Jak przyrządzić gęś? Proste wskazówki, aby gęsina wyszła idealna

Jak przyrządzić gęś? Proste wskazówki, aby gęsina wyszła idealna

Dodano: 
Pieczona gęś
Pieczona gęś Źródło:Shutterstock / Marian Weyo
Od kilku lat gęsina w Polsce wraca do łask i w listopadzie można ją bez problemu dostać w większości marketów. Jak przyrządzić gęś, aby nie była sucha?

Nie bez powodu polskie przysłowie podkreśla, że „najlepsza gęsina jest na św. Marcina”. Dlatego od lat koneserzy polskiej kuchni i ludzie związani z gastronomią robią wszystko, aby przywrócić gęsinę do łask i tym samym zakorzenić tradycję jedzenia gęsiny w Święto Niepodległości. Ta promocja przynosi efekty, bo gęsinę można dostać dziś bez trudu. Jaką gęś wybrać i jak ją przyrządzić?

Eksperci: najlepsza jest gęś owsiana

Jak podaje Slow Food Polska, stowarzyszenie, które promuję mięso gęsi pod hasłem „Gęsina na św. Marcina”, nasz kraj jest największym producentem gęsi w Polsce. – Hitem eksportowym polskiego drobiarstwa jest „gęś owsiana”, która również w naszym kraju znajduje wielu smakoszy i znawców dobrej polskiej żywności – podkreśla dr inż. Halina Bielińska, z Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego Kołuda Wielka, cytowana przez Slow Food. Na jakość gęsi owsianej zwraca uwagę także Andrea Camasta, szef kuchni wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Nuta, który nie kryje, że gęsina to jego ulubione mięso pośród drobiu. – Nie jest jednak łatwe do przygotowania. Odpowiednie przyrządzenie gęsi zaczyna się już na etapie wyboru sprawdzonego źródła. Jedną ze smaczniejszych odmian jest gęś owsiana kołudzka (gęś biała kołudzka – owsiana została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – red.), która oferuje wybitną jakość mięsa oraz aromatyczne i cenne tłuszcze – mówi Camastra.

Jak przyrządzić gęś?

– Należy pamiętać, że zazwyczaj gęś jest bardzo tłusta, co z jednej strony działa na jej korzyść, bo stanowi nośnik smaku, z drugiej zaś wymaga odpowiedniej obróbki i niedokładania dodatkowego tłuszczu. Klasycznie pieczona przyprawiana jest majerankiem i jałowcem oraz faszerowana jabłkiem. Odpowiednio przyrządzona będzie istną ucztą dla naszych zmysłów i podniebienia – tłumaczy Andrea Camastra.

Prosty poradnik dotyczący pieczenia gęsi przygotowało województwo kujawsko-pomorskie, które w ramach strony "Czas na gęsinę", promuje swój tradycyjny produkt, jakim jest wspomniana gęś owsiana kołudzka.

  • Marynowanie gęsi. Gęś przed pieczeniem powinna być zamarynowana, najlepiej jak zrobimy to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka.
  • Faszerowanie gęsi. Do faszerowania gęsi możemy użyć m.in. cielęciny, jabłek, kaszy gryczanej i jęczmiennej.
  • Pieczenie gęsi. Gęś pieczemy w piekarniku domowym w temperaturze 160 stopni C. Czas pieczenia gęsi określamy korzystając z prostego przelicznika: każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 minut pieczenia. Nie należy otwierać piekarnika przed upływem 2 godzin. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Po upływie około 2 godzin od rozpoczęcia pieczenia zaglądamy do naszej gęsi i podlewamy ją tłuszczem, który nam się wytopił. Gęsi podczas pieczenia nie nakłuwamy, nie sprawdzamy w ten sposób, czy jest upieczona. Nakłuwanie mięsa podczas pieczenia powoduje wyciekanie soków z tuszki. Gęś może w ten sposób utracić swoją soczystość. Nie otwieramy również zbyt często piekarnika, bo para zacznie się ulatniać, a wilgotność w piekarniku obniży się niekorzystnie.

Jak sprawdzić, czy gęś jest gotowa? I na to eksperci mają sposób: należy chwycić skrzydełko i poruszyć nim, jeżeli jest luźne i lekko się porusza, możemy mieć pewność, że gęś jest dobrze upieczona.

Czytaj też:
Fasola niepodległości. Kiedyś za jej uprawę była kara chłosty, dziś możesz z niej zrobić nawet... naleśniki
Czytaj też:
Jak zrobić puder dyniowy? Proszek z suszonej dyni możesz dodać do wielu potraw

Źródło: mat. prasowe, Slow Food Polska, czasnagesine.pl