nie spożywaj. W przeciwnym razie narażasz się na poważne konsekwencje zdrowotne. Sprawdź szczegóły.

Mus z orzechów i malin wycofany z obrotu

Główny Inspektor Sanitarny powiadomił o usunięciu ze sprzedaży musu z orzechów nerkowca z maliną marki dmBio. Decyzja dotyczy kilku określonych partii produktu:

Nazwa produktu: dmBio Mus z orzechów nerkowca z maliną

  • pojemność: 250 gramów
  • numer partii: numerem partii jest data minimalnej trwałości
  • data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości w zakresie od 29.05.2025 do 28.04.2026 r. włącznie
  • kraj pochodzenia: Niemcy
  • dystrybutor w Polsce: DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o., ul. Jaworska 13 bud. A, 53-612 Wrocław.

Wszyscy odbiorcy zostali powiadomieni o konieczności wycofania towarów z rynku. Usunięto je zarówno ze sprzedaży stacjonarnej, jak i online. W sklepach wywieszono plakaty informujące o zaistniałej sytuacji.

Dlaczego mus z orzechów może zagrażać zdrowiu?

Mus wycofano z uwagi na możliwą obecność bakterii Salmonella w produkcie. Jego spożycie grozi zatruciem pokarmowym i wystąpieniem wielu przykrych dolegliwości ze strony układu trawiennego (mdłości, wymioty, biegunka etc.). Nierzadko towarzyszy im gorączka, a także ból mięśni i stawów. Warto podkreślić, że zatrucie może okazać się szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, kobiet w ciąży, seniorów, pacjentów z obniżoną odpornością oraz z przewlekłymi chorobami. Te osoby są narażone na wystąpienie groźnych powikłań, na przykład w postaci nasilenia stanów zapalnych tkanek lub zaostrzenia już istniejących schorzeń.

Czytaj też:
Nie popełniaj tego błędu z jabłkami. To najzdrowsza część, a większość ludzi ją wyrzuca
Czytaj też:
To najzdrowsza gorzka czekolada z Biedronki. Dietetyczka zdradza, dlaczego warto ją mieć w domu

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, WPROST