Czają się na jagodach, są niewidoczne i śmiertelnie groźne. GIS ostrzega!

Czają się na jagodach, są niewidoczne i śmiertelnie groźne. GIS ostrzega!

Dodano: 
Jagody leśne
Jagody leśne Źródło: Pixabay / BjoKib
Czarne jagody to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Ich spożycie może jednak skończyć się bardzo niebezpieczną chorobą. Wszystko przez jeden szczegół, o którym wiele osób zapomina.

Czarne jagody są źródłem wielu cennych związków. Obfitują w antocyjany. To grupa naturalnych flawonoidów, które nadają owocom charakterystyczną, ciemną barwę. Pełnią też mnóstwo ważnych funkcji w organizmie. Neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników na tkanki. Spowalniają procesy starzenia. Łagodzą stany zapalne. Wzmacniają i uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych. Poprawiają mikrokrążenie, a w rezultacie chronią przed miażdżycą oraz chorobami układu krążenia. Wspomagają trawienie i utratę masy ciała. Dobrze wpływają też na wzrok. Lista ich zalet jest długa, ale mogą też poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź dlaczego.

Jakie jagody szkodzą zdrowiu?

Eksperci przestrzegają przed jedzeniem nieumytych jagód. Ich spożycie może nieść za sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Na powierzchni owoców nierzadko znajdują się bowiem jaja bąblowca wielojamowego, groźnego tasiemca. Jeśli te dostaną się do organizmu człowieka (zostaną połknięte), zaczynają siać spustoszenie w organizmie, doprowadzając do rozwoju bąblowicy. Początkowo nie dają jednak żadnych symptomów. Zarażenie może przebiegać bezobjawowo nawet przez kilka lat. Larwy bąblowca wielojamowego zwykle najpierw zagnieżdżają się w wątrobie. Często atakują też jednak inne narządy, na przykład płuca, nerki, śledzionę czy mózg.

Objawy związane są głównie z powiększaniem się cyst, uciskiem na otaczające tkanki i narządy i zależą od miejsca ich lokalizacji oraz stopnia uszkodzenia zajętego narządu (np. cysty w płucach doprowadzają do zmian przypominających nowotwór). Nieleczona bąblowica może prowadzić do śmierci – przypomina Główny Inspektor Sanitarny.

Leczenie – jak zauważa GIS w udostępnionym komunikacie – zależy od wielu różnych czynników, takich jak na przykład liczba, wielkość oraz umiejscowienie poszczególnych torbieli. Stosuje się farmakoterapię. Zazwyczaj konieczne okazuje się również chirurgiczne usunięcie cyst.

Jak uniknąć zarażenia bąblowcem?

Główny Inspektor Sanitarny zaleca przede wszystkim przestrzeganie zasad higieny. Należy dokładnie myć ręce po przyjściu z terenów zielonych, a także przed każdym posiłkiem. Zanim zjesz jagody przepłucz je kilkukrotnie pod strumieniem bieżącej ciepłej wody – niewielkimi partiami. Warto pamiętać, że jaja bąblowca są wrażliwe na wysokie temperatury (powyżej 60 stopni Celsjusza). Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest więc poddanie jagód obróbce termicznej. Można śmiało zajadać się jagodziankami czy konfiturami z tych pysznych owoców.

Czytaj też:
Polacy jedzą je kilogramami. Jeden błąd przy gotowaniu tego warzywa może być groźny dla zdrowia
Czytaj też:
Jesz banany codziennie? Sprawdź, co może dziać się z twoim ciałem po kilku dniach

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, WPROST