-
Imbir – choć wygląda skromnie, jest skarbnicą zdrowia
Imbir, choć w Azji jest stosowany od tysięcy lat, w Polsce święci triumfy stosunkowo od niedawna. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Popcorn a starzenie się skóry. Jakie jest powiązanie?
Naukowcy z University of Navarra wykazali, że spożycie ultra przetworzonej żywności (chipsy, krakersy, popcorn i wiele innych) ma duży wpływ na starzenie się skóry. Doprowadza bowiem do skracania się telomerów, czyli struktur wieńczących...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia?
Brak wiedzy na temat tego, jak rozpoznać, kiedy jajko się zepsuło, prowadzi niektórych ludzi do niepotrzebnego wyrzucania dobrych jaj. Rozbijanie jajka, wąchanie go i sprawdzanie, czy nie ma przebarwień, jest najprostszą metodą...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek mocnej, aromatycznej kawy? Nie jesteś jedyny. Niektórzy są jednak ciekawi, czy kofeina sprzyja pewnym niedoborom, np. magnezu lub wapnia. Czy to prawda, że kawa wypłukuje je z organizmu?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy podgrzewanie jajecznych potraw po raz drugi jest bezpieczne?
Jajka są podstawowym pożywieniem na całym świecie, często spożywanym ze względu na wysoką zawartość białka i możliwość różnorakiego użycia w posiłkach. Ale czy danie z jajek można zachować na później i bezpiecznie podgrzać?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Lubisz kawę? To świetnie! Ma rewelacyjny wpływ na zdrowie
Jedna filiżanka kawy raczej nie powinna nikomu zaszkodzić, więc o ile nie masz przeciwwskazań do jej picia, czas porzucić wyrzuty sumienia. Okazuje się bowiem, że kofeina może służyć zdrowiu. Dlaczego więc warto być kawoszem?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jak zrobić konfiturę aroniową? Swój przepis zdradza Mikołaj Rej
Aronia z powodzeniem może być nazywana strażniczką naszej odporności. Jej cudowne właściwości odżywcze znane są od wieków. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Na co pomoże nalewka z pigwy?
Domowe nalewki to nie tylko sposób na relaks po ciężkim dniu, ale także skuteczne lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości. Owoce pigwy są skarbnicą witamin, których często brakuje w naszej diecie, jednak w połączeniu z alkoholem...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Twój czosnek zaczął kiełkować? Nie wyrzucaj go – a oto, dlaczego
Większość ludzi wyrzuca stary czosnek, gdy wyrośnie z niego jasnozielony pęd. I chociaż na czosnku faktycznie może wyrosnąć szkodliwa pleśń, jeśli będzie przechowywany w lodówce, odrobina kiełków w istocie zwiększa jego właściwości...
ProduktyŻywienie -
Jakich witamin może brakować przy cukrzycy?
Choroby metaboliczne, do których zalicza się cukrzycę, mogą powodować niedobory żywieniowe. Przekładają się one na ogólny stan zdrowia osób chorych oraz mogą sprzyjać rozwojowi dodatkowych schorzeń. Stosowana w przypadku cukrzycy zdrowa...
Składniki odżywczeProduktyDiety -
Zachcianki na niezdrowe jedzenie są oznaką poważnego problemu
Wszyscy doświadczyliśmy pragnienia spożycia niezdrowego jedzenia w pewnych sytuacjach. Ale co to tak naprawdę oznacza i z czym się wiąże?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Cynamon dobry nie tylko od święta. Działa na zdrowie na co dzień
Cynamon stosuje się nie tylko w kuchni. Jego właściwości sprawiają, że jest też wykorzystywany w lecznictwie i kosmetyce.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAnna Sierant
-
7 oznak, że masz za mało potasu. Jak je rozpoznać?
Potas jest jednym z minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wpływa na ciśnienie krwi, pracę nerek, serca i mięśni. Ponadto buduje białka, rozkłada się węglowodany, reguluje wzrost ciała, obniża poziom pH i...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Kurki: właściwości. Jak przyrządzić kurki?
Kurki to bardzo wartościowe pod względem właściwości zdrowotnych grzyby. Dlaczego warto je jeść, gdzie je zbierać i jak odróżnić je od grzybów trujących?
ProduktySkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Jaka jest zawartość kofeiny w białej herbacie? Czy ten napój pomaga schudnąć?
Biała herbata to popularny napój pełen smaku i właściwości prozdrowotnych. W przeciwieństwie do wyrazistych herbat czarnych i zielonych, biała herbata znana jest z lekkiego, delikatnego aromatu i smaku. Dlatego wiele osób zastanawia się,...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Masz nadciśnienie? Oto 10 potraw, których nie powinieneś jeść
Nadciśnienie to problem osób w każdym wieku. Jeśli chcesz mieć wszystko pod kontrolą, czas wyeliminować z diety pewne pokarmy.
Produkty -
Jak dużo wiesz o produktach, które spożywasz? Ten QUIZ nie jest łatwy!
Każdego dnia do naszych żołądków wpadają przeróżne produkty, ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad ich wartościami odżywczymi lub w jaki sposób zostały wyprodukowane? Rozwiąż QUIZ i sprawdź swoją wiedzę.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie Quiz -
Ta azjatycka herbata ma wiele korzyści zdrowotnych. Nie pij jej, jeśli jednak masz uczulenie na gluten
Herbata jęczmienna to popularny napój wschodnioazjatycki wytwarzany z prażonego jęczmienia. Występuje powszechnie w Japonii, Korei Południowej, Tajwanie i Chinach. W tradycyjnej medycynie chińskiej herbata jęczmienna jest czasami...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Te napoje pozwolą ci szybko zasnąć. Będą idealne na jesienne wieczory
Wszyscy wiemy, że należy unikać kawy i czekolady przed snem, ponieważ zawierają kofeinę. Ale co przyjmować, by ułatwić zasypianie? Istnieje kilka produktów, które mogą wspomagać pracę układu nerwowego i zapewnić łatwe zasypianie.
Produkty -
Jak zrobić tort urodzinowy? Swoje triki zdradza Andrzej Polan
Jak zrobić tort urodzinowy? To pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy wielkimi krokami zbliża się rodzinna uroczystość. Okazuje się, że nie jest to wcale tak trudne jak mogłoby się wydawać. A teraz swoje triki zdradził Andrzej Polan.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Witamina D: czy przyjmować ją na koronawirusa?
Pojawia się coraz więcej pytań o to, czy witamina D może pomóc w walce z koronawirusem. Lekarze w Wielkiej Brytanii zalecają suplementację witaminy D w czasie pandemii, gdy mniej czasu spędzamy na zewnątrz. Nie ma jednak naukowych...
Produkty