Wiele osób na śniadanie je słodkie jogurty, myśląc, że jest to dość zdrowy posiłek. To błędne przekonanie. Ich regularne spożywanie może zwiększać uczucie głodu, a w konsekwencji też sprzyjać nadwadze. Znacznie lepiej sięgnąć po inne produkty, dzięki którym rano zjesz pełnowartościowy posiłek.
To jedno z najgorszych śniadań
Dietetyk Bartek Szemraj za pośrednictwem mediów społecznościowych wyjaśnił, że złym wyborem na śniadanie są słodkie jogurty.
Są reklamowane jako źródło wapnia i białka, a w rzeczywistości zawierają tyle samo cukru, co gazowane napoje – powiedział ekspert.
Wyjaśnił, że zjedzenie takiego śniadania spowoduje nagły skok glukozy we krwi, a później spadek energii.
Jeśli regularnie jesz takie śniadania, to twoje ciało może zacząć magazynować tłuszcz zamiast go spalać, bo w skali dnia i tak będziesz czuć większy głód zamiast najedzenia – dodał.
Dodatkowo wiele dostępnych na rynku słodzonych jogurtów zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i konserwanty. Zawartość owoców w takich produktach jest często niska, a dominującym składnikiem bywa cukier. W konsekwencji dostarczają one dużo kalorii, a mało wartości odżywczych.
Co jeść zamiast słodkich jogurtów?
Lepszym wyborem będzie jogurt naturalny. Jest to wartościowy produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Jest bogaty w wapń, białko, a także witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, a także zdrowie kości. Jest bogaty również w żywe kultury bakterii, dzięki czemu korzystnie wpływa na florę jelitową i trawienie. Poprzez swoje właściwości probiotyczne wzmacnia także naszą odporność. Jest łatwostrawny, dzięki czemu śmiało mogą jeść go osoby z wrażliwym układem pokarmowym, osoby starsze czy w trakcie rekonwalescencji. Jest też niskokaloryczny, ponieważ w 100 g jogurtu naturalnego znajduje się 67 kcal.
Dobrym wyborem są także fermentowane napoje mleczne, takie jak maślanka czy kefir. Podobnie jak jogurt naturalny, zawierają cenne kultury bakterii, które wspomagają pracę jelit i wzmacniają odporność. Kefir, dzięki obecności różnorodnych szczepów bakterii i drożdży, wykazuje szczególnie silne właściwości probiotyczne. Do tego jest niskotłuszczowy, a przy tym sycący i delikatny dla żołądka. Warto wybrać właśnie te produkty zamiast słodzonych napojów mlecznych – z uwagi na niższą kaloryczność i większą wartość odżywczą. Możesz zblendować je razem z owocami, a w ten sposób uzyskasz słodki smak.
Czytaj też:
Jak zrzucić zbędne kilogramy bez wsparcia lekami? Naukowcy: jeden prosty sposóbCzytaj też:
Piję to codziennie i chudnę, a koleżanki zazdroszczą. Sprawdź mój prosty przepis