Jedz te pestki na obniżenie cholesterolu. Przestrzegaj przy tym jednej ważnej zasady

Jedz te pestki na obniżenie cholesterolu. Przestrzegaj przy tym jednej ważnej zasady

Dodano: 
Pestki słonecznika
Pestki słonecznika Źródło:Pexels / João Jesus
Pestki słonecznika mają wiele cennych właściwości. Mogą przyczynić się między innymi do obniżenia poziomu „złego cholesterolu” we krwi. Sprawdź, jak jeść te nasiona, by osiągnąć pożądany efekt.

Hipercholesterolemia, czyli zbyt wysokie stężenie „złego cholesterolu” (frakcja LDL) we krwi, dotyczy wielu osób. Może się z nią zmagać nawet 60 procent dorosłych Polaków, przy czym szacuje się, że tylko 11 procent z nich otrzymuje odpowiednią pomoc. Większość nie wie, że ma problem. W zmniejszeniu poziomu cholesterolu pomóc może odpowiednia dieta. Warto włączyć do niej choćby pestki słonecznika.

Pestki słonecznika a poziom „złego cholesterolu”

Pestki słonecznika zawierają duże ilości fitosteroli (steroli roślinnych). Związki te swoją budową przypominają cholesterol. Dlatego okazują się bardzo pomocne w obniżaniu stężenia tego białka w organizmie. Ograniczają jego wchłanianie w jelicie cienkim. Tym samym chronią przed rozwojem różnego rodzaju chorób. Warto podkreślić, że nadmiar cholesterolu wywiera negatywny wpływ na pracę układu krążenia i sprzyja występowaniu, takich schorzeń jak na przykład: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu czy zawał serca.

Jak jeść pestki słonecznika, by obniżyć poziom „złego cholesterolu”? Przede wszystkim trzeba pamiętać o jednej bardzo istotnej kwestii – nasiona tracą większość swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Dlatego zaleca się, by spożywać je na surowo, w nieprzetworzonej formie (po obraniu pestek z łupiny). Nasiona doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska albo składnik koktajli, deserów czy sałatek. Dzięki nim dania zyskują na chrupkości. Stają się też bardziej sycące. Należy jednak uważać, by nie przesadzić z ich ilością. Maksymalna dzienna porcja to 25-30 gramów słonecznika. Nadmiar nasion w diecie może skutkować problemami gastrycznymi, podrażnieniem żołądka i jelit.

Inne prozdrowotne właściwości nasion słonecznika

Pestki słonecznika mają w swoim składzie nie tylko fitosterole, ale też inne cenne związki, na przykład witaminę E, cynk, selen, kwas foliowy, wapń, fosfor czy żelazo. Wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają również duże ilości błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i wspomaga proces zrzucania nadprogramowych kilogramów. Przedłuża bowiem uczucie sytości po posiłku i przyspiesza usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.

Co jeszcze jeść na obniżenie cholesterolu?

Nie tylko spożywanie nasion słonecznika wpływa na obniżenie cholesterolu. Warto włączyć do swojej diety również inne produkty, na przykład płatki owsiane, ciemne pieczywo, brązowy i czerwony ryż, pełnoziarniste makarony, kasze, rośliny strączkowe, a także zielone warzywa liściaste. W tej grupie znajduje się między innymi sałata, rukola, szpinak, jarmuż, roszponka i natka pietruszki. Stosunek warzyw do owoców powinien wynosić 4:1. Co ciekawe, nie należ obawiać się jajek. Najnowsze badania dowodzą, że bezpieczna porcja to nawet 10 jajek w tygodniu, przy czym warto jeść więcej białek niż żółtek.

Czytaj też:
Lubisz słodycze, sery, masło, mięso, owoce? Uważaj. Dr Stolińska radzi, co powinniśmy jeść
Czytaj też:
Czy jedząc jajka, podnosimy cholesterol? Dietetyk mówi, na co zwrócić uwagę

Źródło: Odżywianie WPROST.pl