-
W tych popularnych lodach dla dzieci wykryto rakotwórczy składnik. GIS ostrzega
Lody dostępne w sieci Biedronka zawierają tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Skutki uboczne jedzenia czosnku. Niektóre z nich zadziwiają
Czy czosnek może mieć negatywne skutki uboczne po spożyciu? Sprawdź, jakie efekty daje naprawdę spożycie czosnku.
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kawa rozpuszczalna – dobra czy zła? Cała prawda
Kawa rozpuszczalna jest bardzo popularna w wielu częściach świata. Może to nawet stanowić ponad 50 procent całego zużycia kawy w niektórych krajach. Jest również szybsza, tańsza i łatwiejsza do zrobienia niż zwykła kawa.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
10 pomysłów na zdrowe i smakowite przekąski do szkoły
Powrót do szkoły to świetna okazja, aby wprowadzić do diety dziecka zdrowe przekąski. Zainspiruj się naszą listą propozycji.
Produkty -
Czy do zbudowania mięśni potrzebne są koktajle białkowe?
Entuzjaści fitnessu zachęcają do spożywania koktajli proteinowych przed i po treningu. Co mówią o tym eksperci ds. żywienia?
Produkty -
Odstawienie cukru wywołuje podobne skutki uboczne jak przy... narkotykach
Cukier szkodzi: to fraza powtarzana przez lekarzy i dietetyków. Ale dlaczego odstawienie go jest tak trudne? Odpowiada za to mózg, który produkuje substancję zwaną dopaminą po spożyciu słodyczy.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Kardiolog radzi: ten jeden owoc pozwoli zachować zdrowie serca
Jest wiele złożonych czynników, które mogą wpływać na zdrowie serca, na przykład genetyka i nawyki związane z paleniem, ale dieta jest szczególnie ważna. Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, chudego mięsa i ryb...
Składniki odżywczeProdukty -
10 postaci magnezu – na co pomaga każda z nich?
Magnez jest pomocny przy różnych schorzeniach i niedyspozycjach. Ale nigdy nie występuje w pojedynkę: w produktach leczniczych i suplementach dostępny jest w postaci związków. Na co pomagają te postacie i jak się nazywają?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Nalewka z aronii: rozgrzewający trunek na jesienne dni. Domowa receptura
W drugiej połowie sierpnia aż do późnych dni września zazwyczaj trwają zbiory aronii. Z owoców można wykonać m.in. nalewkę – oto przepis.
PrzepisyProdukty -
5 sposobów na przygotowanie masła smakowego w domu
Masło smakowe nie tylko zapewnia pewne korzyści zdrowotne, ale także sprawia, że praktycznie wszystko, co ugotujesz, smakuje o wiele lepiej. Zwłaszcza gdy jest przygotowane we własnej kuchni. Okazuje się, że to nie takie trudne.
Składniki odżywczeProdukty -
Ryż z warzywami – prosty przepis na obiad w mniej niż 30 minut
Ryż z warzywami to popularny pomysł na obiad w wielu krajach świata. Nic dziwnego – jest prosty, tani, szybki i niezwykle odżywczy.
PrzepisyProdukty -
5 napojów, którymi nie wolno popijać leków
Z pewnością wiesz, że leki powinno popijać się wodą. Co się stanie, gdy popijemy je innym płynem? Lepiej tego nie robić.
Produkty -
Czy można bezpiecznie spożywać zielone pomidory?
Zielone pomidory kojarzą się nam przede wszystkim z czasami dzieciństwa i przygotowywanymi przez mamę lub babcię przetworami na zimę. Sałatka z zielonych pomidorów była częstym dodatkiem do obiadu, jednak surowe zielone pomidory nie...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Sok z aronii – wspomaga odporność i chroni przed chorobami. Jak go wykonać?
Sok z aronii wzmacnia odporność i chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Jak działa i na co pomaga?
ProduktySkładniki odżywcze -
Uważaj na te witaminy i elektrolity! Sanepid wykrył w nich niedozwolony składnik
Kupiłeś pełne witamin kapsułki w Decathlonie? Lepiej sprawdź, czy nie natrafiłeś na produkty, w których stwierdzono obecność rakotwórczego tlenku etylenu!
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
W tych sprzętach kuchennych wykryto rakotwórcze składniki. GIS wydał ostrzeżenie
Państwowa Inspekcja Sanitarna ogłosiła, że w chochlach Florina znajdują się pierwszorzędne aminy aromatyczne, które mogą szkodzić zdrowiu. Ten sam składnik wykryto też w tłuczku do ziemniaków.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
8 sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów z twojej kuchni
Stało się po raz kolejny: w twojej kuchni znów zalegają dojrzałe, niezjedzone wcześniej banany. Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety doradza, co możesz z nimi zrobić.
ŻywienieProdukty -
Dalej uważasz ziemniaki za „skrobiowy zapychacz”? Te badania pokazały coś innego
Chociaż ziemniaki bywają uważane za niepotrzebne źródło węglowodanów, w rzeczywistości są bardzo ważne w diecie.
Składniki odżywczeProdukty -
Spożycie szafranu w ciąży budzi spore kontrowersje. Zalecają go Indie, Europa odradza
Uważany za najdroższą przyprawę świata, szafran spożywany w dużych ilościach może być niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
ProduktySkładniki odżywcze -
Zdrowy koktajl bez blendera. Ma tylko 2 składniki!
Młody jęczmień możemy kupić w każdym supermarkecie i sklepie ze zdrową żywnością. Przygotowanie zdrowego koktajlu wymaga tylko dolania wody.
Składniki odżywczePrzepisyProdukty -
Placek, dżem, a może nalewka? Przepisy ze śliwką mirabelką na jesienne dni
Mirabelki to soczyste, żółto-czerwone śliwki zbierane późnym latem i wczesną jesienią. Co z nich przygotować w kuchni?
PrzepisyProdukty