Polacy zajadają się owadami na co dzień, choć nie mają o tym pojęcia. Jak trafiają do naszego menu?

Polacy zajadają się owadami na co dzień, choć nie mają o tym pojęcia. Jak trafiają do naszego menu?

Dodano: 
Produkty spożywcze w sklepie
Produkty spożywcze w sklepie Źródło: Shutterstock
Jedzenie owadów. Mnóstwo Polaków wzdryga się na samą myśl o takim rozwiązaniu. Tymczasem wielu z nich na co dzień wprowadza te stworzenia do swojego menu. I to w formie, o jakiej nawet nie ma pojęcia.

Czy jesz owady? Na to pytanie zdecydowana większość Polaków odpowiedziałaby przecząco. A jednak spora część osób włącza je do swojej codziennej diety, nawet o tym nie wiedząc. Nie poświęcamy bowiem zbyt wiele czasu na czytanie etykiet nabywanych towarów. To duży błąd. Zobacz, gdzie kryją się owady w naszym pożywieniu.

Owady w codziennej diecie Polaków – jak to możliwe?

Do wielu produktów spożywczych owady są dodawane w postaci barwnika. Chodzi o koszenilę. Można ją znaleźć w składzie wielu produktów spożywczych również pod takimi nazwami jak na przykład kwas karminowy, karmina czy E120. Związek ten nadaje żywności czerwony kolor. Pozyskuje się go z wysuszonych i zmielonych owadów – czerwców kaktusowych (Dactylopius coccus). Należą one do rzędu pluskwiaków i występują głównie na terenach Ameryki Południowej. By powstał kilogram tego odzwierzęcego barwnika, potrzeba średnio aż 155 tysięcy owadów.

W jakich produktach znajduje się koszenila?

Barwnik pozyskiwany z owadów można znaleźć w wielu artykułach spożywczych, które na co dzień trafiają do koszyków zakupowych Polaków. Chodzi między innymi o takie produkty jak: jogurty, lody, cukierki, gotowe polewy do ciast, słodkie wypieki, soki i syropy owocowe, napoje gazowane, przyprawy i marynaty do mięs czy przetwory mięsne (na przykład wędliny, kiełbasy, pasztety itp.). Koszenila jest również powszechnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz tekstylnym. Stosuje się go przy produkcji cieni do powiek i szminek. Służy również do barwienia tkanin, a także niektórych leków.

Czy koszenila jest bezpieczna dla zdrowia?

Koszenila, spożywana w nadmiarze, może wywierać negatywny wpływ na zdrowie i wywoływać różne reakcje alergiczne, a co za tym idzie wiele nieprzyjemnych objawów, takich jak na przykład wysypka, świąd skóry, bóle brzucha, nudności, a nawet duszności czy skurcz oskrzeli. W skrajnych przypadkach spożycie koszenili przez osoby uczulone może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Czytaj też:
Polacy się nimi zajadają, a to najbardziej rakotwórcze produkty na rynku. Dietetyk ostrzega!
Czytaj też:
Ta zdrowa polska ryba może szkodzić jak jad węża. Sprawdź, kiedy staje się trucizną

Opracowała:
Źródło: dr Karolina Kowalczyk/TikTok, K. Lis, Z. Bartuzi, Naturalne i identyczne z naturalnymi barwniki spożywcze a alergie pokarmowe,
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl