Tomasz Deker, mistrz cukiernictwa, w swojej pracy składniki odmierza do tysięcznych grama, łączy dokładność, precyzję i spokój ze spojrzeniem artysty. Jego pasją jest czekolada, z której potrafi stworzyć prawdziwe arcydzieła. Z okazji...
To podstępna, stopniowo nasilająca się choroba. Osoby z chorobą Parkinsona wraz z rozwojem objawów zaczynają mieć problemy z czynnościami dnia codziennego, takimi jak samodzielne ubranie się, wstawanie z pozycji siedzącej, przygotowanie...
Odchudzanie nie oznacza głodówki. Przeciwnie: trzeba jeść dużo, ale odpowiednich produktów. Trwała zmiana nawyków żywieniowych ważna jest zwłaszcza u dzieci. Już co trzeci ośmiolatek w Polsce waży za dużo.
Depresja jest bardzo poważną chorobą cywilizacyjną, która dotyka coraz więcej ludzi na świecie. Chociaż dostępne są skuteczne leki, nie zawsze możemy lub chcemy z nich korzystać. Naukowcy od dawna zastanawiają się, jakie zmiany w diecie...
Poddenerwowanie, płaczliwość, problemy z pamięcią, dziwne mrowienie w kończynach... Wszystko to być nie tylko irytujące, ale także powodować problemy z życiu osobistym i zawodowym. Zastanawiasz się, czy coś dzieje się z twoim układem...
Twoje ciało potrzebuje odpowiedniej ilości wody do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ mózg, krew i kości w dużej mierze składają się właśnie z wody. Nawodnienie jest konieczne, ponieważ odwodnione ciało jest podatne na różne...
Nowe badania potwierdzają, że kapsaicyna, związek występujący w papryczkach chili, ma właściwości przeciwnowotworowe – donosi serwis Medical News Today.
Jajka na twardo lub na miękko to obowiązkowy element weekendowego śniadania w wielu, polskich domach. Są smaczne, pożywne i łatwe do przyrządzenia. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co można zrobić z wodą po gotowaniu jaj? Okazuje...
Każdy z nas słyszał, że biały ryż należy zastąpić brązowym. Powszechnie wiadomo, że jest zdrowszy. Pytanie, czy ma też mniej kalorii, a jeśli tak, to czy różnica jest znacząca? A może ma ich więcej niż biały? Co powinny zrobić osoby,...
Dziś już chyba nikt nie ma wątpliwości, że nadmiar plastiku jest globalnym problemem. Nawet jeśli zanieczyszczenie środowiska nas nie interesuje, musimy wiedzieć, że plastik rujnuje nasze zdrowie. Naukowcy od dawna alarmują, że toksyczny...
Cykorię kupimy w każdym, większym sklepie spożywczym. Mimo to można się pokusić o stwierdzenie, że roślina ta rzadko ląduje na naszych stołach. Jej specyficzny smak nie każdemu bowiem pasuje. Warto jednak włączyć cykorię do codziennej...
Błonnik pokarmowy powinien być stałym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka jelita grubego, ale nie wszyscy przyjmują go regularnie w zadowalających ilościach. Dowiedz się, jakie zmiany...
Chcemy wierzyć, że umiarkowane picie alkoholu może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i chronić przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi. I nic dziwnego – takie badania istnieją. Niestety najnowsze badania przeprowadzone w Chinach sugerują,...
Nowe, duże badania sugerują, że zła dieta to największy czynnik ryzyka przedwczesnych zgonów na całym świecie. Śmieciowe jedzenie jest odpowiedzialne za więcej zgonów na świecie niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka, w tym palenie.
Chcąc poprawić po zimie stan włosów, skóry i paznokci, powinniśmy przede wszystkim pomyśleć o zmianie diety. Pomocne mogą okazać się także suplementy, dedykowane tym problemom. Sprawdź, na które z nich warto zwrócić uwagę.
Okres jesienno-zimowy przyczynił się do pogorszenia stanu naszej skóry, włosów i paznokci. Wiosna to idealny czas na ich regenerację. Co jeść, żeby mieć mocne włosy i paznokcie?
Biały cukier oraz inne substancje słodzące (z kilkoma wyjątkami) nie służą naszemu zdrowiu i najlepiej byłoby z nich zrezygnować. Nie jest to jednak takie łatwe, bo kryją się one pod wieloma nazwami i nie zawsze wiemy, z jakim...
Dieta jabłkowa cieszy się dość dużą popularnością. Często można spotkać się z opiniami, że jest to jedna z najskuteczniejszych diet. Jaka jest prawda? Czy jabłka mogą pomóc nam schudnąć i czy naprawdę dieta jabłkowa jest zdrowym i...
Coraz częściej zwracamy uwagę na to, ile kalorii mają spożywane przez nas posiłki. Rezygnujemy z tradycyjnych dań kuchni polskiej ze względu na ich wysoką kaloryczność oraz ciężkostrawność. Tak naprawdę, wcale nie musimy tego robić, bo...
Banan to jeden z najchętniej spożywanych owoców egzotycznych. Nie zawsze jednak wiemy, kiedy owoc ten nie nadaje się do spożycia. Czy można jeść banany z brązowymi plamkami? Można, a nawet trzeba, bo są one pełne witamin, minerałów oraz...
Otręby należą do grupy produktów pełnoziarnistych, dlatego bardzo często polecane są w czasie stosowania diety odchudzającej. Dlaczego warto sięgać po otręby i wzbogacać nimi spożywane potrawy? Jak nie przesadzić i sobie nie zaszkodzić,...