Rano piję kawę „po szwedzku”. Napój z nietypowym składnikiem wspomaga pracę wątroby

Rano piję kawę „po szwedzku”. Napój z nietypowym składnikiem wspomaga pracę wątroby

Dodano: 
Kawa w kubku
Kawa w kubku Źródło: Freepik
Jeśli macie ochotę na lekkie urozmaicenie podczas picia porannej kawy, koniecznie zróbcie ją po „szwedzku”. Będzie nie tylko smaczna, ale też niezwykle zdrowa. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Bardzo lubimy pić kawę – to nie tylko pyszny napój, ale także doskonały sposób na dodanie sobie energii każdego dnia. Aromatyczna i pobudzająca, pomaga nam skupić się na obowiązkach i poprawia nastrój. Co więcej, kawa ma wiele właściwości zdrowotnych – zawiera antyoksydanty, wspiera pracę mózgu, ale to nie wszystko. Jeśli jest odpowiednio przyrządzona, może zyskać jeszcze więcej właściwości zdrowotnych.

Czym jest kawa „po szwedzku”?

Kawa po szwedzku, czyli kawa z jajkiem, dla wielu osób jest po prostu dziwnym i dość niezrozumiałym „wymysłem”. W Szwecji ten rodzaj przygotowywania tego napoju ma jednak wielu zwolenników. Żeby przygotować kawę po szwedzku, trzeba rozbić całe jajko i razem ze skorupką wrzucić do garnuszka (pamiętaj, że jajko musi być świeże). Później to rozbite jajko należy wymieszać z kawą. Tak przygotowaną mieszankę należy zagotować, czekając aż kawa się zaparzy. Na końcu należy odcedzić całość przy użyciu sitka. Jajko usuwa zanieczyszczenia z kawy, a także wchłania garbniki, przez co napar nabiera świetnego smaku. Co więcej, zmniejsza się gorycz kawy, co z kolei bardzo docenią osoby lubiące delikatną kawę.

Właściwości kawy z jajkiem

Poza smakiem taka kawa „po szwedzku” ma też wiele właściwości zdrowotnych. Jej picie wspiera funkcjonowanie wątroby. Żółtko jaja jest bogate w cholinę, która odgrywa kluczową rolę w metabolizmie tłuszczów i zapobiega ich gromadzeniu w wątrobie, co może zmniejszać ryzyko stłuszczenia wątroby. Ponadto zawiera antyoksydanty, takie jak luteina i zeaksantyna, które pomagają w ochronie komórek wątrobowych przed stresem oksydacyjnym. Kawa sama w sobie wspiera detoksykację organizmu i może obniżać poziom enzymów wątrobowych. Picie takiej kawy może także wspomagać zmniejszanie cholesterolu we krwi. Zawiera także witaminy A, E, D, K, witamin z grupy B.

Czytaj też:
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Ta przyprawa udrażnia tętnice i regeneruje wątrobę
Czytaj też:
Pij czerwoną herbatę tylko o tej porze. Wtedy zadziała najlepiej i pomoże schudnąć

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl