– Cukinii jest teraz mnóstwo, jest sezon na cukinię, więc po prostu korzystajmy – mówi Leszek Wodnicki. Jego danie to połączenie lekkiego spaghetii z cukinii z pesto, aromatyczną rybą i chrupiącą posypką.
Jak zrobić spaghetti z cukinii?
Jak podkreśla kucharz, najłatwiej zrobić spaghetti z cukinii przy pomocy specjalnej obieraczki – temperówki. Ale nie jest ona niezbędna. – Taki makaron można też zrobić krojąc cukinię na wstążki obieraczką i potem nożem robimy julienne, czyli cieniutkie paseczki – mówi Leszek Wodnicki. Zwraca uwagę, aby makaron z cukinii smażyć krótko i na dobrze rozgrzanej patelni. Ważne jest również, aby wybrać do zrobienia dania twardą cukinię.
Do posypki w przepisie używamy gotowego panko (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką), ale śmiało można panko zastąpić bułką tartą i dokładnie tak samo przygotować. – My wykorzystaliśmy w naszym daniu polędwicę z dorsza, ale może to być też każda inna ryba. Świetnie będzie tu pasował także sandacz – dodaje Leszek Wodnicki.
Przepis: Spaghetti z cukinii z pesto z pietruszki, dorszem i chrupiącą ziołową posypką
Proste i lekkie danie obiadowe. W roli głównej cukinia i ryba
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 600 g polędwicy z dorsza pokrojonej na 4 równe porcje
- 400 g cukinii
- 50 g masła
- 50 g oleju roślinnego
- dwa ząbki czosnku
- gałązki oregano i tymianku
- PESTO Z NATKI PIETRUSZKI
- 30 g bazylii
- 60 g natki pietruszki
- 50 g orzechów nerkowca
- ząbek czosnku
- 10 g soku z cytryny
- 30 g tartego parmezanu
- 100 g oliwy z oliwek
- sól do smaku
- POSYPKA ZIOŁOWA Z PANKO
- 250 g panko
- 20 g liści natki pietruszki
- 10 g liści bazylii
- 50 g masła
- DO DEKORACJI
- 20 g mikroliści lub kiełków
Sposób przygotowania
- Uszykuj składnikiPrzyda się także temperówka do robienia spaghetti, ale nie jest niezbędna.
- Przygotuj pestoNa początek zrób pesto z natki pietruszki. Umieść natkę pietruszki, bazylię, prażone orzechy, czosnek, sok z cytryny i oliwę w naczyniu miksującym. Dopraw solą i miksuj na pastę.
- Usmaż rybęRozgrzej patelnię i smaż dorsza z jednej strony najpierw na samym oleju. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smaż. Dodaj czosnek i zioła. Podczas smażenia polewaj dorsza tłuszczem z patelni.
- Zrób spaghetti z cukiniiW specjalnej obieraczce zrób makaron z cukinii. Jeśli nie masz temperówki do spaghetti, przy pomocy obieraczki zrób cukiniowe wstążki, a następnie pokrój je nożem na cieniutkie, długie paski.
- Usmaż cukinię z pestoMakaron z cukinii smaż krótko na maśle. Dodaj pesto i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze pokryte.
- Zrób posypkęAby zrobić posypkę z panko, posiekaj liście natki pietruszki i bazylii. Umieść patelnię na średnim ogniu, dodaj masło, a po spienieniu dodaj panko i zioła. Smaż, aż panko będzie złotobrązowe i chrupiące.
- Zaserwuj daniePodziel spaghetti z cukinii na talerze, na każdym połóż dorsza. Dodaj posypkę z panko na dorsza, a następnie udekoruj danie mikroliśćmi.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Czytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”Czytaj też:
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?