Obowiązkowe w diecie po 60. roku życia. Ekspert: wzmacniają kości i usprawniają trawienie

Obowiązkowe w diecie po 60. roku życia. Ekspert: wzmacniają kości i usprawniają trawienie

Dodano: 
Suszone śliwki
Suszone śliwki Źródło: Shutterstock / Julio Ricco
Jesz je tylko od święta? To błąd. Te słodkie, suszone owoce mogą realnie pomóc w walce z chorobą, która po cichu „kradnie” zdrowie milionów Polaków. Sprawdź, co warto włączyć do diety.

Osteoporoza jest nazywana „cichym złodziejem kości”. Zresztą nie bez powodu. To podstępna choroba, której długo nie towarzyszą żadne wyraźne objawy. Kiedy jednak daje o sobie znać, robi to ze zdwojoną siłą. Często doprowadza do tego, że nawet zwykłe potknięcie kończy się poważnym złamaniem. Dlatego należy wdrożyć odpowiednie leczenie jak najwcześniej. W walce z tym groźnym schorzeniem realnie pomóc mogą – jak przekonuje lekarz Marek Skoczylas – niepozorne owoce, które na co dzień omijamy szerokim łukiem. Sprawdź, w czym tkwi ich sekret.

Co włączyć do diety, by wzmocnić kości?

Na zdrowie kości realny wpływ mają – jak zauważa ekspert – suszone śliwki. Wszystko za sprawą zawartego w nich boru. Ten pierwiastek śladowy zwiększa biodostępność wapnia i magnezu w kościach, dzięki czemu te stają się bardziej odporne na uszkodzenia. Wspiera także utrzymanie prawidłowego poziomu estrogenów, hormonów kluczowych dla kobiet po menopauzie. To właśnie wtedy ryzyko rozwoju osteoporozy gwałtownie rośnie.

Wiele badań klinicznych dowiodło, że spożycie 50 gramów suszonych śliwek dziennie przez okres 6 miesięcy skutecznie hamuje utratę gęstości kości oraz wzmacnia je – zauważa Marek Skoczylas w opublikowanym nagraniu.

Suszone śliwki są również źródłem polifenoli. Te związki wykazują nie tylko silne właściwości antyoksydacyjne. Biorą również udział w tworzeniu kości, ponieważ wspierają się namnażanie się komórek kostnych.

Dlaczego jeszcze warto jeść suszone śliwki?

Suszone śliwki nie tylko wspomagają mineralizację kości. Dostarczają również organizmowi sporych ilości błonnika, który stabilizuje poziom glukozy we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Wpływa też pozytywnie na ich mikrobiotę. Wspiera namnażanie się pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym, dzięki czemu pośrednio redukuje stany zapalne i wzmacnia mechanizmy obronne organizmu. Co więcej, dietetycy polecają suszone śliwki również osobom na diecie jako zdrowszą alternatywę dla gotowych słodkości dostępnych w sklepach (batonów, ciastek, cukierków itp.). Już niewielka porcja tych owoców zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu hamuje nadmierny apetyt i ochotę na wysokoprzetworzone przekąski będące zazwyczaj źródłem „pustych kalorii”.

Czytaj też:
Polskie, tanie i zaskakująco zdrowe. Seniorzy powinni jeść je codziennie dla zdrowego serca i odporności
Czytaj też:
Jesienią robię tylko tę fit szarlotkę bez pieczenia. Pachnie obłędnie, smakuje jak marzenie i nie tuczy

Opracowała:
Źródło: Marek Skoczylas TV/Youtube