Spaghetti też może być fit. Zobaczcie, jak odchudzam przepis na ten włoski przysmak

Spaghetti też może być fit. Zobaczcie, jak odchudzam przepis na ten włoski przysmak

Dodano: 
Mężczyzna je spaghetti
Mężczyzna je spaghetti Źródło: Freepik/ valeria_aksakova
4 stycznia, obchodzimy Dzień Spaghetti. To włoskie danie przygotowuję na kilka różnych sposobów. Dzisiaj podpowiadam, jak zrobić jego mniej kaloryczne wersje. Odpowiednio przygotowane spaghetti można jeść bez wyrzutów sumienia nawet na diecie.

Kaloryczność spaghetti zależy od zawartych w nim składników, a przede wszystkim sosu. Jedną z najbardziej tuczących wersji spaghetti jest carbonara, czyli makaron z boczkiem i sosem serowo-jajecznym. Niektórzy dodają do niego również trzydziestoprocentową śmietankę (choć warto podkreślić, że w oryginalnej włoskiej recepturze nie ma tego składnika). Tykającą „bombą kaloryczną” bywa również spaghetti bolognese. Jego podstawą jest sos ragu (bazuje na mięsie i pomidorach). Co zrobić, by odchudzić te przysmaki rodem ze słonecznej Italii? Wystarczy nieco poeksperymentować.

Jak odchudzić klasyczne spaghetti?

Co może zawierać spaghetti w wersji fit? Dobrym rozwiązaniem jest zamiana klasycznego makaronu na orkiszowy lub razowy, które zawierają duże ilości błonnika. To włókno roślinne wspomaga pracę układu pokarmowego. Przeciwdziała zaparciom, a jednocześnie przyspiesza metabolizm oraz usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Zwiększa również uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza ryzyko podjadania między posiłkami i przyjmowania nadprogramowych kalorii.

Ciekawą alternatywą dla klasycznego włoskiego spaghetti może być również makaron konjac (shirataki). To przysmak popularny zwłaszcza w krajach azjatyckich. Sam w sobie nie ma smaku, ale łatwo przejmuje go od innych produktów i świetnie komponuje się z różnego rodzaju sosami, zarówno na bazie mięs, warzyw, jak i nabiału. Można się nim zajadać na diecie bez wyrzutów sumienia, bo 100 gramów ugotowanego makaronu konjac dostarcza zaledwie 8 kilokalorii.

Możecie też zastąpić tradycyjne spaghetti „makaronem” dyniowym. Jak go zrobić? Najpierw musicie zaopatrzyć się w dynię makaronową. Ma owalny kształt, żółtopomarańczową skórkę i bardzo charakterystyczny miąższ. Gdy warzywo będzie już kupione, przekrójcie je na pół, połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóżcie całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczcie dynię przez około 45 minut. Potem pozbądźcie się pestek i widelcem wyjmijcie miąższ. Ma on postać cienkich, długich nitek, dzięki czemu przypomina spaghetti. Będzie doskonałą bazą do wielu dań.

Sos do spaghetti w wersji fit

Co zrobić, by sos do spaghetti był mniej kaloryczny? Przede wszystkim zrezygnujcie z kupowania gotowych produktów. Zwykle zawierają one duże ilości cukru, co nie sprzyja odchudzaniu. Dobrym zamiennikiem boczku w klasycznej carbonarze jest szynka lub wędzony indyk. Jeśli chodzi o bolognese, to zrezygnujcie z dodatku mięsa na rzecz większej ilości warzyw, takich jak marchew, cebula, papryka, seler naciowy czy oczywiście pomidory.

I jeszcze jedna kwestia – ser do spaghetti wykorzystujcie z umiarem. To dość kaloryczny dodatek i lepiej go ograniczać. Nie zapominajcie natomiast o ziołach i przyprawach. Te akurat świetnie sprawdzają się na diecie, bo podkręcają metabolizm. Postawcie na tymianek, bazylię, oregano, kminek i czarny pieprz. Unikajcie natomiast soli (jej nadmiar zatrzymuje wodę w organizmie).

Do klasyki włoskiej kuchni należy również spaghetti aglio olio. To bardzo proste i smaczne danie, które można zrobić w zaledwie w kilkanaście minut.

Przepis: Makaron spaghetti aglio olio

Łatwy przepis

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • paczka makaronu spaghetti 500 g
  • 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • pół główki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
  • 50 g sera tartego typu parmezan lub grana padano
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaronWstaw wodę na makaron i posól ją. Wrzuć makaron do gotującej się wody i ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Podsmaż czosnekW tym czasie obierz pół główki czosnku i pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie na dużej patelni, nie dopuszczając do zrumienienia się czosnku.
  3. Połącz składnikiKiedy makaron będzie gotowy, przełóż go łyżką cedzakową na patelnię z czosnkiem, wlej chochlę wody z gotowania makaronu, zamieszaj. Wyłącz i dosyp starty ser. Rozłóż makaron na talerze. Posyp pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Spaghetti z cukinii z pesto i rybą. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
Makaron na diecie odchudzającej. Jak i którą pastę jeść najlepiej?

Źródło: Wprost