Myślisz, że grahamka w Lidlu jest najzdrowsza? Dietetyk zdradza, którą bułkę naprawdę warto kupić

Myślisz, że grahamka w Lidlu jest najzdrowsza? Dietetyk zdradza, którą bułkę naprawdę warto kupić

Dodano: 
Bułki w koszyczku
Bułki w koszyczku Źródło: freepik/ autor: Freepik
Wiele osób uważa, że grahamka to jeden z najlepszych rodzajów bułek w ofercie Lidla. Okazuje się jednak, że nie jest ona tak zdrowa, jak mogłoby się wydawać. Dietetyk wskazuje inny, znacznie korzystniejszy wybór. Zobacz, co warto włożyć do koszyka.

Polacy chętnie sięgają po bułki. Trudno się temu dziwić, bo smakują wybornie, zwłaszcza gdy są świeże i chrupiące. Ważne jednak, by były nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Z tym niestety bywa różnie. Oferta sklepów i supermarketów obfituje w rozmaite rodzaje pieczywa. Jak spośród tylu różnych produktów wybrać te najlepsze? Z pomocą przychodzi dietetyk Jakub Woźniak. Ekspert wskazał najlepszą bułkę w Lidlu. Jego faworyt może być zaskoczeniem dla wielu osób.

Jaka jest najlepsza bułka w Lidlu?

Zdaniem eksperta najkorzystniejszym wyborem jest bułka z fermentowanymi kiełkami żyta. Stanowią one 14 procent całego składu, więc całkiem sporo. W produkcie znajdziemy też mąkę pszenną, mąkę żytnią, drożdże, sól i kwas askorbinowy. Co ciekawe, jest to pieczywo dość ciemne.

W składzie nie widać nic, co by wskazywało na to, że to pieczywo jest barwione. I z uwagi na ten dodatek kiełkujących ziaren żyta [...] skłaniałbym się, że będzie to bardzo dobry wybór, polecany wybór– podkreśla Jakub Woźniak

Obecność kiełków żyta i mąki żytniej w składzie bułki może świadczyć o tym, że dostarcza ona sporej dawki błonnika, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Usprawnia ruchy jelit, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Przedłuża też uczucie sytości po posiłku, co ma kluczowe znaczenie w procesie odchudzania. Poza tym reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom. Niestety nie można jednoznacznie wskazać, jakimi wartościami odżywczymi może pochwalić się analizowana bułka. Lidl nie udostępnia bowiem tego typu informacji ani w sklepach stacjonarnych ani na swoich stronach internetowych. Nie zmienia to jednak faktu, że warto włożyć do koszyka opisane pieczywo.

Dlaczego grahamka z Lidla to niezbyt dobry wybór?

Grahamka jest uznawana za jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Jednak ta dostępna w Lidlu nie będzie najlepszym wyborem. Przede wszystkim z uwagi na skład. Ta bułka – jak zauważa dietetyk – zawiera bowiem tylko 36 procent mąki graham. Dlatego też nie warto jadać jej zbyt często.

Czytaj też:
Wiele osób omija go, a to najlepszy chleb w Lidlu. Dietetyk nie ma wątpliwości
Czytaj też:
Kupujesz te orzechy, bo myślisz, że są wartościowe? Ekspert: strata pieniędzy i zdrowia

Opracowała:
Źródło: Centrum Respo/YouTube