Kiedy smarujemy chleb, najczęściej zaczynamy od masła – klasycznej bazy, która nadaje kanapce delikatny smak i kremową konsystencję. Jednak na tym nie kończą się możliwości. Zamiast tradycyjnych dodatków, jak szynka czy ser, możemy postawić na różnego rodzaju smarowidła. Na chlebie możemy rozsmarować różne pasty, takie jak hummus, który dodaje orientalnego charakteru lub pastę jajeczną, bogatą w białko. Smaczną alternatywą jest również twarożek z ziołami czy guacamole. Często sięgamy jednak po najprostszą, ale też jednocześnie najgorszą opcję.
Najgorsze smarowidło do chleba
Okazuje się, że najgorszym smarowidłem do kanapki jest serek topiony. I choć Polacy go uwielbiają, to okazuje się, że bardzo negatywnie wpływa on na nasze zdrowie.
Tego sera lepiej nie kupuj. Jest to produkt wysokoprzetworzony, bardzo kaloryczny, zawierający znaczne ilości tłuszczu nasyconego i ubogi w składniki odżywcze. Produkowany jest z niewielkiej ilości sera, a dominują tłuszcze TRANS i utwardzacze. Użyte do jego produkcji topniki w połączeniu z wysoką temperaturą powodują powstawanie nizyny, naturalnego antybiotyku, który może zaburzać mikroflorę jelit – wyjaśnia dietetyczka Anna Jędrej.
Czym najlepiej smarować chleb?
Najlepiej smarować chleb domowej roboty pastami, takimi jak pasta jajeczna, rybna czy ta zrobiona z awokado. Przyrządzając je samodzielnie, mamy pełną kontrolę nad składnikami – unikamy nie tylko konserwantów, ale też nadmiaru soli czy innych szkodliwych lub kalorycznych dodatków. Domowe pasty są nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Dodatkowo możemy wzbogacać je ulubionymi przyprawami, świeżymi ziołami czy dobrej jakości oliwą, dzięki czemu stają się prawdziwą „bombą wartości odżywczych”. To prosty sposób na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Koniecznie spróbujcie zdrowego smarowidła, które zrobicie w 10 minut. Jego głównym składnikiem jest awokado, które powinno się znaleźć w diecie każdego z nas.
Czytaj też:
Pasta do kanapek z przepisu mojej mamy zasmakuje każdemu. Zrobisz ją w 10 minutCzytaj też:
To najzdrowsza „sałata”, a Polacy jej nie doceniają. Obniża cholesterol i pomaga schudnąć