Zrobiłam nieziemsko smaczne brownie z 4 składników. Wypróbuj ten prosty i szybki przepis

Zrobiłam nieziemsko smaczne brownie z 4 składników. Wypróbuj ten prosty i szybki przepis

Dodano: 
Krojenie brownie
Krojenie brownie Źródło: Freepik
Brownie wcale nie jest wypiekiem, z którym poradzą sobie osoby wprawione w pieczeniu. Zobacz, jak przygotować to ciasto w bardzo prosty sposób. Wyjdzie obłędnie smaczne, a robisz je w błyskawicznym tempie.

Brownie jest wypiekiem, który skradł serca bardzo wielu osób. Nic dziwnego, ja też jestem wielką miłośniczką tej słodkości. Do tej pory to ciasto kojarzyło mi się jednak z dość trudnym do przygotowania smakołykiem. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu, więc nigdy wcześniej nie robiłam go samodzielnie. Do momentu, aż przyjaciółka poleciła mi bardzo prosty przepis.

Jak zrobić proste brownie? Przepis

Okazuje się, że brownie można zrobić z zaledwie czterech składników. Potrzebujesz jedynie jabłek, kakao, jajek i proszku do pieczenia. Wszystkie te produkty pewnie większość z was ma w swojej kuchni, co już na samym początku będzie dużym ułatwieniem.

Przepis: Brownie z czterech składników

To ciasto smakuje naprawdę doskonale, a zrobisz je błyskawicznie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
62 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 60 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówObierz jabłka i pokrój je na mniejsze części. Dodaj jaka. Zmiksuj całość. Następnie dosyp proszek do pieczenia i dodaj kakao. Ponownie zmiksuj.
  2. Pieczenie brownieMasę przełóż do formy lub naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Najlepiej użyć dojrzałych jabłek, ponieważ będą słodsze i bardziej miękkie. Nadadzą one ciastu naturalnej słodyczy i odpowiedniej konsystencji. Wybierz prawdziwe, gorzkie kakao – zrównoważy słodycz jabłek. Unikaj jednak napojów kakaowych, które zawierają duże ilości cukru, są niezdrowe, a ciasto z ich użyciem wyjdzie znacznie mniej smaczne. Zanim dodasz suche składniki, dokładnie wymieszaj jajka z musem jabłkowym. W ten sposób uzyskasz gładką i jednolitą masę, a konsystencja ciasta będzie lepsza. Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, więc sprawdzaj ciasto patyczkiem. Powinno być lekko wilgotne, ale nie surowe.

Z czego jeszcze można zrobić brownie?

Brownie można przygotować na wiele różnych sposobów, więc warto eksperymentować. W ten sposób odnajdziesz smak, który odpowiada ci najbardziej. Wykorzystaj czas, kiedy trwa jeszcze sezon na maliny i przygotuj pyszne brownie z tymi owocami. Zobaczysz, że każdy będzie chwalić taki deser. Ciekawym pomysłem jest także zrobienie tego ciasta z chili – to idealna propozycja dla fanów ostrych przypraw. Cudownie smakuje też brownie z karmelem i solonymi orzeszkami. Ten wypiek możesz przyrządzić również z dodatkiem awokado, a wtedy będzie jeszcze zdrowiej. Możesz nawet zrobić brownie z fasoli.

Czytaj też:
Ten trik z butelką odmieni twoje lato w kuchni. Wiśnie bez pestek w kilka sekund
Czytaj też:
Kocham ten lekki deser bez pieczenia. Smakuje lepiej niż z cukierni. Poznaj przepis

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl