Główny Inspektor Farmaceutyczny wydał decyzję o wycofaniu z obrotu ziół do zaparzania z korzenia arcydzięgla produkowanych przez Zakład Zielarski „Kawon-Hurt” Nowak Sp. J. z siedzibą w Krajewicach.
Makaron bardzo często gości na naszych stołach. I nic dziwnego – jest źródłem węglowodanów, więc szybko dodaje energii, jest sycący i doskonale komponuje się z innymi produktami spożywczymi, tworząc smaczne i treściwe dania. Warto jednak...
Makrela jest jedną z najpopularniejszych ryb. Bez problemu kupimy ją w każdym, większym sklepie spożywczym. Najczęściej można dostać wędzoną makrelę, chociaż świeża też jest w sprzedaży. Czy wiesz, ile kalorii ma makrela? To ważna...
Niedobór magnezu jest bardzo niebezpieczny, ale też... powszechny. W 2009 r. Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport, w którym stwierdzono, że 75% Amerykanów spożywa mniej magnezu, niż potrzebują. Ponieważ i my rozsmakowaliśmy...
Cebula jest jednym z najczęściej wykorzystywanym przez nas warzywem. Zaostrza smak najprostszych potraw, ale może też być głównym składnikiem dania. Kto raz spróbował zupy cebulowej z grzankami, z pewnością sięgnie po nią kolejny raz....
Ile kalorii ma kiwi? Zdawać by się mogło, że niewiele. Jest przecież kwaśne, więc można pomyśleć, że jego kaloryczność wynosi mniej więcej tyle samo co pomarańczy lub grejpfruta. Można się zdziwić.
Brzoskwinie w puszce możemy kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym. Można jeść je bezpośrednio z opakowania lub wykorzystać jako dodatek do deserów i ciast. Są niezwykle smaczne, ale też niestety... kaloryczne. Wszystko za sprawą...
Skuteczne odchudzanie nie musi być życiową rewolucją. Czasem wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, które pozwolą zdrowiej się odżywiać, a dodatkowo spowodują spadek masy ciała. Dowiedz się, jak zacząć dietetycznie gotować.
Wyobrażacie sobie przez długie miesiące jeść wyłącznie owoce, nie pić i pościć przez długie godziny? Tak właśnie wygląda dieta 35-letniej Alice Copilet.
Ser żółty jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Doskonale smakuje z pieczywem, ale można go też spożywać solo. Znawcy serów pewnie rzadko sięgają po goudę, ale... jest to jeden z najbardziej znanych i uniwersalnych...
Suplementy diety mogą pomóc oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Wiosna to idealny moment na detoks. Spadek masy ciała może być dodatkowym plusem, bo tak naprawdę zależy nam przede wszystkim na dobrym zdrowiu i lepszym...
Coraz częściej gotujemy na kilka dni. Jest to nie tylko sposób na oszczędność czasu, ale także pieniędzy. Dzięki odgrzewaniu potraw nie marnujemy jedzenia, co ma bardzo duże znaczenia, ale niestety, nie każde z dań można kilkukrotnie...
Biały cukier uważany jest za głównego wroga szczupłej sylwetki. Jego wadą jest nie tylko wysoka kaloryczność, która przyczynia się do nadwagi oraz otyłości, ale także brak jakichkolwiek wartości odżywczych. Cukier przyczynia się także do...
Soczewica cieszy się ogromną popularnością wśród wegetarian i wegan. Nie bez powodu – z jej pomocą można wyczarować wiele różnych, smacznych i sycących potraw. Soczewica nie jest jednak niskokaloryczna, co może zmartwić osoby, będące na...
Furorę robią ostatnio w świecie naukowym odkrycia dotyczące mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita. Wiele wskazuje na to, że odgrywają one istotną rolę w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała. Innymi słowy - zaburzenia stanu...
Kukurydza jest bardzo smacznym warzywem, które często wykorzystujemy w kuchni. Rewelacyjnie smakuje w sałatkach, ale też jest nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej, więc można ją z powodzeniem dodawać do tortilli i ostrych zup. Czy...
Najpierw obiecujemy sobie, że zjemy tylko jednego. Następnie dajemy się skusić na drugiego i trzeciego. A później? Jest nam już wszystko jedno, bo przecież „raz w roku można”. Ba! Nawet trzeba! Czy coś nam grozi jeśli zjemy w ciągu...
Rodzynki to jedne z najpopularniejszych bakalii. Są też na ogół tańsze niż inne suszone owoce jak śliwki czy morele. Rodzynki, dzięki swojemu słodkiemu smakowi i niewielkim rozmiarom są doskonałym dodatkiem nie tylko do ciast i deserów,...
Wiele osób wciąż ma w tej sprawie duże wątpliwości. I nic dziwnego, bo w niektórych mediach, co jakiś czas, powielane są przekazy sugerujące, że herbata z cytryną zawiera szkodliwy dla zdrowia cytrynian glinu. Jak jest naprawdę? Dowiedz...