Jeden błąd sprawia, że biała kiełbasa wychodzi sucha i bez smaku. Popełniasz go?

Jeden błąd sprawia, że biała kiełbasa wychodzi sucha i bez smaku. Popełniasz go?

Dodano: 
Biała kiełbasa w garnku
Biała kiełbasa w garnku Źródło: Pixabay
Biała kiełbasa to „królowa wielkanocnego stołu”. Wystarczy jednak chwila nieuwagi, by wyszła pozbawiona smaku, sucha lub popękana. Zobacz, jakich błędów wystrzegać się podczas parzenia białej kiełbasy.

Biała kiełbasa to tradycyjny element polskiej kuchni, szczególnie popularny w okresie Wielkanocy. Przygotowuje się ją z surowego, nieparzonego mięsa wieprzowego, doprawionego czosnkiem i majerankiem. Podczas świąt wielkanocnych parzy się ją, a jednym z najpopularniejszych sposobów podania jest dodanie jej do żurku – czyli najpopularniejszej zupy w Polsce podawanej w okresie świąt wielkanocnych. Biała kiełbasa nadaje żurkowi wyjątkowy smak i sprawia, że potrawa staje się bardziej sycąca i treściwa. Można też jeść taką kiełbasę samodzielnie, z dodatkiem na przykład chrzanu i świeżego pieczywa.

Błędy podczas parzenia białej kiełbasy

W czasie parzenia białej kiełbasy dużo osób popełnia dość popularne błędy, przez co nie jest ona później dość smaczna, a jej konsystencja staje się gorsza. Jednym z takich błędów jest to, że nie solimy wody, w której gotuje się białą kiełbasę. Taką wodę należy posolić, ponieważ podczas parzenia kiełbasa traci sporo soli, a więc również i smaku. To samo dotyczy dodawania przypraw – niektórzy całkowicie omijają ten element, a przecież jest on równie ważny. To właśnie przyprawy dodają najwięcej smaku i aromatu. Należy także zwrócić uwagę na temperaturę wody – jeśli wrzucisz białą kiełbasę do wrzącej wody, to stanie się ona później sucha i straci swój smak i aromat. Co więcej, biała kiełbasa parzona w zbyt gorącej wodzie może popękać, a przecież tego też chcemy uniknąć.

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?

Najlepsza biała kiełbasa to ta z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny (idealnie byłoby, gdyby proporcje było pół na pół). Wybierając białą kiełbasę w sklepie, warto zwrócić uwagę na jej skład – powinna zawierać jak najwięcej mięsa (najlepiej powyżej 90%) i jak najmniej dodatków, takich jak konserwanty czy wypełniacze. Dobrze, gdy w składzie są tylko mięso wieprzowe, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Najlepiej jest wybrać kiełbasę, która ma szary odcień. Unikaj jednak kiełbas o różowym lub białym kolorze, ponieważ mogą one posiadać dużą ilość konserwantów. Kiełbasę najlepiej kupować w sprawdzonych masarniach, na lokalnych targach lub w sklepach z tradycyjną żywnością, gdzie masz pewność, że produkt jest świeży i przygotowany według rzemieślniczych receptur.

Czytaj też:
Moja mama powtarza, że to najlepsze mięso na żurek. Zupa wychodzi obłędnie aromatyczna
Czytaj też:
Test Bosackiej zaskakuje. Ten chrzan wygrał. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl