Na co dzień w kuchni sięgamy po dobrze znane przyprawy, takie jak sól, pieprz, papryka czy oregano. Są one podstawą wielu potraw i trudno sobie bez nich wyobrazić gotowanie. Jednak często zapominamy o mniej popularnych przyprawach, które mogą nadać naszym daniom wyjątkowego smaku i aromatu. Przyprawy takie jak na przykład kozieradka czy anyż są rzadziej używane, a przecież potrafią naprawdę wzbogacić nasze dania. Warto czasem sięgnąć po coś nietypowego i odkryć nowe smaki. Świetnym przykładem tego, że warto eksperymentować w kuchni ze względu na smak, ale też zdrowotne właściwości, jest czarnuszka.
Czarnuszka dobrze działa na żołądek
Czarnuszka korzystnie wpływa na układ trawienny. Nie podrażnia żołądka i śmiało może być wykorzystywana jako przyprawa zamiast pieprzu, stanowiąc jego łagodniejszą alternatywę. Jest odpowiednia dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Jej delikatne działanie sprawia, że może być stosowana w codziennej diecie bez obaw o podrażnienia czy zgagę. Olejki, które są w niej zawarte zmniejszają ryzyko wrzodów żołądka, ponieważ hamują wydzielanie kwasu żołądkowego. Czarnuszka wspiera również perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i regulując trawienie.
Jakie jeszcze właściwości ma czarnuszka?
Czarnuszka ma bardzo specyficzny smak – lekko gorzki, nieco pikantny i delikatnie korzenny. Zawiera witaminy A, E, F oraz te z grupy B, a także minerały, takie jak:
- cynk,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- selen,
- potas,
- sód.
Ma także działanie przeciwbólowe i antyoksydacyjne oraz właściwości, które wspomagają leczenie chorób autoimmunologicznych. Czarnuszka świetnie sprawdza się jako dodatek do domowych wypieków, na przykład ciasteczek czy chleba. Można przygotować z niej także napar. Dawka lecznicza czarnuszki to 2–5 g mielonych nasion, dwa razy dziennie.
Czytaj też:
Dietetyk: takie ziemniaki są najlepsze dla zdrowia. Działają jak balsam na jelitaCzytaj też:
Dietetyk poleca 3 zdrowe „gotowce” z Biedronki. Z nimi w 5 minut zrobisz obiad dla rodziny