-
Papryczki chilli szturmem podbijają świat medycyny. Dlaczego?
Miłośnicy papryczek wykazują mniejszą śmiertelność z powodu chorób serca i raka. Żyją też dłużej, niż pozostali.
Składniki odżywczeProdukty -
Najpierw jemy oczami. Ale dlaczego uważamy, że jedzenie, które wygląda ładnie, jest zdrowe?
Według ostatnich badań, niezależnie od tego, czy mowa o tostach z awokado, czy o babeczkach, spodziewamy się, że ładnie wyglądające jedzenie będzie dla nas lepsze. Ale czy faktycznie tak jest?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jaki jest związek między kawą a powstawaniem trądziku? O tym mogłeś nie wiedzieć
Kawa ma powiązania z wieloma problemami zdrowotnymi, także tymi, które wiążą się ze zdrowiem skóry. W rezultacie osoby, które mają trądzik, mogą zastanawiać się, czy to właśnie kawa jest przyczyną tego problemu. Jak jest naprawdę?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy dieta może łagodzić skutki stresu? Ta konkretna tak
Pandemia koronawirusa wielu z nas doprowadza na skraj załamania psychicznego. To ostatni dzwonek, by zadbać o swoją kondycję fizyczną, ale i o dobre samopoczucie, a pomóc w tym może konkretna dieta.
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Ten suplement może zmniejszać ryzyko rozwoju zaawansowanego raka
Badania epidemiologiczne wykazały, że ludzie mieszkający w pobliżu równika, gdzie ekspozycja na światło słoneczne wytwarza więcej witaminy D, mają mniejszą zapadalność i śmiertelność z powodu niektórych nowotworów. Stwierdzono również,...
ProduktySkładniki odżywcze -
Padł rekord publicznej zbiórki pieniędzy w Polsce. 4 mln zł w 40 minut dla spółki z branży konopi
Firma Kombinat Konopny zebrała 4 mln zł w 40 minut podczas publicznej emisji akcji. Tak szybko crowdfunding nie zadziałał jeszcze w naszym kraju nigdy.
Produkty -
Lubisz jajka? Grozi ci ta choroba. I wcale nie chodzi o miażdżycę
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierne spożycie jaj może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Produkty -
Naukowcy: Olej rybny z kwasami omega-3 nie działa na serce tak dobrze, jak wcześniej sądzono
Jeśli chcesz zapobiec chorobom serca, możesz zapomnieć o suplementowaniu oleju rybnego – mówią najnowsze doniesienia naukowców.
ŻywienieProdukty -
Cukrzyku, uważaj! Oto produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Walka z cukrzycą nie polega wyłącznie na pomiarach glikemii i łykaniu proszków. W przypadku tej choroby kluczowe jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Każdy diabetyk powinien wiedzieć, czym jest indeks glikemiczny produktu.
ProduktyDietyBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo -
Chcesz iść na wykwitną kolację, ale pandemia na to nie pozwala? Przygotuj deskę wędlin i serów na wspaniały wieczór!
Starannie podawane przekąski to ważna część każdego przyjęcia. Ale teraz, w czasie pandemii, nie imprezujemy i siedzimy w domach. Warto uprzyjemnić ten czas i przenieść ulubione cocktail party do własnych czterech kątów. Pomoże w tym...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Lubisz kiwi? Teraz zaczniesz częściej sięgać po ten mały owoc!
Są owoce, które kupujemy przy każdej okazji. A są też takie, na które „musimy” mieć szczególną ochotę – i dopiero wtedy je zjemy. Wielu z nas za taki owoc uważa kiwi. Okazuje się, że nie należy go bagatelizować, bo jest bardzo zdrowy.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Musli czy granola – co lepiej wybrać na zdrowe śniadanie?
Najprawdopodobniej natknąłeś się na musli i granolę, spacerując alejką z płatkami zbożowymi w supermarkecie w poszukiwaniu zdrowych opcji śniadaniowych. Być może zauważyłeś również, że wyglądają bardzo podobnie i mają podobny skład, co...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak rozgrzać się w zimny jesienny wieczór? Te wyśmienite napoje to doskonały wybór!
Jesień w pełni. Wieczory spędzamy nie na długich spacerach przy zachodzie słońca, a z książką lub przed telewizorem przy nieodłącznym towarzyszeniu ciepłego koca. Dlaczego by nie ulepszyć takiej formy wypoczynku poprzez odpowiednio...
ProduktyŻywienie -
6 korzyści i zastosowań oleju z nasion chia. Czy już masz go w kuchni?
Olej z nasion chia jest stosowany w pielęgnacji skóry jako silny składnik przeciwstarzeniowy. Jest także smaczną alternatywą dla oliwy z oliwek, stosowaną w kuchniach na całym świecie.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Swój przepis zdradza Jan Kuroń
Większość z nas ma w domu ziemniaki. Można z nich wyczarować pyszne i szybkie dania. Jedną z najprostszych, a jednocześnie najtrudniejszych, bo łatwo je zepsuć, potraw są placki ziemniaczane. Nigdy ci nie wychodziły? Skorzystaj z...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Czym jest gęstość odżywcza i dlaczego jest ważna dla skutecznego odchudzania?
Gęstość odżywcza produktów to czynnik, który jest bardzo ważny w skutecznym odchudzaniu. Jaka jest definicja gęstości odżywczej pokarmów?
OdchudzanieŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Coś byś zjadł? Sprawdź, po jakie przekąski sięgają dietetycy
Każdy z nas ma ochotę czasem coś przekąsić – nawet dietetycy, którzy na codzień uczą nas, jak prawidłowo komponować posiłki, by napadów głodu było jak najmniej. Sprawdź, po jakie przekąski w takich chwilach sięgają dietetycy.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Jedz te 5 pokarmów, a będziesz mieć piękne i lśniące włosy
Włosy są najszybciej rosnącą naturalną tkanką w ludzkim ciele i jak każda inna część ciała potrzebują różnorodnych składników odżywczych, aby były zdrowe.
Składniki odżywczeProdukty -
Kruche ciasto, czekoladowy krem, maliny i śliwki – przepis na pyszne i piękne ciasto!
Masz ochotę osłodzić sobie chłodne jesienne dni? Wypróbuj przepis Niekoniecznie Dietetycznie na pyszne i pięknie się prezentujące kruche ciasto z owocami.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Poziom witaminy D w organizmie kobiety w ciąży wpływa na IQ dziecka?
Dieta kobiety ciężarnej ma ogromny wpływ na rozwój płodu. Naukowcy nieustannie szukają potencjalnych skutków niedoborów. Najnowsze doniesienia dotyczą witaminy D.
Produkty Wideo -
McDonald's wprowadzi hamburgery roślinne i wegański fast food
Gigant fast foodu McDonald's ogłosił, że w 2021 roku wprowadzi linię alternatywnych mięs pochodzenia roślinnego o nazwie „McPlant”.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności