Spaghetti z cukinii z pesto i rybą. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Spaghetti z cukinii z pesto i rybą. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Dodano: 
Spaghetti z cukinii
Spaghetti z cukinii Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Spaghetti z cukinii to sezonowy klasyk. – Dodajcie do makaronu z cukinii zdrowe pietruszkowe pesto i smażonego dorsza. To danie idealne na letnie obiady – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na spaghetti z cukinii specjalnie dla „Wprost”.

– Cukinii jest teraz mnóstwo, jest sezon na cukinię, więc po prostu korzystajmy – mówi Leszek Wodnicki. Jego danie to połączenie lekkiego spaghetii z cukinii z pesto, aromatyczną rybą i chrupiącą posypką.

Jak zrobić spaghetti z cukinii?

Jak podkreśla kucharz, najłatwiej zrobić spaghetti z cukinii przy pomocy specjalnej obieraczki – temperówki. Ale nie jest ona niezbędna. – Taki makaron można też zrobić krojąc cukinię na wstążki obieraczką i potem nożem robimy julienne, czyli cieniutkie paseczki – mówi Leszek Wodnicki. Zwraca uwagę, aby makaron z cukinii smażyć krótko i na dobrze rozgrzanej patelni. Ważne jest również, aby wybrać do zrobienia dania twardą cukinię.

Do posypki w przepisie używamy gotowego panko (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką), ale śmiało można panko zastąpić bułką tartą i dokładnie tak samo przygotować. – My wykorzystaliśmy w naszym daniu polędwicę z dorsza, ale może to być też każda inna ryba. Świetnie będzie tu pasował także sandacz – dodaje Leszek Wodnicki.

Przepis: Spaghetti z cukinii z pesto z pietruszki, dorszem i chrupiącą ziołową posypką

Proste i lekkie danie obiadowe. W roli głównej cukinia i ryba

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g polędwicy z dorsza pokrojonej na 4 równe porcje
  • 400 g cukinii
  • 50 g masła
  • 50 g oleju roślinnego
  • dwa ząbki czosnku
  • gałązki oregano i tymianku
  • PESTO Z NATKI PIETRUSZKI
  • 30 g bazylii
  • 60 g natki pietruszki
  • 50 g orzechów nerkowca
  • ząbek czosnku
  • 10 g soku z cytryny
  • 30 g tartego parmezanu
  • 100 g oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • POSYPKA ZIOŁOWA Z PANKO
  • 250 g panko
  • 20 g liści natki pietruszki
  • 10 g liści bazylii
  • 50 g masła
  • DO DEKORACJI
  • 20 g mikroliści lub kiełków

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Przyda się także temperówka do robienia spaghetti, ale nie jest niezbędna.
  2. Przygotuj pesto
    Przygotuj pesto
    Na początek zrób pesto z natki pietruszki. Umieść natkę pietruszki, bazylię, prażone orzechy, czosnek, sok z cytryny i oliwę w naczyniu miksującym. Dopraw solą i miksuj na pastę.
  3. Usmaż rybę
    Usmaż rybę
    Rozgrzej patelnię i smaż dorsza z jednej strony najpierw na samym oleju. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smaż. Dodaj czosnek i zioła. Podczas smażenia polewaj dorsza tłuszczem z patelni.
  4. Zrób spaghetti z cukinii
    Zrób spaghetti z cukinii
    W specjalnej obieraczce zrób makaron z cukinii. Jeśli nie masz temperówki do spaghetti, przy pomocy obieraczki zrób cukiniowe wstążki, a następnie pokrój je nożem na cieniutkie, długie paski.
  5. Usmaż cukinię z pesto
    Usmaż cukinię z pesto
    Makaron z cukinii smaż krótko na maśle. Dodaj pesto i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze pokryte.
  6. Zrób posypkę
    Zrób posypkę
    Aby zrobić posypkę z panko, posiekaj liście natki pietruszki i bazylii. Umieść patelnię na średnim ogniu, dodaj masło, a po spienieniu dodaj panko i zioła. Smaż, aż panko będzie złotobrązowe i chrupiące.
  7. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Podziel spaghetti z cukinii na talerze, na każdym połóż dorsza. Dodaj posypkę z panko na dorsza, a następnie udekoruj danie mikroliśćmi.

Leszek Wodnicki i jego danie

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?

Źródło: Odżywianie WPROST.pl