Czy parówki można mrozić? Niektórzy z was mogą być zaskoczeni

Czy parówki można mrozić? Niektórzy z was mogą być zaskoczeni

Dodano: 
Parówki
Parówki Źródło:Wikimedia Commons
Kupiliście za dużo parówek? Jeśli wiecie, że nie zdołacie ich zjeść w ciągu najbliższych dni, jednak nie chcecie marnować jedzenia i wyrzucać tego produktu – sprawdźcie, czy parówki można mrozić. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości w tej kwestii.

Parówki są bardzo prostym sposobem na szybkie przygotowanie śniadania lub kolacji. Przepadają za nimi zwłaszcza dzieci. Zdarza się, że robiąc zakupy, kupimy nadmiar tego produktu. Czy trzeba w takim razie szybko zjeść parówki, żeby się nie zmarnowały? A może dobrym pomysłem jest zamrożenie ich i wyjęcie z zamrażalnika, gdy nie będziemy mieć innego pomysłu na posiłek?

Czy parówki można mrozić?

Mrożenie jest dobrym sposobem na zachowanie dłuższej świeżości jedzenia. O ile robienie tego z mięsem, pierogami czy zupami jest czymś naturalnym, to w kwestii parówek wiele osób może mieć wątpliwości, czy jest to wskazane. Okazuje się, że tak – śmiało możecie je mrozić.

Ważne jest jednak, by parówki w momencie ich mrożenia były świeże. Ta zasada dotyczy też wszystkich innych produktów, które zamierzacie zamrozić. Jeśli więc macie otwarte opakowanie parówek – możecie je zamrozić, jednak jak najszybciej po otwarciu go. Pamiętajcie też o tym, żeby nie trzymać takich parówek w zamrażalniku dłużej niż przez kilka miesięcy (im dłużej parówki są przechowywane w zamrażalniku, tym bardziej mogą stracić na jakości). Musicie też wziąć pod uwagę, że jakość i tekstura parówek może ulec zmianie po zamrożeniu i rozmrożeniu. Parówki mogą stać się nieco bardziej „gumowate” w swojej konsystencji.

W jaki sposób zamrozić parówki?

Najlepiej jest umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku do mrożenia, aby zapobiec dostawania się powietrza i potencjalnemu wysuszeniu. Możecie w tym celu użyć też użyć folii aluminiowej lub papieru do mrożenia. Zanim jednak umieścicie parówki w zamrażarce – upewnijcie się, że są one całkowicie schłodzone (wcześniej włóżcie je do lodówki, jeśli akurat wróciliście z zakupów i przebywały one w temperaturze pokojowej). Zawsze warto też przykleić do pojemnika lub woreczka z parówkami karteczkę z datą, kiedy zostały one zamrożone. Gdy będziecie chcieli je rozmrozić, wystarczy wyjąć je z zamrażalnika i podgrzać.

Jak podawać parówki? Kilka ciekawych propozycji

Parówki, choć same w sobie są bardzo prostą potrawą, to możecie podawać je na różne ciekawe sposoby, przygotowując z nich naprawdę apetyczne dania. Z pewnością miłym urozmaiceniem będzie zrobienie parówek w cieście francuskim. Możecie też owinąć je w ciasto naleśnikowe i zrobić z nich „parówkowe krokiety”, obtaczając następnie w jajku i bułce tartej. Będą też odpowiednim dodatkiem do ryżu z warzywami, ale świetnie sprawdzą się też jako składnik zup (na przykład zupy z fasolki szparagowej lub zupy gulaszowej). Bardzo klasyczną metodą podania parówek jest zrobienie z nich domowych hot-dogów. Zanim jednak zaczniecie przygotowywać te wszystkie smakołyki – sprawdźcie, czy parówki są zdrowe i które z nich najlepiej wybrać podczas zakupów.

Czytaj też:
Ile soli dziennie można zjeść? Sprawdź, czy twoja dawka jest bezpieczna dla zdrowia
Czytaj też:
Tosty francuskie na śniadanie. Przepis na wersję słodką i wytrawną

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl