Polacy rzadko stosują tę przyprawę, a to błąd. Zastąp nią pieprz, a twój żołądek będzie ci wdzięczny

Polacy rzadko stosują tę przyprawę, a to błąd. Zastąp nią pieprz, a twój żołądek będzie ci wdzięczny

Dodano: 
Czarnuszka
Czarnuszka Źródło: Shutterstock
Przyprawa, która jest znana na świecie od ponad dwóch tysięcy lat, została nieco zapomniana w naszym kraju. Szkoda, bo ma nie tylko właściwości smakowe, ale też lecznicze. Zobacz, czym warto wzbogacić swoje potrawy.

Na co dzień w kuchni sięgamy po dobrze znane przyprawy, takie jak sól, pieprz, papryka czy oregano. Są one podstawą wielu potraw i trudno sobie bez nich wyobrazić gotowanie. Jednak często zapominamy o mniej popularnych przyprawach, które mogą nadać naszym daniom wyjątkowego smaku i aromatu. Przyprawy takie jak na przykład kozieradka czy anyż są rzadziej używane, a przecież potrafią naprawdę wzbogacić nasze dania. Warto czasem sięgnąć po coś nietypowego i odkryć nowe smaki. Świetnym przykładem tego, że warto eksperymentować w kuchni ze względu na smak, ale też zdrowotne właściwości, jest czarnuszka.

Czarnuszka dobrze działa na żołądek

Czarnuszka korzystnie wpływa na układ trawienny. Nie podrażnia żołądka i śmiało może być wykorzystywana jako przyprawa zamiast pieprzu, stanowiąc jego łagodniejszą alternatywę. Jest odpowiednia dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Jej delikatne działanie sprawia, że może być stosowana w codziennej diecie bez obaw o podrażnienia czy zgagę. Olejki, które są w niej zawarte zmniejszają ryzyko wrzodów żołądka, ponieważ hamują wydzielanie kwasu żołądkowego. Czarnuszka wspiera również perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i regulując trawienie.

Jakie jeszcze właściwości ma czarnuszka?

Czarnuszka ma bardzo specyficzny smak – lekko gorzki, nieco pikantny i delikatnie korzenny. Zawiera witaminy A, E, F oraz te z grupy B, a także minerały, takie jak:

  • cynk,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • selen,
  • potas,
  • sód.

Ma także działanie przeciwbólowe i antyoksydacyjne oraz właściwości, które wspomagają leczenie chorób autoimmunologicznych. Czarnuszka świetnie sprawdza się jako dodatek do domowych wypieków, na przykład ciasteczek czy chleba. Można przygotować z niej także napar. Dawka lecznicza czarnuszki to 2–5 g mielonych nasion, dwa razy dziennie.

Czytaj też:
Dietetyk: takie ziemniaki są najlepsze dla zdrowia. Działają jak balsam na jelita
Czytaj też:
Dietetyk poleca 3 zdrowe „gotowce” z Biedronki. Z nimi w 5 minut zrobisz obiad dla rodziny

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl